09:00 uur 25-11-2021

Door Milrem Robotics geleid iMUGS-consortium demonstreert inzet van onbemande systemen

ĀDAŽI, Letland–(BUSINESS WIRE)– Het iMUGS-consortium, dat verantwoordelijk is voor een project van 32,6 miljoen euro voor de ontwikkeling van het Europese standaard onbemande grondsysteem (UGS), demonstreerde hoe defensietroepen tactische 4G/5G-communicatienetwerken en UGS’s kunnen gebruiken die zijn uitgerust met ISR- en signaalintelligentie-payloads, stoorzenders, akoestische sensoren en diverse andere technologie om missies uit te voeren.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20211125005636/nl/

Two THeMIS UGVs during the iMUGS Demonstration. One THeMIS UGV is equipped with an Intelligence, surveillance, and reconnaissance (ISR) payload, Signal Intelligence antenna (SIGINT), Rheinmetall’s Rapid Obscuring System (ROSY) Smoke Grenade Launcher, Bittium’s Vehicular Software Defined Radios), and FN Herstal’s deFNder Light Remote Weapon Station (RWS). The second THeMIS, used as a mule for transporting the squad’s equipment, is equipped with Rantelon’s Improvised Explosive Device (IED) Jammer and Bittium’s Tough SDR Vehicular. (Photo: Business Wire)

Two THeMIS UGVs during the iMUGS Demonstration. One THeMIS UGV is equipped with an Intelligence, surveillance, and reconnaissance (ISR) payload, Signal Intelligence antenna (SIGINT), Rheinmetall’s Rapid Obscuring System (ROSY) Smoke Grenade Launcher, Bittium’s Vehicular Software Defined Radios), and FN Herstal’s deFNder Light Remote Weapon Station (RWS). The second THeMIS, used as a mule for transporting the squad’s equipment, is equipped with Rantelon’s Improvised Explosive Device (IED) Jammer and Bittium’s Tough SDR Vehicular. (Photo: Business Wire)

De demonstratie die in september in Letland werd uitgevoerd, werd geleid door LMT, een lid van het geïntegreerde Modular Unmanned Ground System (iMUGS)-consortium, met de steun van de projectcoördinator Milrem Robotics en lichtte een ensemble van verschillende technologie uit.

De Letse nationale strijdkrachten gebruikten twee THeMIS Unmanned Ground Vehicles (UGV) van Milrem Robotics tijdens twee scenario’s om de voordelen te laten zien van het samenwerken van bemande eenheden met onbemande systemen.

Een THeMIS UGV was uitgerust met een inlichtingen-, bewakings- en verkenningslading (ISR), een Signal Intelligence-antenne (SIGINT) geleverd door het Electronic Communications Office of Latvia, een Rapid Obscuring System (ROSY)-rookgranaatwerper van Rheinmetall, Vehicular Software Defined Radios van Bittium (Tough SDR Vehicular) en een deFNder Light Remote Weapon Station (RWS) van FN Herstal. De RWS-integratie was onderdeel van de demonstratie, maar niet van het iMUGS-project zelf.

De tweede THeMIS, die werd gebruikt als een muilezel voor het transporteren van de uitrusting van de ploeg, was uitgerust met een stoorzender tegen geïmproviseerde explosieven (IED’s) van Rantelon en een Tough SDR Vehicular van Bittium.

De eenheden en UGV’s gebruikten het tactische communicatienetwerk TAC WIN van Bittium in combinatie met LMT’s commerciële 4G en een tactische 5G-SA ‘bubble’ van Bittium en Cumucore.

Bovendien werd het Dingo-infanteriemobiliteitsvoertuig van Krauss-Maffei Wegmann (KMW) gebruikt als commandocentrum van waaruit UGV’s werden bediend in Line of Sight (LOS)- en Beyond the Line of Sight (BLOS)-modus met behulp van SDR-radio’s van Bittium en naar waar de ISR- en Signal Intelligence-sensorfeed werd doorgegeven en opgenomen in de Battle Management System Viedsargs van LMT.

“De getoonde scenario’s toonden aan dat onbemande systemen, verbeterd met innovatieve communicatiesystemen en verschillende verdedigingstechnologieën, kunnen worden gebruikt voor het verzamelen en delen van tactische informatie, het verbeteren van het situationeel bewustzijn, het verminderen van de fysieke belasting van de troepen en het vergroten van de bescherming van de troepen,” aldus Kuldar Väärsi, CEO van Milrem Robotica.

“Voor het eerst werd in een speciaal netwerk een tactisch netwerk aangesloten op een stand-alone 5G-netwerk. Dit maakte communicatie tussen eenheden en robots mogelijk, evenals het verzamelen van informatie van sensoren en het plaatsen van deze informatie in de Battle Management System ‘Viedsargs’ van LMT,” stelde Ingmars Pukis, Vice President en lid van de Raad van Bestuur van LMT.

Extra apparatuur die bij de demonstratie werd gebruikt, omvatte: SRC Brasa’s NATRIX UGV gebruikt voor CASEVAC, snelle First-Person View-drone, UAV STAR voor verticale starts en landingen, en een geluidssensor voor schotdetectie en bronherkenning van Riga Technical University (RTU).

Het iMUGS-project is in 2020 gelanceerd om een modulaire, cyberveilige en schaalbare architectuur te ontwikkelen voor hybride bemande-onbemande systemen. Het doel is om een Europees ecosysteem te standaardiseren voor grondplatforms, commando-, controle- en communicatieapparatuur, sensoren, payloads en algoritmen. De aangepakte operationele uitdagingen zijn onder meer verbeterde interoperabiliteit, meer situationeel bewustzijn en snellere besluitvorming.

Het systeem maakt gebruik van een bestaande UGV – de THeMIS van Milrem Robotics – en een specifieke lijst met nuttige ladingen.

De voortgang van het project wordt tijdens zes demonstraties getoond. “Tot nu toe hebben Milrem Robotics en LMT Innovations de lat erg hoog gelegd. Dat betekent dat we op een aantal geweldige dingen moeten wachten, aangezien de belangrijkste resultaten van de iMUGS-projecten nog bekeken moeten worden,” verklaarde Martin Jõesaar van het Estonian Centre for Defence Investments, de vertegenwoordiger van de deelnemende lidstaten aan het iMUGS-project. De volgende demonstratie zal plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2022 in Finland.

iMUGS is een samenwerking tussen 13 partijen: Milrem Robotics (projectcoördinator), Bittium, Diehl Defence, dotOcean, GMV Aerospace and Defence, Insta Advance, Krauss-Maffei Wegmann, Latvijas Mobilais Telefons (LMT), NEXTER Systems, de Koninklijke Militaire Academie van België, Safran Electronics & Defense, Sol.One en Talgen Cybersecurity.

Bekijk hier de demo 2-scenario’s:

https://www.youtube.com/watch?v=-_iLCV3Ob2I

https://www.youtube.com/watch?v=HbK_ixrTuWU

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Gert Hankewitz

Milrem Robotics

gert.hankewitz@milrem.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr