11:35 uur 17-06-2020

Project van 30,6 miljoen euro voor de ontwikkeling van een gestandaardiseerd Europees onbemand grondsysteem door de Europese Commissie toegekend aan consortium onder leiding van Milrem Robotics

TALLINN, Estland–(BUSINESS WIRE)– Een project van 30,6 miljoen euro voor de ontwikkeling van een gestandaardiseerd Europees onbemand grondsysteem is door de Europese Commissie toegekend aan een consortium onder leiding van Milrem Robotics, bestaande uit meerdere grote bedrijven op het gebied van defensie, communicatie en cyberbeveiliging en enkele kleine en middelgrote hightech-bedrijven in het kader van het European Defence Industrial Development Programme (EDIDP).

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20200617005291/nl/

A consortium led by Milrem Robotics and composed of several major defence, communication and cybersecurity companies and high technology SMEs was awarded 30,6 MEUR from the European Commission’s European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) to develop a European standardized unmanned ground system. (Graphic: Business Wire)

A consortium led by Milrem Robotics and composed of several major defence, communication and cybersecurity companies and high technology SMEs was awarded 30,6 MEUR from the European Commission’s European Defence Industrial Development Programme (EDIDP) to develop a European standardized unmanned ground system. (Graphic: Business Wire)

Het project behelst de ontwikkeling van een modulaire en schaalbare architectuur voor hybride bemande en onbemande systemen voor de standaardisatie op Europese schaal van een ecosysteem voor lucht- en grondplatforms, commando-, controle- en communicatieapparatuur, sensoren, uitrustingen en algoritmen. Voor het prototypesysteem wordt gebruikgemaakt van een bestaand onbemand grondvoertuig – de THeMIS van Milrem Robotics – en een specifieke lijst van uitrustingen.

De uitkomst van het project wordt gedemonstreerd in operationele omgevingen en relevante klimatologische omstandigheden tijdens militaire oefeningen van deelnemende lidstaten of op afzonderlijke proefterreinen.

De totale kosten van het project, dat de naam iMUGS heeft gekregen (integrated Modular Unmanned Ground System), bedragen 32,6 miljoen euro, waarvan 30,6 miljoen wordt bijgedragen door de Europese Commissie.

“Robot- en autonome systemen gaan de mogelijkheden op het gebied van defensie en strijdkrachten de komende jaren wereldwijd enorm vergroten. iMUGS is een uitstekend voorbeeld van hoe Europa geavanceerde technologieën gemeenschappelijk kan gebruiken en ontwikkelen en versnippering van activiteiten en middelen kan vermijden,” aldus Kuldar Väärsi, CEO van Milrem Robotics.

“Het is goed om te zien dat de wensen van de verschillende EU-lidstaten en de capaciteiten van de Europese industrie worden geconsolideerd in het Europese defensiefonds om de mogelijkheden op het gebied van defensie en de strategische autonomie te bevorderen. De Europese industrie is vastberaden en in staat om reeds in de eerste drie jaar van de loop van dit project efficiënte en inzetbare technologieën te leveren,” vervolgt Väärsi.

Het project wordt geleid door Estland en er is overeenstemming bereikt over de technische vereisten met Finland, Letland, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje, die van plan zijn de resterende 2 miljoen euro van het projectbudget te financieren.

Tijdens het project wordt operationele kennis vergaard en worden concepten voor de gecombineerde inzet van bemande en onbemande middelen ontwikkeld, rekening houdend met de ethische aspecten omtrent robotica, kunstmatige intelligentie en autonome systemen. Daarnaast worden geavanceerde virtuele en constructieve simulatieomgevingen opgebouwd.

iMUGS wordt een samenwerkingsproject van 14 partijen: Milrem Robotics (projectcoördinatie), GT Cyber Technologies, Safran Electronics & Defense, NEXTER Systems, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl Defence, Bittium Wireless, Insta DefSec, (Un)Manned, dotOcean, Latvijas Mobilais Telefons, GMV Aerospace and Defence, de militaire academie van Estland en de Koninklijke Militaire School van België.

Achtergrond

De doelstellingen van het EDIDP-programma zijn het leveren van een bijdrage aan de strategische autonomie van de Europese Unie en het versterken van de samenwerking tussen lidstaten. Tot de prioriteiten behoren het faciliteren van geavanceerde operaties van militaire strijdkrachten met speciale aandacht voor inlichtingen en beveiligde communicatie- en computertechnologie. Tot de activiteiten behoren de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden voor de landmacht en oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, virtual reality en cybertechnologieën.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Gert Hankewitz

Milrem Robotics

gert.hankewitz@milrem.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr