21:18 uur 03-05-2022

Agendia toont toegankelijkheid en betaalbaarheid aan van MammaPrint ® en BluePrint® in Europa op ESMO Breast Cancer 2022

De sequencing-versie van de volgende generatie van MammaPrint en BluePrint maakt gedecentraliseerde tests mogelijk in jurisdicties met CE-markering, zoals Duitsland

Analyse voor Belgisch gezondheidszorgpakket toont aan dat MammaPrint systemisch kostenbesparingen oplevert voor borstkankerzorg

IRVINE, Calif. & AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Agendia, Inc., een bedrijf in de commerciële fase dat zich richt op het mogelijk maken van geoptimaliseerde besluitvorming door artsen te voorzien van diagnostische en informatie-oplossingen van de volgende generatie die kunnen worden gebruikt om de resultaten voor borstkankerpatiënten over de hele wereld te helpen verbeteren, heeft vandaag aangekondigd dat het nieuwe gegevens zal presenteren op het Breast Cancer Congress 2022 van de European Society for Medical Oncology (ESMO) dat plaatsvindt in Berlijn, Duitsland op 3-5 mei 2022.

De eerste van de twee posterpresentaties, getiteld Equivalentie van op NGS gebaseerde MammaPrint 70-gen signatuur risico van herhaling en BluePrint 80-gen signatuur van moleculaire subtyperingstests ten opzichte van de gecentraliseerde microarray-tests [234P], concludeert dat de next-generation sequencing (NGS)-versie van MammaPrint en BluePrint[1] gelijk is aan de gecentraliseerde microarray-test, zoals blijkt uit resultaten van verschillende laboratoria over de hele wereld. Dit maakt een nauwkeurigere, gedecentraliseerde oplossing voor borstkankerzorg mogelijk en bevordert de wereldwijde toegankelijkheid tot betrouwbaardere genomische tests.

“De toegankelijkheid van borstkankerzorg is cruciaal en door de uitwisselbaarheid van de NGS-versie van MammaPrint en BluePrint te valideren in vergelijking met de gestandaardiseerde microarray-tests, worden nieuwe deuren geopend voor wereldwijde artsen die mogelijk moeten vertrouwen op lokale platforms om de MammaPrint- en BluePrint-resultaten zeker te stellen die hun patiënten mogelijk nodig hebben,” aldus Annuska Glas, Senior Vice President R&D en Innovation bij Agendia. “MammaPrint is een waardevol hulpmiddel om de behandelplanning voor borstkankerpatiënten te ondersteunen, en met het gedecentraliseerde NGS-platform kan dit in nog meer landen worden aangeboden. Deze bevindingen bevestigen verder dat MammaPrint en BluePrint dezelfde nauwkeurige resultaten kunnen leveren via NGS.”

Agendia breidt nieuwe manieren uit om de toegankelijkheid van zorg wereldwijd te garanderen door oplossingen te ontwikkelen met een gedecentraliseerde optie voor testkits die op een NGS-platform draaien, en innovatieve modaliteiten zoals digitale AI-pathologie. Deze gegevens die op ESMO Breast zijn gepresenteerd, volgen op een aankondiging van Agendia eerder dit jaar dat het zijn Digital MammaPrint-platform op basis van kunstmatige intelligentie (AI) in Brazilië voortzet om de manier waarop borstkanker wordt behandeld mogelijk fundamenteel te veranderen door essentiële informatie sneller te verstrekken en de capaciteiten van wereldwijde artsen die vrouwen met borstkanker in hun lokale gemeenschappen behandelen.

Een tweede posterpresentatie, getiteld Budgetimpactanalyse voor het gezondheidszorgpakket door gebruik te maken van MammaPrint in België [238P], bouwt voort op eerder onderzoek van de historische MINDACT-studie en combineert dit met de resultaten van de tussentijdse analyse van de proefstudie uitgevoerd in België (ongepubliceerde gegevens). Het budgetimpactmodel toont aan dat het gebruik van MammaPrint voor besparingen zorgt voor de borstkankerzorg in België voor het Belgische gezondheidszorgpakket, in vergelijking met het niet testen met genexpressieprofilering. Volgens het budgetimpactmodel leidt het gebruik van MammaPrint bij patiënten die zijn geselecteerd op basis van de criteria van de proefstudie tot hoge besparingen. Als genexpressieprofilering zou worden uitgevoerd voor alle klinische hoogrisicopatiënten, zouden de besparingen nog groter zijn.

Door de kosten van genomische tests te combineren met de besparingen die worden gerealiseerd door een netto vermindering van het gebruik van chemotherapie, komen de jaarlijkse besparingen uit op meer dan € 5.800.000, een gemiddelde besparing van € 3.900 per patiënt, vergeleken met standaard klinische zorg voor een patiënt met borstkanker in België. MINDACT heeft eerdere gezondheidsbesparingsanalyses in meerdere landen geproduceerd die zijn gepubliceerd in het European Journal of Cancer. Daaruit blijkt dat genomische tests gunstig zijn omdat het waardevolle inzichten oplevert die patiënten mogelijk in staat stellen de complexiteit van chemotherapie te vermijden, waardoor ze aanzienlijke financiële besparingen krijgen, terwijl ze ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor grote gezondheidsstelsels over de hele wereld.

“Op basis van de impactgegevens die zijn gebruikt uit de proefstudie die in België is uitgevoerd, kunnen we nieuwe inzichten bepalen dat het gebruik van MammaPrint aanzienlijke kostenbesparingen kan opleveren voor vrouwen die mogelijk geen chemotherapie nodig hebben en het uiteindelijk een deel van de last voor het Belgische gezondheidszorgstelsel als geheel zou kunnen verlichten,” verklaarde Pino Cusumano, MD, borstchirurg, Centre Hospitalier Chrétien, Luik in België. “Gegevens hebben eerder aangetoond dat door de-escalatie van vrouwen met laagrisicogevallen voor chemotherapiebehandeling, de resultaten nog steeds even goed zijn en vrouwen een meer persoonlijk behandelplan kunnen volgen. We zijn van mening dat deze gegevens aantonen dat de eerdere analyse geldt voor de toestand van de borstkankerzorg in België in 2022, en dat het algemene voordeel voor de patiënt verdergaat dan fysieke zorg en ook financieel welzijn oplevert.”

Alles bij elkaar genomen suggereren de twee posters die werden gepresenteerd op ESMO Breast 2022 dat ongeacht waar de patiënt zich ook bevindt, ze dezelfde hoogwaardige resultaten kan krijgen met het extra voordeel van een kosteneffectieve behandelplanning.

“De onderzoeken die zijn gepresenteerd op EMSO 2022 ondersteunen onze centrale inspanningen bij Agendia om ervoor te zorgen dat onze genomische tests breed toegankelijk en betaalbaar zijn, zonder afbreuk te doen aan de wetenschappelijke integriteit of besluitvorming, om de duidelijkheid te scheppen die vrouwen met borstkanker zoeken om hun behandelplanning aan te sturen,” stelde Bastiaan van der Baan, Chief Clinical & Business Development Officer bij Agendia. “Door onze standvastige toewijding om de wereldwijde acceptatie van MammaPrint en BluePrint mogelijk te maken, kijken we uit naar voortzetting van studies zoals deze om bewijs te verzamelen ter ondersteuning van onze missie om vrouwen met borstkanker te helpen tijdens hun behandeltraject.”

1MammaPrint- en BluePrint-sequencingkits van de volgende generatie zijn nog niet goedgekeurd voor verkoop in de Verenigde Staten door de Amerikaanse Food and Drug Administration; BluePrint is CE-gemarkeerd voor gebruik in Europa. BluePrint wordt ook gecommercialiseerd als een door een laboratorium ontwikkelde test (LDT) en wordt gecontroleerd onder CAP/CLIA in de Verenigde Staten.

Over Agendia

Agendia is een commercieel bedrijf met een missie, gericht op het mogelijk maken van optimale besluitvorming door artsen te voorzien van de modernste diagnostische en informatie-oplossingen, die gebruikt kunnen worden om de resultaten voor borstkankerpatiënten wereldwijd te helpen verbeteren. Het bedrijf levert momenteel twee commercieel beschikbare genomische profileringstesten die chirurgen, oncologen en pathologen helpen om de behandeling van een vrouw af te stemmen op haar persoonlijke situatie, op kritieke interventiepunten tijdens de tijd als patiënt.

MammaPrint® is een prognostische test met 70 genen die, samen met andere klinisch-pathologische factoren, het risico op terugkeer van borstkanker bij een specifieke patiënt bepaalt. BluePrint® is een moleculaire subtyperingstest met 80 genen die de onderliggende biologie van een individuele borstkanker identificeert om informatie te verstrekken over het gedrag, de langetermijnprognose en de mogelijke respons op systemische therapie. Samen bieden MammaPrint® en BluePrint® een holistisch beeld van de biologie die ten grondslag ligt aan de borstkanker van een individuele patiënt, waardoor artsen objectief het beste behandelplan kunnen selecteren.

Ga voor meer informatie over de assays en doorlopende onderzoeken van Agendia naar www.agendia.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media

Terri Clevenger

ICR Westwicke Healthcare PR

Tel.: 203.856.4326

Terri.Clevenger@icrinc.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr