23:38 uur 12-01-2022

Agendia biedt eerste Digital MammaPrint-mogelijkheid in Brazilië

AI-oplossing dient ter uitbreiding van Agendia’s testplatform in de Braziliaanse borstkankermarkt

Digital MammaPrint biedt een snelle doorlooptijd voor moleculaire diagnostiek, en levert zo bruikbare informatie aan artsen die patiënten met borstkanker behandelen

IRVINE, Californië & AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Agendia, Inc., een commercieel bedrijf dat zich richt op precisie-oncologie voor borstkanker, heeft vandaag aangekondigd dat het vroegtijdige toegang biedt tot zijn Digital MammaPrint-platform voor patiënten met borstkanker in Brazilië. Daarmee breidt het bedrijf zijn aanbod in dit land uit met als doel essentiële informatie uit kankertests aan de wereldwijde borstkankergemeenschap ter beschikking te stellen. Brazilië is het eerste land waar monsters worden geanalyseerd met Digital MammaPrint, waardoor artsen en hun patiënten kunnen profiteren van genomische inzichten die zijn afgeleid van een gedigitaliseerde afbeelding van een borstkankertumor. Resultaten over individuele tumoren zullen nu met gegevens worden gevoed door het nieuwe platform voor kunstmatige intelligentie (AI), wat ook een betere doorlooptijd oplevert voor de behandelbeslissingen.

Door Braziliaanse artsen en hun patiënten vroegtijdig toegang te bieden tot de Digital MammaPrint-testresultaten, verwacht Agendia een patiëntenpopulatie te kunnen bereiken die bestaat uit de meer dan 66.000 vrouwen in Brazilië, alleen al in 2020, bij wie voor het eerst borstkanker werd vastgesteld. Zo ontstaat de mogelijkheid om eerder en sneller in te grijpen voor deze vrouwen in het hele continuüm van de zorg.1

“De integratie van AI in de MammaPrint-vergelijking voor patiënten met borstkanker in een vroeg stadium heeft het potentieel het gebruik van genomische tests en diagnostiek bij de behandeling van deze ziekte op ongekende wijze te versnellen en betekent mogelijk een ommekeer voor vrouwen met borstkanker over de hele wereld,” aldus Mark Straley, Chief Executive Officer van Agendia. “Het stratificeren van borstkanker door een tumorweefselafbeelding te analyseren met AI, getraind door een verbazingwekkende hoeveelheid van onze eigen klinische gegevens, heeft het potentieel om de manier waarop borstkanker wereldwijd wordt behandeld fundamenteel te veranderen. Agendia’s diepgaande kennis en expertise in de functionele genomica van borstkanker maakt dit mogelijk en we zijn er trots op de robuuste wetenschap en klinische voordelen van MammaPrint, in combinatie met nieuwe digitale mogelijkheden, gevoed door de ongelooflijke kracht van AI, te kunnen leveren aan Braziliaanse artsen en de vrouwen die zij willen behandelen.”

Digital MammaPrint van Agendia draait op het cloudgebaseerde Paige Platform, een samenwerking die de twee bedrijven aankondigden in november 2020. Dit is het eerste product van de samenwerking, in eerste instantie gericht op de ontwikkeling van digitale tests voor vroege planning van de behandeling. Genomische tests spelen daarin een cruciale rol voor het bepalen van het herhalingsrisico en de tumorbiologie, terwijl artsen en hun patiënten beslissingen nemen over het pad dat voor hen ligt.

“De introductie van Digital MammaPrint bij artsen en hun patiënten in Brazilië markeert een belangrijke stap in het vergroten van de toegang tot kwalitatieve, door AI ondersteunde, diagnostische tests,” aldus David Klimstra, M.D., oprichter en Chief Medical Officer bij Paige. “We zijn verheugd samen met Agendia aan ons gezamenlijke doel te werken om pathologiegegevens te transformeren in duidelijke en bruikbare klinische inzichten voor betere patiëntresultaten.”

Op wereldwijde schaal opent de toegang tot inzichten uit Digital MammaPrint diagnostische zorgopties voor vrouwen met de diagnose borstkanker over de hele wereld, die geen toegang hebben tot genomisch onderzoek of gespecialiseerde laboratoria.

“Voor patiënten met borstkanker over de hele wereld, die niet op een locatie wonen met directe toegang tot genomisch onderzoek van hun kanker, zou de mogelijkheid om dergelijke informatie te verkrijgen van een dia-afbeelding revolutionair kunnen zijn. De introductie van een digitaal, door AI gevoed platform dat interpretatie van het genomische profiel van hun specifieke tumor mogelijk maakt, kan grote klinische waarde bieden en heeft als bijkomend voordeel dat waardevol tumorweefsel behouden blijft voor verder gebruik in de toekomst. We gebruiken een innovatief platform en doen er revolutionair werk mee,” aldus William Audeh, M.D., Chief Medical Officer bij Agendia. “Het uiteindelijke doel is dat patiënten toegang hebben tot vitale informatie over hun kanker, en dit instrument heeft de mogelijkheid om hen sneller van die informatie te voorzien, door middel van digitale technologie. Wij zijn van mening dat hoe sneller in het besluitvormingsproces we de inzichten van MammaPrint in de handen van artsen kunnen krijgen, hoe beter het is voor hun patiënten.”

MammaPrint van Agendia is een op 70 genen gebaseerde prognostische test die het herhalingsrisico van een specifieke patiënt stratificeert en een prognostische marker levert om gegevens te verzamelen aangaande dat risico en andere klinisch-pathologische factoren. MammaPrint levert informatie voor beslissingen over preoperatieve systemische therapie, adjuvante chemotherapie en adjuvante endocriene therapie. De digitale mogelijkheden van de test zullen naar verwachting artsen en hun patiënten duidelijke en bruikbare informatie geven op deze en andere kritieke beslissingsmomenten in het hele kankerzorgcontinuüm.

Over Agendia

Agendia is een commercieel bedrijf met een missie, gericht op het mogelijk maken van optimale besluitvorming door artsen te voorzien van de modernste diagnostische en informatie-oplossingen, die gebruikt kunnen worden om de resultaten voor borstkankerpatiënten wereldwijd te helpen verbeteren. Het bedrijf levert momenteel twee commercieel beschikbare genomische profileringstesten die chirurgen, oncologen en pathologen helpen om de behandeling van een vrouw af te stemmen op haar persoonlijke situatie, op kritieke interventiepunten tijdens de tijd als patiënt.

MammaPrint® is een op 70 genen gebaseerde prognostische test waarmee, naast andere klinisch-pathologische factoren, het herhalingsrisico van de borstkanker van een specifieke patiënt kan worden bepaald. BluePrint® is een op 80 genen gebaseerde moleculaire subtyperingstest waarmee de onderliggende biologie van een individuele borstkanker kan worden vastgesteld, om informatie te verschaffen over het gedrag, de prognose op lange termijn en de potentiële respons op systemische therapie. Samen bieden MammaPrint® en BluePrint® een holistische kijk op de borstkanker van een individuele patiënt, zodat artsen objectief het beste behandelplan kunnen selecteren.

Ga naar www.agendia.com voor meer informatie over de testen en lopende onderzoeken van Agendia.

1 Silva, J et.al. 25 Jan. 2021. Breast Cancer Mortality in Young Women in Brazil. Front. Oncol. 10:569933. Doi: 10.3389/fonc.2020.569933.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor de media:

Terri Clevenger

Westwicke/ICR Healthcare PR

Tel: 203.856.4326
Terri.Clevenger@icrinc.com

Voor Agendia-investeerders:

Mike Cavanaugh

Westwicke/ICR Healthcare IR

Tel: 617.877.9641
Mike.Cavanaugh@westwicke.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr