19:56 uur 05-06-2021

Analyse van MINDACT-onderzoek bevestigt dat MammaPrint nauwkeurig extreem indolente borstkanker met ultralaag risico identificeert

Mondelinge presentatie op ASCO 2021 belicht langetermijngegevens met meer dan 99% borstkankerspecifieke overleving na 8 jaar voor patiënten met de MammaPrint Ultra Low Risk-status, ongeacht het klinische risico

IRVINE, Calif. & AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Agendia, Inc., een wereldleider op het gebied van precisie-oncologie voor borstkanker, heeft vandaag aangekondigd dat gegevens van de baanbrekende MINDACT-studie zullen worden gedeeld tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in 2021 in een mondelinge presentatie. De presentatie zal een extra risicodrempel uiteenzetten die eerder is vastgesteld binnen de MammaPrint Low Risk-categorie, waarmee patiënten worden geïdentificeerd met een ultralaag risico op recidief op afstand. Dit betekent in wezen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de tumor van de patiënt zal terugkeren of uitzaaien gedurende ten minste 20 jaar follow-up, volgens voorgaande studies. Deze informatie kan nuttig zijn bij het verder afstemmen van de adjuvante behandeling voor patiënten met borstkanker in een vroeg stadium.

In de mondelinge presentatie, getiteld ‘Outcome of patients with an ultralow risk 70-gene signature in the MINDACT trial,’ zal Josephine Lopes Cardozo, MD, eerste auteur van het abstract, PhD-kandidaat bij het Nederlands Kanker Instituut en fellow bij de EORTC, beschrijven dat in de MINDACT-studie patiënten met een status van ultralaag risico een uitstekende prognose hebben, met een borstkankerspecifieke overleving na 8 jaar van meer dan 99%, ongeacht de klinische risicostatus, en een metastasevrij interval na 8 jaar van 97%. De presentatie, onderdeel van het borstkankerpad van ASCO 2021, is hier te vinden.

“De ultralage drempel identificeert patiënten die mogelijk in aanmerking komen voor verdere de-escalatie van de behandeling,” aldus Dr. Lopes Cardozo. “Het zorgteam van de patiënt voorzien van dit soort prognostisch inzicht op het moment van de diagnose zal hopelijk veel patiënten in staat stellen overbehandeling te voorkomen en het risico op bijwerkingen verder te verminderen, met behoud van uitstekende overleving.”

De MINDACT-studie, een onafhankelijk, prospectief, gerandomiseerd klinisch onderzoek dat wordt gesponsord door de Europese Organisatie voor Onderzoek en Behandeling van Kanker (EORTC), werd uitgevoerd met als voornaamste doel te bepalen of de MammaPrint®-test met 70 genen van Agendia kan worden gebruikt om over te gaan tot de-escalatie van klinische hoogrisicopatiënten met borstkanker in een vroeg stadium van chemotherapiebehandeling. Aan de studie namen bijna 7.000 patiënten deel met nieuw gediagnosticeerde borstkanker, en bij een mediane langetermijnfollow-up na 8,7 jaar kon 46% van de patiënten met een klinisch hoog risico met een MammaPrint Low Risk-resultaat afzien van chemotherapie zonder hun resultaten negatief te beïnvloeden. Deze gegevens zijn onlangs gepubliceerd in The Lancet Oncology.

De huidige studie die op ASCO zal worden gepresenteerd, richt zich op de klinische kenmerken en resultaten van de 1.000 vrouwen met een MammaPrint Ultra Low Risk-status die deelnamen aan MINDACT. In overeenstemming met drie eerdere onderzoeken die sinds 2017 zijn gepresenteerd, laten deze gegevens een bijna 100% borstkankerspecifieke overleving na 8 jaar zien, met 5 jaar anti-oestrogeentherapie, en uitstekende resultaten (97,8% DMFI) voor de 157 vrouwen met ultralaag risico die geen systemische therapie kregen.

“De bevestiging van het klinische belang en de uitstekende prognose van de MammaPrint Ultra Low Risk-categorie biedt verdere ondersteuning voor de opname van deze informatie in het beheer van endocriene therapie, met name voor die vrouwen die ernstige bijwerkingen ervaren en moeite hebben om hun voorgeschreven behandeling vol te houden,” verklaarde William Audeh, MD, Chief Medical Officer bij Agendia. “We zijn enorm trots dat we hebben bijgedragen aan de MINDACT-studie van de EORTC, die de klinische behandeling van patiënten heeft beïnvloed en een inspiratie zal zijn voor lopend translationeel onderzoek dat zal bijdragen aan de bibliotheek met gegevens die we nodig hebben om de behandeling van borstkanker te personaliseren.”

Naast het beantwoorden van de traditionele vraag over adjuvante chemotherapie, blijft de MINDACT-studie een schat aan inzichten opleveren met onmiddellijk betekenisvolle klinische implicaties en toegang tot een ongeëvenaarde volledige genoomdataset voor verder onderzoek, met als gevolg wijdverbreide kostenbesparingen in het gezondheidssysteem.

Op ASCO 2021 presenteerde Agendia ook een grotere reeks gegevens uit het baanbrekende FLEX-register van het bedrijf, een grootschalig, prospectief, observationeel onderzoek naar borstkanker waarbij gebruik wordt gemaakt van volledige transcriptoomsequencing. Hierbij worden patiënten van verschillende afkomst, leeftijd en geslacht gerekruteerd die representatief zijn voor de totale borstkankerpopulatie als onderdeel van een voortdurende inspanning om de vertegenwoordiging van diverse populaties en gegevens in klinische onderzoeken te vergroten.

Over Agendia

Agendia, een bedrijf dat zich richt op precisie-oncologie en gevestigd is in Irvine, Californië, streeft ernaar patiënten met borstkanker in een vroeg stadium en hun artsen de informatie te geven die zij nodig hebben om de beste beslissing te nemen voor hun volledige behandeltraject. Het bedrijf heeft momenteel twee commercieel beschikbare genomische profileringstests, die worden ondersteund door klinisch en praktisch bewijs van het hoogste kaliber, en die uitgebreide genomische informatie verschaffen om voor iedere patiënt de effectiefst mogelijke borstkankerbehandeling te vinden.

MammaPrint®, de op 70 genen gebaseerde herhalingsrisicoassay voor borstkanker, is de enige door de FDA goedgekeurde herhalingsrisicotest die wordt ondersteund door intercollegiaal getoetste, prospectieve uitkomstgegevens en die is opgenomen in zowel nationale als internationale behandelingsrichtlijnen. BluePrint®, de op 80 genen gebaseerde moleculaire subtyperingstest, is de enige commercieel verkrijgbare test die de onderliggende biologie van een tumor evalueert om te bepalen waardoor de groei ervan wordt gestimuleerd. Samen verschaffen MammaPrint® en BluePrint® een uitgebreid genomisch profiel dat artsen kan helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen in pre- en postoperatieve behandelsituaties.

Agendia ontwikkelt op bewijs gebaseerde nieuwe genomische tests en gaat partnerschappen aan met baanbrekende bedrijven om de volgende generatie digitale behandelingstools te ontwikkelen. Met het lopende onderzoek wordt een arsenaal aan gegevens opgebouwd ter verbetering van de resultaten voor de patiënt en ter ondersteuning van de veranderende klinische behoeften van borstkankerpatiënten en hun artsen bij elke stap in het traject, van de eerste diagnose tot aan de status kankervrij.

De assays van Agendia kunnen worden besteld op kernbiopten of chirurgische monsters om de juiste pre- en postoperatieve behandelingsbeslissingen te nemen. Ga voor meer informatie over de assays en lopende onderzoeken van Agendia naar www.agendia.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Terri Clevenger

Westwicke/ICR Healthcare PR

Tel.: 203.856.4326
Terri.Clevenger@icrinc.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr