23:36 uur 09-12-2021

Agendia presenteert gegevens op SABCS 2021 waaruit blijkt dat MammaPrint® en BluePrint® op krachtigere wijze genomische verschillen in HR+ HER2- borstkankeraandoeningen bij zwarte en blanke vrouwen identificeren die verder gaan dan klinische factoren

ER+ tumoren geherclassificeerd door BluePrint als basaaltype komen vaker voor bij zwarte vrouwen dan bij blanke vrouwen

Inzicht in biologische verschillen tussen tumoren via MammaPrint en BluePrint zorgt voor betere, meer gepersonaliseerde zorg

IRVINE, Calif. & AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Agendia, Inc., een wereldleider op het gebied van precisie-oncologie voor borstkanker, heeft vandaag gegevens gepresenteerd van een onderzoekssamenwerking met het Vanderbilt Universitair Medisch Centrum die het vermogen van MammaPrint® en BluePrint® aantonen om verschillen in herhalingsrisico en tumorclassificatie tussen verschillende raciale groepen te identificeren op het San Antonio Breast Cancer Symposium 2021 (SABCS 2021).

De presentatie, getiteld MammaPrint and BluePrint identify genomic differences in HR+ HER2- breast cancers from young Black and White women, benadrukt nieuwe gegevens die aangeven dat bij jonge vrouwen (<50 jaar) met gelokaliseerde hormoonreceptorpositieve (HR+), menselijke epidermale groeifactorreceptor 2-negatieve (HER2-) borstkanker, MammaPrint en BluePrint raciale verschillen identificeerden in herhalingsrisico en de verdeling van de subtypen van borstkanker die niet gedetecteerd werden door bestaande klinische factoren.

De analyse omvatte 186 zwarte vrouwen en 186 blanke vrouwen jonger dan 50 jaar met stadium I-III HR+ HER2- borstkanker, gematcht op leeftijd, tumorstadium, nodale status en receptorstatus. Van deze patiënten hadden zwarte vrouwen significant meer kans om naar voren te komen als MammaPrint High Risk 2, en hadden ze in het algemeen meer hoog-risicotumoren dan blanke vrouwen – die meer kans hadden op laag-risicotumoren, waaronder meer MammaPrint UltraLow Risk-tumoren – ondanks matching op klinische en pathologische kenmerken.

Bovendien toonden de gegevens aan dat oestrogeenreceptor-positieve (ER+) tumoren die door BluePrint zijn geherclassificeerd als basaaltype, vaker voorkomen bij zwarte vrouwen dan bij blanke vrouwen. Tumoren van het basaaltype hebben vaak slechtere resultaten in vergelijking met ER+, dus het is essentieel om deze herclassificatie bij zwarte vrouwen te identificeren om de biologie van de tumor te begrijpen en uiteindelijk betere, persoonlijke zorg te bieden. Deze gegevens onderstrepen het belang van MammaPrint-risicobeoordeling en BluePrint-subtypering voor meer precisie bij het voorspellen van het risico op herhaling en de selectie van therapie.

“Het is van cruciaal belang om de genomische verschillen tussen jonge vrouwen met borstkanker te identificeren die kunnen bijdragen aan raciale/etnische overlevingsverschillen, vooral gezien het feit dat zwarte vrouwen meer dan 40% meer kans hebben om te overlijden aan borstkanker in vergelijking met blanke vrouwen,” aldus Sonya Reid, MD, MPH, afdeling Geneeskunde, Vanderbilt Universitair Medisch Centrum. “Deze gegevens tonen de belofte aan van gepersonaliseerde geneeskunde om ons begrip van raciale verschillen op genomisch niveau te vergroten om de uitkomsten van borstkanker in alle raciale en etnische groepen te verbeteren.”

Agendia presenteerde eerder gegevens op ASCO 2021 die ook het belang benadrukten van genomische inzichten die representatief en effectief zijn voor diverse patiëntengroepen, om beter inzicht te krijgen in de verschillen in resultaten en deze op te lossen.

“Zwarte vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in klinische onderzoeken, en deze studie betekent een belangrijke stap in het meten van de klinische en genomische verschillen van borstkanker bij zwarte vrouwen. Dit zal helpen om de zorgstandaard te herdefiniëren en de behandelplanning aan te sturen,” stelde William Audeh, MD, Chief Medical Officer van Agendia en de auteur van een studie. “Deze resultaten bieden nieuwe inzichten over verschillen in tumorbiologie; MammaPrint en BluePrint hebben een enorm potentieel om toe te voegen aan ons begrip van de oorzaken van verschillen in overleving die verband houden met ras, en zullen helpen bij het bieden van een leidraad voor therapeutische strategieën om de resultaten te verbeteren. We waarderen enorm de mogelijkheid om samen te werken met Dr. Reid en haar collega’s bij Vanderbilt in dit belangrijke onderzoek.”

Agendia legt zich toe op het verzamelen van gegevens die zowel translationeel potentieel als onmiddellijke klinische impact hebben voor diverse patiëntenpopulaties. Het bieden van nieuwe inzichten over biologische verschillen in tumoren en het toevoegen van bewijs van genomische profilering van borstkanker op basis van genetische afkomst is van cruciaal belang voor het verbeteren van de patiëntresultaten. Deze gegevens onderstrepen de missie van het bedrijf om bij te dragen aan een leidraad voor de diagnose en gepersonaliseerde behandeling van borstkanker voor alle patiënten tijdens hun behandeltraject.

Over Agendia

Agendia is een missiegedreven bedrijf dat zich richt op het mogelijk maken van een optimale behandelplanning door artsen te voorzien van diagnostische en informatieoplossingen van de volgende generatie die kunnen worden gebruikt om de resultaten en kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten wereldwijd te verbeteren. Het bedrijf biedt momenteel twee commercieel verkrijgbare genomische profileringstests die chirurgen, oncologen en pathologen helpen om de behandeling van vrouwen op kritieke interventiepunten tijdens hun patiëntentraject te personaliseren.

MammaPrint® is een prognostische test met 70 genen die, samen met andere klinisch-pathologische factoren, het risico op terugkeer van borstkanker bij een specifieke patiënt bepaalt. BluePrint® is een moleculaire subtyperingstest met 80 genen die de onderliggende biologie van een individuele borstkanker identificeert om informatie te verstrekken over het gedrag, de langetermijnprognose en de mogelijke respons op systemische therapie. Samen bieden MammaPrint® en BluePrint® een holistisch beeld van de borstkanker van een individuele patiënt, waardoor artsen objectief het beste behandelplan kunnen selecteren.

Ga voor meer informatie over de tests en lopende onderzoeken van Agendia naar www.agendia.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media

Terri Clevenger

Westwicke/ICR Healthcare PR

Tel.: 203.856.4326
Terri.Clevenger@westwicke.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr