19:31 uur 29-05-2023

Falcon 40B van de VAE domineert het klassement: Wereldwijd nummer 1 in laatste onafhankelijke beoordeling van Hugging Face voor open-source AI-modellen

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten–(BUSINESS WIRE)– Falcon 40B, het eerste grootschalige open-source, 40-miljard-parameter AI-model van de VAE dat vorige week door het Technology Innovation Institute (TII) van Abu Dhabi werd gelanceerd, is naar de eerste plaats gestegen op het meest recente Open Large Language Model (LLM) Leaderboard van Hugging Face. Hugging Face, een Amerikaans bedrijf dat kunstmatige intelligentie wil democratiseren door middel van open source en open wetenschap, wordt beschouwd als ‘s werelds belangrijkste onafhankelijke toetser van AI-modellen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20230529005048/nl/

Falcon 40B ranks 1st globally in Hugging Face Open LLM Leaderboard. (Graphic: AETOSWire)

Falcon 40B ranks 1st globally in Hugging Face Open LLM Leaderboard. (Graphic: AETOSWire)

Falcon 40B wist gevestigde modellen zoals LLaMA van Meta (inclusief zijn 65B-model), StableLM van Stability AI en RedPajama van Together te verslaan om de felbegeerde rangschikking te behalen. De index maakt gebruik van vier belangrijke benchmarks van de Eleuther AI Language Model Evaluation Harness, een geconsolideerd raamwerk dat generatieve taalmodellen beoordeelt op: de AI2 Reasoning Challenge (25 punten), een reeks wetenschapsvragen op de basisschool; HellaSwag (10 punten), een test van gezond verstand, die gemakkelijk is voor mensen maar een uitdaging vormt voor SOTA-modellen; MMLU (5 punten), een test om de multitask-precisie van een tekstmodel te meten; en TruthfulQA (0 punten), een test om te meten of een taalmodel waarheidsgetrouw is in het genereren van antwoorden op vragen.

Het Open LLM Leaderboard van Hugging Face is een objectief beoordelingsinstrument dat openstaat voor de AI-gemeenschap en dat grote taalmodellen en chatbots volgt, rangschikt en beoordeelt bij hun lancering.

De Falcon 40B is getraind op één biljoen tokens en vormt een belangrijk keerpunt voor de VAE op hun weg naar leiderschap op het gebied van AI. Hiermee wordt brede toegang mogelijk tot de gewichten van het model voor zowel onderzoek als commercieel gebruik. De nieuwe ranking bevestigt de capaciteit van het model om AI transparanter, inclusiever en toegankelijker te maken voor het grotere goed van de mensheid.

Met deze laatste ontwikkeling is TII erin geslaagd de VAE een plaats aan de tafel te bezorgen als het gaat om generatieve AI-modellen. Het land kan zich daarmee aansluiten bij een exclusieve lijst van landen die zich inzetten voor AI-innovatie en -samenwerking.

TII is al begonnen aan de volgende versie van de Falcon – het 180B AI-model. Voor meer informatie over het huidige open sourced Falcon 40B AI-model kunt u terecht op: FalconLLM.TII.ae. De eerste aankondiging over Falcon 40B vindt u hier: Technology Innovation Institute in VAE lanceert open source “Falcon 40B” groot taalmodel voor onderzoek en commercieel gebruik.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.tii.ae

*Bron: AETOSWire

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Jennifer Dewan

Senior Director of Communications

jennifer.dewan@tii.ae

Check out our twitter: @NewsNovumpr