16:21 uur 07-02-2022

Agendia-onderzoek toont dat MammaPrint® en BluePrint® het volledige spectrum van de biologie van vroege borstkanker vastleggen, wat mogelijkheden biedt voor een zeer geïndividualiseerde behandeling

Uit een nieuwe analyse in het vaktijdschrift Genes, Chromosomes and Cancer blijkt daarnaast dat MammaPrint en BluePrint beide de 10 kenmerken van kanker in een vroeg stadium van borstkanker uitgebreid in kaart brengen

Uit het onderzoek, waarin de genomische basis van de MammaPrint-categorie High 2 voor borstkankertumoren wordt gevalideerd, blijkt dat genomische testen verdere details kunnen verschaffen over biologische betekenis en klinisch gedrag

IRVINE, Californië en AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Agendia, Inc., een commercieel bedrijf dat zich richt op het mogelijk maken van optimale besluitvorming door artsen te voorzien van de modernste diagnostische en informatie-oplossingen, die kunnen worden gebruikt om de resultaten voor borstkankerpatiënten wereldwijd te helpen verbeteren, heeft vandaag nieuwe gegevens aangekondigd, gepubliceerd in Genes, Chromosomes and Cancer (Genes) waaruit blijkt dat MammaPrint® en BluePrint® gensignaturen alle oorspronkelijke 10 kenmerken van kanker (hallmarks of cancer, HoC’s) in kaart brengen, die worden gezien als de biologische capaciteiten die tijdens de meerstapsontwikkeling van humane kanker worden verworven, zoals gedefinieerd door Hanahan en Weinberg.1,2

Uit eerdere gegevens bleek al de associatie van de 70 MammaPrint-genen met de eerste zes HoC’s, die kenmerken vertegenwoordigen die worden verworven tijdens de meerstapsontwikkeling van kankercellen, om te overleven, zich te vermenigvuldigen, zich te verspreiden en metastaseren.3 Met de in Genes gepubliceerde gegevens wordt de annotatie van de MammaPrint- en BluePrint-genen met betrekking tot de later vastgestelde HoC’s geactualiseerd, hetgeen de biologische relevantie en de veelomvattende aard van de MammaPrint-signatuur onderstreept, die verder gaat dan tumorproliferatiegenen.

“Dit onderzoek ontsluit nieuwe inzichten, dat MammaPrint en BluePrint nauwkeurig zijn afgestemd op de 10 kenmerken van kanker, die worden beschouwd als de onderliggende biologische processen,” aldus Frédérique Penault-Llorca, MD, PhD, hoogleraar pathologie op de afdeling Pathologie en Moleculaire Pathologie, Centre Jean Perrin, Clermont-Ferrand, Frankrijk. “Met deze validatie tonen de bijgewerkte annotaties de klinische bruikbaarheid van MammaPrint en BluePrint als uitgebreide genomische hulpmiddelen om preciezere inzichten te bieden voor vrouwen met borstkanker.”

Bovendien wordt in de peer-reviewed gegevens benadrukt dat MammaPrint borstkankertumoren met een hoog risico verder kan stratificeren op basis van hun onderliggende biologische processen, in de subgroepen High 1 of High 2. Dit biedt artsen specifiekere inzichten waarop ze behandelbeslissingen kunnen baseren voor vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium. Eerdere gegevens uit het ISPY-onderzoek wezen uit dat MammaPrint afzonderlijke High 1- en High 2-subgroepen kan onderscheiden, met verschillende reacties op de behandeling. Uit deze gegevens blijkt dat de risicosubgroep High 2 biologisch verschilt van High 1, maar ook van het andere uiterste van het spectrum: Ultra Low. De biologische kenmerken kunnen verschillen in prognose en therapierespons van deze tumoren verklaren. Door de ontdekking en validatie van specifiekere stratificaties in de categorie High Risk kunnen zorgverleners deze biologisch gedifferentieerde tumoren die hogere pathologische responspercentages hebben op behandelingscombinaties, waaronder chemotherapie en immunotherapie, nauwkeuriger behandelen.

“Dit nieuwste onderzoek illustreert met elegante biologie de veelomvattende aard van de genomische informatie die MammaPrint en BluePrint opleveren. Het bevestigt ook onze verwachting dat de MammaPrint-categorie High Risk klinisch belangrijke verschillen in de biologie van borstkanker verder onderscheidt, wat een afspiegeling is van de zich ontwikkelende kennis in het veld,” aldus William Audeh, MD, Chief Medical Officer bij Agendia. “Deze bevindingen benadrukken dat het vandaag de dag mogelijk is om de MammaPrint-signaturen nader te stratificeren dan alleen laag en hoog risico. Zodoende kunnen patiënten en artsen de genomische complexiteit van borstkanker beter begrijpen en zijn er nieuwe inzichten beschikbaar op het moment van de diagnose, die van invloed kunnen zijn op het verloop van de behandeling.”

Agendia zet zich in voor verder onderzoek om aanvullende datasets te valideren voor de evaluatie van de exacte tumorstratificatie door MammaPrint en moleculaire subtyping door BluePrint, wat informatie oplevert voor verfijnde, op de persoon afgestemde beslissingen ten aanzien van de behandeling en de planning daarvan, voor vrouwen met borstkanker en hun zorgverleners.

Over Agendia

Agendia is een commercieel bedrijf met een missie, gericht op het mogelijk maken van optimale besluitvorming door artsen te voorzien van de modernste diagnostische en informatie-oplossingen, die gebruikt kunnen worden om de resultaten voor borstkankerpatiënten wereldwijd te helpen verbeteren. Het bedrijf levert momenteel twee commercieel beschikbare genomische profileringstesten die chirurgen, oncologen en pathologen helpen om de behandeling van een vrouw af te stemmen op haar persoonlijke situatie, op kritieke interventiepunten tijdens de tijd als patiënt.

MammaPrint® is een op 70 genen gebaseerde prognostische test waarmee, naast andere klinisch-pathologische factoren, het herhalingsrisico van de borstkanker van een specifieke patiënt kan worden bepaald. BluePrint® is een op 80 genen gebaseerde moleculaire subtyperingstest waarmee de onderliggende biologie van een individuele borstkanker kan worden vastgesteld, om informatie te verschaffen over het gedrag, de prognose op lange termijn en de potentiële respons op systemische therapie. Samen bieden MammaPrint® en BluePrint® een holistische kijk op de borstkanker van een individuele patiënt, zodat artsen objectief het beste behandelplan kunnen selecteren.

Ga naar www.agendia.com voor meer informatie over de assays en lopende onderzoeken van Agendia.

___________________

1 Haan JC, Bhaskaran R, Ellappalayam A, Bijl Y, et al. MammaPrint and BluePrint comprehensively capture the cancer hallmarks in early-stage breast cancer patients. Genes, Chromosomes and Cancer. Online gepubliceerd in 2021. doi:10.1002/gcc.23014

2 Hanahan D, Weinberg RA. Hallmarks of cancer: The next generation. Cell. Online gepubliceerd in 2011. doi:10.1016/j.cell.2011.02.013

3 Tian S, Roepman P, van’t Veer LJ, Bernards R, de Snoo F, Glas AM. Biological functions of the genes in the mammaprint breast cancer profile reflect the hallmarks of cancer. Biomark Insights. Online gepubliceerd in 2010. doi:10.4137/BMI.S6184

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media
Terri Clevenger

Westwicke/ICR Healthcare PR

203.856.4326

Terri.Clevenger@icrinc.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr