09:44 uur 28-06-2018

EURid en IACC slaan handen in elkaar om Cybercriminaliteit te bestrijden

BOEDAPEST, Hongarije–(BUSINESS WIRE)– Vandaag hebben het European Registry for Internet Domains (EURid) en de International Anti-Counterfeiting Coalition (IACC) aangekondigd dat ze samen de strijd aangaan tegen cybercriminaliteit binnen de extensies .eu en .ею. Met deze samenwerking willen ze de registratiedatabank zuiveren van frauduleuze domeinnamen en willen ze internetgebruikers een veiligere omgeving bieden. De overeenkomst tussen beide partijen werd bevestigd in een Memorandum van Overeenstemming, dat gisteren werd ondertekend in het kader van de Europol IP Crime Conference in Boedapest (Hongarije).

De samenwerking is gebaseerd op de uitwisseling van kennis en ondersteuning met betrekking tot cybercriminaliteit in het algemeen en vervalsing en piraterij in het bijzonder, en dat binnen de extensies .eu en .ею.² Om het probleem aan te pakken moeten beide partners gezamenlijke inspanningen leveren, statistische gegevens en trends op het gebied van cybercriminaliteit uitwisselen en samen projecten uitwerken.

De afgelopen 3 jaar heeft EURid zijn inspanningen opgevoerd om zijn registratiedatabank te zuiveren van frauduleuze domeinnamen en zo het vertrouwen in en de veiligheid van de .eu- en .ею-domeinnamen te vergroten. Daarbij werden meer dan 70.000 domeinnamen geschorst. Lees meer over de vertrouwens- en beveiligingsinspanningen van EURid op trust.eurid.eu.

“Globaal gesproken is de wereldwijde cybercriminaliteit de voorbije jaren toegenomen. Het is dan ook cruciaal om corrupte registraties op te sporen en illegale activiteiten binnen de .eu- en .ею-ruimte tijdig een halt toe te roepen. We versterken onze inspanningen in de strijd tegen illegale activiteiten op het internet en hopen anderen te kunnen aanzetten om hetzelfde te doen,” vertelde Geo Van Langenhove, Legal Manager van EURid.

Met dit Memorandum werkt de IACC voor het eerst samen met een domeinnaamregister. Zo benadrukt de organisatie haar missie om vervalsing en piraterij te bestrijden door middel van strategische partnerschappen met tussenpersonen in alle sectoren.

“Online vervalsing is sterk toegenomen en bedreigt de veiligheid en totaalervaring van internetgebruikers. Met de ervaring inzake vervalsingbestrijding van de IACC en het toezicht op de .eu- en .ею-domeinennamen van EURid betekent dit partnerschap een positieve stap in de strijd tegen internetcriminaliteit en in de inspanningen om een betrouwbare onlineomgeving te creëren voor iedereen,” aldus Bob Barchiesi, President van de IACC .

Het Memorandum van EURid en de IACC zet een belangrijke stap in de strijd tegen de cybercriminaliteit maar de inspanningen van beide organisaties gaan nog veel verder. EURid werkt actief samen met diverse instanties voor ordehandhaving, zoals het Belgische federale ministerie van Economische Zaken en het Cybersquad-team. De IACC blijft wereldbefaamde online programma’s tegen vervalsing opzetten en promoten. Deze programma’s werden uitgewerkt in samenwerking met creditcardmaatschappijen en andere belangrijke aanbieders van betalingsdiensten, evenals met online marktplaatsen. De IACC werkt nauw samen met wethandhavingsinstanties, waaronder Europol, via het uitwisselen van kennis en middelen. Naast het ondertekenen van een Memorandum met EUROPOL in 2016, is het IACC ook een organiserende partner van de EUROPOL IP Crime Conference.

Over EURid
EURid is de non-profitorganisatie die na een aanbestedingsprocedure door de Europese Commissie is aangesteld om de .eu- en .ею-topniveaudomeinen te beheren. Als onderdeel van haar doorlopende inspanningen op gebied van gegevensbeveiliging is EURid sinds 2013 gecertificeerd volgens de ISO27001-beveiligingsnorm. EURid is daarnaast ook geregistreerd door het milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS) van de EU, wat aangeeft dat EURid actief wil bijdragen aan een beter milieu. EURid heeft haar hoofdzetel in Brussel (België). De regionale kantoren bevinden zich in Pisa (Italië), Praag (Tsjechië) en Stockholm (Zweden). Meer informatie op: www.eurid.eu.

Over IACC
De IACC (www.iacc.org) is een organisatie zonder winstoogmerk in Washington, die de belangen behartigt van bedrijven die strijden tegen de namaak van handelsmerken en de daaraan gekoppelde diefstal van intellectuele eigendom. Onder de leden van de IACC bevinden zich veel van ‘s werelds bekendste merken uit alle productsectoren. De IACC heeft een leidende rol gespeeld bij de ontwikkeling van sectoroverkoepelende vrijwillige overeenkomsten om de illegale online handel in nagemaakte en door piraterij verkregen goederen aan te pakken, waaronder het IACC RogueBlock-initiatief en het IACC MarketSafe Expansion Program.

 

Contacts

EURid
Christopher Nicastro
Christopher.nicastro@eurid.eu
oder
IACC
Samantha Leon
samantha@macropublicrelations.com