00:19 uur 29-09-2020

Demonstratietest van NTT Com om de “IDS Connector”-technologie van het GAIA-X-platform te koppelen met SDPF gebaseerd op Data Trust®

— Gaat wereldwijd platform ontwikkelen voor gebruikmaking van data over meerdere sectoren waarbij de rechten van dataleveranciers worden beschermd —

TOKIO–(BUSINESS WIRE)– NTT Communications Corporation (NTT Com), het bedrijf voor ICT-oplossingen en internationale communicatie binnen de NTT Group (TOKYO:9432) heeft vandaag bekendgemaakt dat het vanaf 1 oktober met International Data Spaces Association (IDSA)1 zal samenwerken aan een demonstratietest als eerste fase van meewerken aan de ontwikkeling van een veilig, mondiaal datamanagementplatform2 dat zorgt voor interoperabiliteit tussen dataplatforms die in landen wereldwijd worden gebouwd en beheerd.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20200928005758/nl/

The test environment image (Graphic: Business Wire)

The test environment image (Graphic: Business Wire)

De testomgeving voor het veilig delen van uiterst vertrouwelijke gegevens zal onder meer bestaan uit IDS-connectoren3, de centrale technologie van GAIA-X4, een gefederaliseerde data-infrastructuur voor Europa en NTT Com’s Things Cloud® IoT-platform en Smart Data Platform (SDPF)5, dat het beleid van Data Trust®6 integreert. De demonstratie zal nieuw licht werpen op de vereisten etc. van platforms die ontworpen zijn voor internationaal datamanagement, naast het beoordelen van de praktische uitvoerbaarheid en operabiliteit van een nieuwe structuur voor het op juiste wijze controleren van de toegangsrechten tot de afzonderlijke data gebaseerd op ermee in verband staande wetten en overeenkomsten. De verwachting is dat de resultaten zullen leiden tot de oprichting van mondiale datamanagementplatforms die lokale dataplatforms in landen wereldwijd probleemloos koppelen.

In de demonstratie zal een testomgeving worden gebouwd om de verschillende testcases van internationaal delen van data te testen, zoals het op afstand monitoren van machines in het buitenland etc., om de praktische bruikbaarheid en operabiliteit van het delen van data te verifiëren. In eerste instantie zullen de IDS-connector en SDPF in een testomgeving in Japan worden opgesteld, in samenwerking met het NTT Software Innovation Center,7 om de systeeminteroperabiliteit en het beheer van specifieke datagebruiksrechten te testen. De testomgeving in Japan zal vervolgens verbonden worden met de testomgeving van IDSA in Duitsland en een aparte testomgeving in het Zwitserse nonprofit Switzerland Innovation Park Biel/Bienne8 om de praktische bruikbaarheid en operabiliteit van het systeem te testen voor het internationaal controleren van rechten voor toegang tot gegevens via netwerken van NTT Com.

Daarna zal NTT Com vervolgen met verdere verificatie en tests door het toepassen van de recente testbevindingen in een testuitvoeringsomgeving (test bed), met als doel de interoperabiliteit te testen van verscheidene hardware en software met gebruikmaking van de IDS-connector. Het nieuwe mondiale datamanagementplatform zal gezamenlijk worden ontwikkeld door bedrijven en organisaties in en buiten Japan. Tegelijkertijd zal NTT Com concrete vereisten voor het platform bepalen, samen met verschillende organisaties en bedrijven die in en buiten Japan actief zijn, waaronder het Robot Revolution & Industrial IoT Initiative.9 NTT Com hoopt vervolgens de formulering van basisspecificaties te ondersteunen door publiek-privaat-academische samenwerking. Het uiteindelijke doel van NTT Com is de realisatie van een slimme wereld door het ontwikkelen en leveren van een platform voor het breed delen en gebruiken van data in uiteenlopende sectoren wereldwijd.

Technologieën voor IoT, kunstmatige intelligentie en datagebruik worden steeds meer in diverse sectoren toegepast, waaronder industrie, logistiek, transport, medische zorg, energie, financiële centra en overheid. Om geavanceerd, voor meerdere doelen geschikt datagebruik te faciliteren, is het nodig dat systemen veilige, betrouwbare uitwisseling van data tussen sectoren, bedrijven en landen verzekeren. Tegelijkertijd moeten de rechten van dataleveranciers en -gebruikers worden beschermd en bewaakt door het beheren van wanneer, waar, wie, waarom en onder welke omstandigheden specifieke data kunnen worden gebruikt. Momenteel worden wereldwijd wettelijke systemen en technologieën ontwikkeld om een dergelijke infrastructuur te creëren. Ten slotte kan data-uitwisseling in een internationale sector naleving vereisen van data-infrastructuurspecificaties in overeenstemming met de wet- en regelgeving van de desbetreffende landen.

