09:06 uur 26-08-2021

Vilicom selecteert Mavenir om het eerste off-shore open, op RAN gebaseerde vRAN-privénetwerk voor windparkconnectiviteit in het VK te leveren

Inzetten van cloud-enabled privé LTE-netwerk voor windmolenparkapplicaties in Schotland

READING, Engeland–(BUSINESS WIRE)– Mavenir, de netwerksoftwareprovider die de toekomst van netwerken bouwt met cloud-native software die op elke cloud draait en de manier waarop de wereld verbinding maakt transformeert, kondigt vandaag aan dat de in het VK gevestigde draadloze telecommunicatieprovider Vilicom gebruikt de MAVair-oplossing als een cruciaal onderdeel bij het leveren van het eerste off-shore privé LTE-netwerk in het VK voor windparkcommunicatie en -connectiviteit.

De MAVair-familie omvat het flexibele Open Virtualised RAN (Open vRAN), waarbij de geëvolueerde RAN-architectuur, ontworpen met cloud-native virtualisatietechnieken, het RAN in staat stelt te buigen en aan te passen op basis van gebruik en dekking. Het Open vRAN-platform van Mavenir stelt Vilicom in staat om een betrouwbare, schaalbare oplossing met hoge doorvoer te bieden die voldoet aan de vereisten met lage latentie in een uitdagende omgeving. De softwareapplicatie draait op standaard hardware die kosteneffectiviteit, hoge flexibiliteit en wendbaarheid biedt aan netwerkoperators, terwijl er één architectuur wordt geboden voor veel verschillende gebruikersscenario’s.

Vilicom Selects Mavenir to Deliver UK’s First Off-Shore Open RAN based vRAN Private Network for Windfarm Connectivity

Deploying cloud enabled private LTE network for windfarm application in Scotland

READING, England–(BUSINESS WIRE)– Mavenir, the Network Software Provider building the future of networks with cloud-native software that runs on any cloud and transforms the way the world connects, announces today that UK based wireless telecommunications provider, Vilicom is using the MAVair solution as a critical component in delivering UK’s first off-shore private LTE network for windfarm communications and connectivity.

This press release features multimedia. View the full release here: https://www.businesswire.com/news/home/20210826005014/en/

Moray East Offshore Windfarm, Scotland, United Kingdom. Vilicom Selects Mavenir to Deliver UK’s First Off-Shore Open RAN based vRAN Private Network for Windfarm Connectivity. (Photo: Business Wire)

Moray East Offshore Windfarm, Scotland, United Kingdom. Vilicom Selects Mavenir to Deliver UK’s First Off-Shore Open RAN based vRAN Private Network for Windfarm Connectivity. (Photo: Business Wire)

The MAVair family includes the flexible Open Virtualised RAN (Open vRAN) where the evolved RAN architecture, designed with cloud-native virtualisation techniques, enables the RAN to flex and adapt based on usage and coverage. Mavenir’s Open vRAN platform enables Vilicom to provide reliable, scalable, high throughput solution meeting low latency requirement in a challenging environment. The software application runs on commoditised hardware providing cost effectiveness, high flexibility and agility to network operators, whilst providing one architecture for many different user scenarios.

The Vilicom network provides advanced communications and connectivity to sea vessels and workers operating inside the boundaries of the windfarm off the coast of Scotland. The connectivity also allows workers to be in touch on a regular basis through video calls and emails whilst they are at sea.

The Moray East offshore windfarm project is aimed at generating electricity using renewable energy; it will be able to fulfil approximately 40% of the total electricity demand in Scotland and can power-up to 950,000 homes in the UK.

“Building efficiencies into the construction and operations of a windfarm is a challenge without superfast and reliable connectivity. Vilicom will provide network connectivity to all project operating sea vessels and provides functionality that enables communication not only between workers at sea but also communication back home and for use in leisure time,” states Sean Keating, CEO of Vilicom.

“Mavenir is delighted to partner with Vilicom for this important and equally complex private network system. Private networks are increasingly becoming more prevalent and we look forward to collaborating with Vilicom to develop further such use cases and applications. This project highlights the relevance and importance of advanced communications in a real application scenario,” states Stefano Cantarelli, Chief Marketing Officer of Mavenir.

About Mavenir:

Mavenir is building the future of networks and pioneering advanced technology, focusing on the vision of a single, software-based automated network that runs on any cloud. As the industry’s only end-to-end, cloud-native network software provider, Mavenir is focused on transforming the way the world connects, accelerating software network transformation for 250+ Communications Service Providers in over 120 countries, which serve more than 50% of the world’s subscribers. www.mavenir.com

About Vilicom:

Vilicom is at the forefront of designing, installing and managing the global networks that give people in over 20 countries and four continents the freedom to communicate and work from anywhere. Vilicom’s consultancy and system integration services harness wireless technology, data and intelligent analytics across every industry sector to deliver unprecedented productivity and efficiencies. Vilicom works with some of the biggest (and, indeed, the smallest) technology-driven companies in the world, offering insight-led consultancy and advice on everything from vendor selections and technology strategy to mergers, acquisitions and project delivery.

www.vilicom.com

Contacts

Mavenir PR Contacts:

Mavenir
Emmanuela Spiteri

PR@mavenir.com

Global PR (EMEA)
Kevin Taylor

KTaylor@GlobalResultsPR.com

Global PR (US)
Casey Bush

mavenir@GlobalResultsPR.com

Vilicom PR Contacts:

PR Consultant

Leila Hrycyszyn

leila@leilapr.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr