02:09 uur 04-05-2021

OpenGate Capital voltooit verkoop van Bois & Matériaux aan Chausson Matériaux S.A.S

B&M-bedrijf nieuw leven ingeblazen, 10-voudige groei van EBITDA

LOS ANGELES EN PARIJS–(BUSINESS WIRE)– OpenGate Capital, een mondiaal particulier beleggingsbedrijf, heeft vandaag bekendgemaakt dat de verkoop van Bois & Matériaux (“B&M”) aan Chausson Matériaux, een groot bouwmaterialendistributiebedrijf, is afgesloten. De overeenkomst werd voor het eerst getekend in januari 2021 en de voorwaarden werden niet bekendgemaakt.

Het hoofdkantoor van Bois & Matériaux is gevestigd in Pacé, Frankrijk en het bedrijf heeft meer dan 130 filialen in het land. B&M behoort tot de meest vooraanstaande bouwmaterialendistributeurs in Frankrijk. Gedurende de periode van vijf jaar waarin het bedrijf eigendom was van OpenGate werd het bedrijf nieuw leven ingeblazen onder leiding van CEO Yves Martin en met de ondersteuning van het uitvoerend team van OpenGate.

Julien Lagrèze, Partner en Head of Europe bij OpenGate Capital, merkte op “Toen we voor het eerst naar B&M keken, zagen we een bedrijf dat onderpresteerde en enorme kansen had. Onze diepgaande kennis van investeren in Frankrijk en ons inzicht in de bouwmaterialenmarkt motiveerde ons het operationeel complexe bedrijf aan te kopen. OpenGate’s strategie richtte zich op verbetering vanaf de basis om zo een sterker, veerkrachtiger bedrijf op te bouwen, met verbeterde exploitatie en naadloze integratie met het management, korte tijd na de afronding van de aankoop. Ik wil CEO Yves Martin en het OpenGate-team bedanken voor hun geweldige prestaties.”

Het bedrijf heeft gedurende de gehele periode waarin het eigendom was van OpenGate significante EBITDA-groei ondervonden. Bij de aankoop had het bedrijf een EBITDA van circa € 5,8 miljoen. Na de verkoop van Guimier, een bedrijfsonderdeel dat niet tot de kernactiviteiten behoorde, in 2017, was de EBITDA circa € 2,4 miljoen. Vanaf de periode van 2017 tot en met eind 2020 groeide B&M’s EBITDA naar € 28,6 miljoen, wat een 10-voudige toename betekent in drie jaar. Deze transformationele groei werd bereikt door het ten uitvoer brengen van de investeringsthesis van OpenGate en het operationele proces tijdens een cyclus van turbulente marktcondities waaronder de wereldwijde pandemie. Operationele prestaties zijn onder meer:

  • Voltooien van een afsplitsing en transitie van het in het VK gevestigde moederbedrijf
  • Sluiten van niet-winstgevende filialen
  • Verbeteren van de inkoop door het rationaliseren van het productassortiment en het leveranciersbestand
  • Implementeren van een verkoopefficiencyprogramma om de verkooporganisatie, -processen en tools te verbeteren
  • Stroomlijnen van de functies en organisatie van de backoffice
  • Creëren van een nieuw, volledig geoptimaliseerd logistiekplatform
  • Ontwikkelen van een innovatieve digitale prijsbepalingstool om de marge te behouden en te optimaliseren

Yves Martin, CEO van B&M, verklaarde, “Het partnership was totaal verschillend van dat van andere particuliere beleggingsbedrijven. Van meet af aan begreep OpenGate B&M en de snelle start werd toegeschreven aan hun werkzaamheden en de M&A-teams die samenwerkten. OpenGate’s aanwezigheid in zowel de Verenigde Staten als in Europa met het in de nuances van de lokale markt sterk gewortelde Franse team gaven ons vanaf het begin vertrouwen in onze band. OpenGate was veerkrachtig en geduldig en gaf B&M de tijd om verandering op de beste manier door te voeren, wat geen normale benadering is voor een particulier beleggingsbedrijf.”

“Met de exit maakt B&M één van de interessantste periodes in jaren door in de Franse bouwmaterialensector. Het bedrijf werd opgebouwd als tweede nationaal bedrijf in het land, zonder ruimte voor een derde speler. De verkoop aan Chausson plaveit een nieuwe, heldere toekomst met de beste projecten in Frankrijk of pan-Europees in de komende tien jaar,” aldus Martin.

B&M heeft meer dan 2100 werknemers en bedrijven overal in de noordelijke regio van Frankrijk, met twee hoofdnetwerken: Réseau Pro en Panofrance.

Over OpenGate Capital

OpenGate Capital is een wereldwijd opererend particulier beleggingsbedrijf gespecialiseerd in de overname en bedrijfsvoering van bedrijven om zodoende nieuwe waarde te creëren via operationele verbeteringen, innovatie en groei. OpenGate Capital is opgericht in 2005 en heeft haar hoofdkantoor in Los Angeles, Californië, met een Europees kantoor in Parijs, Frankrijk. Het team professionals van OpenGate beschikt over de cruciale vaardigheden die nodig zijn voor het overnemen, de transitie, de bedrijfsvoering, het opbouwen en het opschalen van succesvolle bedrijven. Tot dusverre heeft OpenGate Capital, via investeringen uit het verleden en investeringen via fondsen, al meer dan 30 overnames uitgevoerd, inclusief bedrijfsafsplitsingen, management buy-outs, speciale situaties en transacties met particuliere verkopers in Noord-Amerika en Europa. Voor meer informatie over OpenGate, ga naar www.opengatecapital.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

OpenGate-contactpersonen voor de media
Prosek Partners

E-mailadres: Pro-opengate@prosek.com

Alanna Chaffin

Co-head, Investor relations & Communications

E-mailadres: AChaffin@opengatecapital.com
Telefoon: +1 310 432 7000

OpenGate business development, contactpersoon
Joshua Adams

E-mail: jadams@opengatecapital.com
Telefoon: +1 310 432 7000

Check out our twitter: @NewsNovumpr