00:00 uur 07-09-2023

Technology Innovation Institute introduceert ‘s werelds krachtigste open LLM: Falcon 180B

  • Nieuw model staat op nummer 1 op Hugging Face Leaderboard voor LLM’s met open toegang
  • Model met 180 miljard parameters is getraind op 3,5 biljoen tokens, met 4 keer zoveel rekenbronnen als Meta’s LLaMA 2
  • Falcon 180B is open toegang voor onderzoekers en commerciële gebruikers

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten–(BUSINESS WIRE)– Het Technology Innovation Institute (TII) in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verlegt opnieuw de grenzen van generatieve AI met de lancering van Falcon 180B, een geavanceerde versie van zijn grote vlaggenschiptaalmodel (LLM). Deze baanbrekende release versterkt de dominantie van de VAE op het gebied van AI en biedt Falcon 180B aan als een opentoegangsmodel voor onderzoek- en commerciële doeleinden.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20230906930971/nl/

Falcon 180B Benchmarks (Photo: AETOSWire)

Falcon 180B Benchmarks (Photo: AETOSWire)

Na het opmerkelijke succes van Falcon 40B, een open-source AI-model dat in mei 2023 snel naar de top van de Hugging Face Leaderboard voor LLM’s steeg, blijft TII, de pilaar voor toegepast onderzoek van de Advanced Technology Research Council (ATRC) van Abu Dhabi, het voortouw nemen op het gebied van generatieve AI. Falcon 40B was een van de eerste voorbeelden van open-source modellen voor zowel onderzoekers als commerciële gebruikers, en werd beschouwd als een baanbrekende stap in het domein.

Z.E. Faisal Al Bannai, secretaris-generaal van de Advanced Technology Research Council, benadrukte de positieve impact van Falcon op het AI-landschap en verklaarde: “Wij stellen ons een toekomst voor waarin de transformerende kracht van AI binnen ieders bereik ligt. We zijn toegewijd aan het democratiseren van de toegang tot geavanceerde AI, omdat onze privacy en de potentiële impact van AI op de mensheid niet door een select aantal mensen mogen worden gecontroleerd. Hoewel we misschien niet alle antwoorden hebben, blijft ons voornemen standvastig: samenwerken en bijdragen aan de open-source gemeenschap, waarbij we ervoor zorgen dat de voordelen van AI door iedereen worden gedeeld.”

Met maar liefst 180 miljard parameters en getraind op 3,5 biljoen tokens, stijgt Falcon 180B naar de top van de Hugging Face Leaderboard voor voorgetrainde LLM’s. Hij presteert beter dan opmerkelijke concurrenten zoals Meta’s LLaMA 2 op verschillende benchmarks, waaronder redeneren, coderen, vaardigheid en kennistests.

Onder de beste closed-source LLM’s staat Falcon 180B net achter de nieuwste GPT 4 van OpenAI en is hij op één lijn met de prestaties van Google’s PaLM 2 Large, het model waarop Bard draait – ondanks dat hij half zo groot is als het model. Het licentiekader voor het model is vastgesteld op ‘Falcon 180B TII License’, gebaseerd op Apache 2.0.

Dr. Ebtesam Almazrouei, Executive Director en Acting Chief Researcher van de AI Cross-Center Unit bij TII, stelde: “De lancering van Falcon 180B is een voorbeeld van onze toewijding aan het verleggen van de grenzen van AI, en we zijn verheugd om het grenzeloze potentieel ervan met de wereld te delen. De Falcon 180B luidt een nieuw tijdperk van generatieve AI in, waarin het potentieel van wetenschappelijke vooruitgang beschikbaar wordt gemaakt via open toegang om de innovaties van morgen te stimuleren. Terwijl we ons verdiepen in de grenzen van wetenschap en technologie, reikt onze visie veel verder dan alleen innovatie; het gaat om het ondersteunen van een diepgaande verbinding om mondiale uitdagingen aan te pakken door middel van collaboratieve doorbraken.”

Nu meer dan 12 miljoen ontwikkelaars de eerste release van Falcon aannemen en implementeren, staat deze belangrijke upgrade op het punt om het belangrijkste model te worden voor verschillende domeinen, van chatbots tot het genereren van code en meer.

Falcon 180B is compatibel met de volgende belangrijke talen: Engels, Duits, Spaans en Frans, met beperkte mogelijkheden in het Italiaans, Portugees, Pools, Nederlands, Roemeens, Tsjechisch en Zweeds.

Ga voor meer informatie naar FalconLLM.tii.ae

Bron: AETOSWire

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Jennifer Dewan, Senior Director Communications

jennifer.dewan@tii.ae.

Check out our twitter: @NewsNovumpr