1

De International Data Spaces Association (IDSA), die zijn oorsprong heeft in Europa, heeft een referentie-architectuur en een officiële standaard gedefinieerd om te worden gebruikt voor het creëren en exploiteren van virtuele dataruimten. De International Data Spaces (IDS)-architectuur is gebaseerd op gebruikelijk geaccepteerde databeheermodellen die veilige uitwisseling en gemakkelijke koppeling van gegevens binnen bedrijfsecosystemen vereenvoudigen. IDSA telt meer dan 120 lidorganisaties uit 21 landen.

2

Het mondiaal datamanagementplatform is een functie voor het wederzijds koppelen van dataplatforms over grenzen heen, zodat elk land internationaal data veilig, eerlijk en op de juiste wijze kan verspreiden, terwijl nationaal bezit en mensenrechten worden beschermd.

3

De IDS-connector geleverd door IDSA is het centrale element van een data-ecosysteem ontwikkeld om de veilige uitwisseling van gegevens tussen vertrouwde partijen te vereenvoudigen. Zowel ingezet in de GAIA-X-infrastructuur als in de cloud, op krachtige computers of op apparaten etc. die data ontvangen en verzenden, worden instellingen geboden voor het beheren van toegang naar specifieke data gebaseerd op wetten en overeenkomsten.

4

GAIA-X is een initiatief dat in oktober 2019 bekend is gemaakt door de regeringen van Duitsland en Frankrijk om een gedecentraliseerde datainfrastructuur te bouwen voor het delen en gebruikmaken van data beschermd door Europese datawetten.

5

Smart Data Platform (SDPF) is het platform van de volgende generatie van NTT Com dat veelomvattende, one-stop functies biedt voor gemeenschappelijke digitale transformatie (DX).

6

DATA Trust® is een geregistreerd handelsmerk van Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT).

7

Het NTT Software Innovation Center is een NTT-laboratorium betrokken bij onderzoek en ontwikkeling van IT-infrastructuurtechnologiëen zoals DX-versnelling, software-infrastructuur, AI-infrastructuur en computers van de volgende generatie, die zich ontwikkelen tot belangrijke infrastructuur.

8

Switzerland Innovation Park Biel/Bienne is een Zwitserse private non-profitorganisatie die primair sectorgericht toegepast onderzoek en ontwikkeling uitvoert en ondersteunt.

9

Het Robot Revolution & Industrial IoT Initiative is een private organisatie die in 2015 is opgericht op initiatief van de Japanse overheid om het gebruik van industriële IoT, robots etc. gemakkelijker te maken. NTT Com is sinds oktober 2019 actief als secretariaat van de subwerkgroep van het Global Data Management Platform.

Over NTT Communications

NTT Communications vindt een oplossing voor de technologische uitdagingen van deze wereld door bedrijven te helpen de complexiteit en risico’s van hun ICT-omgeving de baas te worden met behulp van beheerde IT-infrastructuuroplossingen. Deze oplossingen worden ondersteund door onze wereldwijde infrastructuur, waaronder toonaangevende wereldwijde publieke en private tier-1-netwerken die meer dan 190 landen/gebieden bestrijken, en meer dan 500.000 m2 van de meest geavanceerde datacenterfaciliteiten ter wereld. Onze mondiale professionele dienstenteams bieden advies en architectuur voor de veerkracht en beveiliging die zijn vereist voor het succes van uw bedrijf, en onze capaciteiten voor opschalen en globalisering zijn ongeëvenaard. Samen met NTT Ltd., NTT Data en NTT DOCOMO vormen wij de NTT Group.

www.ntt.com | Twitter@NTT Com | Facebook@NTT Com | LinkedIn@NTT Com

Contacts

Voor meer informatie:
Akira Sakaino, Hideaki Niitsuma

Smart Factory Office

Business Planning, Business Solution Division

NTT Communications

smart-factory@ntt.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr