00:12 uur 26-04-2024

OpenGate Capital voltooit de verkoop van SMAC

Transformatieperiode van vijf jaar bereidt bedrijf op de volgende groeifase voor

LOS ANGELES & PARIJS–(BUSINESS WIRE)– OpenGate Capital (“OpenGate”), een wereldwijd opererende particuliere investeringsmaatschappij, maakte vandaag bekend dat het de verkoop heeft voltooid van SMAC, een leverancier van waterdichting- en bouwomhullingssystemen, aan Compagnie Financière Jousset (“CFJ”) en het beheersteam van SMAC. Er werden geen voorwaarden voor de transactie bekendgemaakt.

SMAC werd in 1884 opgericht en groeide uit tot een leider op de Franse markt van waterdichting en gevels. OpenGate nam het bedrijf in 2019 over van de Colas Group, een dochteronderneming van Bouygues SA.

Na de carve-out en stabilisering van SMAC in het eerste jaar van de investering, ging OpenGate een drieledige benadering aan om de lijnen van de maakactiviteiten (“industrie”) in 2020 en 2021 te verkopen, en behaalde de volgende resultaten:

  • Maart 2021: Axter (membranenactiviteit) werd verkocht aan IKO
  • April 2021: Skydôme (skylightsactiviteit) werd verkocht aan Kingspan
  • Januari 2022: Résipoly (harsenactiviteit) werd verkocht aan MAPEI

Na het wegdoen van de Industrie-activiteitenlijnen, kon SMAC zich toespitsen op haar kernactivititeiten: “Travaux” (installatie), dat bij de overname een break-even EBITDA had en tegen eind 2023 via de implementatie van belangrijke operationele initiatieven meer dan €32 miljoen bereikte.

“SMAC is een groot voorbeeld van onze zeer collaboratieve origination, M&A en operaties in actie,” zegt Julien Lagrèze, partner en Hoofd voor Europa bijOpenGate. “Ik wil ons M&A-team geleid door Fabien Marcantetti, algemeen directeur, Xavier Lambert, hoofd, en Damien Faujour, senior medewerker, en ons Operations-team geleid door Marc Veillas, algemeen directeur, en Stéphane Feldmann, hoofd, bedanken. Ik wil ook eer brengen aan de bijdrage van onschatbare waarde geleverd door het beheersteam van SMAC voor hun inspanningen om een volledige ommezwaai van de bedrijfsactiviteiten tot stand te brengen. We kijken ernaar uit om de niet-aflatende groei van SMAC te zien, vooral nu het een nieuw hoofstuk met CFJ heeft ingezet.”

SMAC’s CEO, Franck Davoine, CEO van SMAC, gaf volgend commentaar: “Ik wil OpenGate Capital graag bedanken voor hun vertrouwen en steun sinds 2019 en tijdens de hele evolutie van SMAC naar een solide, winstgevend en verantwoord businessmodel. De voorbije jaren hebben de OpenGate-teams samen met ons gewerkt en bijgedagen tot de verwezenlijking van onze strategische doelstellingen en uiteindelijk tot de creatie van onze algehele waarde. Het is onze ambitie om onze services verder aan te passen aan de veranderende verwachtingen van onze klanten, terwijl we onze positie in groeiende markten versnellen . We hebben een bijzondere aandacht voor bouwprojecten die op milieuvlak als gevoelig gelden, die een belangrijke rol spelen voor het voorkomen van de opwarming van de Aarde – een domein waarin SMAC een belangrijke speler is. SMAC’s dynamische groeiprospects blijken uit onze plannen om meer mensen aan te werven die willen deelnemen aan de energietransitie en de toekomst van energie-efficiënte omhullingen van gebouwen te creëren.”

Frédéric Jousset, oprichter van CFJ, voegde hieraan toe: “CFJ is trots om voortaan een team te vormen met een 140-jarige leider en innovator in de sector. Met een geschiedenis die meer dan drie eeuwen, twee oorlogen en een wereldwijde pandemie overspant, getuigde SMAC van een voortreffelijke veerkracht dankzij de kracht van haar menselijke kapitaal, diepe technische expertise en een aanzienljike reputatie bij haar sectorgenoten wat veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid betreft. Nu is het op naar een miljard inkomsten, wat onze gezamenlijke ambitie met het beheersteam is voor de groep.”

Over OpenGate Capital

OpenGate Capital is een wereldwijd opererend particuliere investeringsmaatschappij gespecialiseerd in de overname en bedrijfsvoering van bedrijven om zodoende nieuwe waarde te creëren via operationele verbeteringen, innovatie en groei. OpenGate Capital is opgericht in 2005 en heeft haar hoofdkantoor in Los Angeles, Californië, met een Europees kantoor in Parijs, Frankrijk. Het OpenGate team van professionals beschikt over de cruciale vaardigheden die nodig zijn voor het overnemen, de transitie, de bedrijfsvoering, het opbouwen en het opschalen van succesvolle bedrijven. Tot op heden heeft OpenGate Capital meer dan 40 platformovernames uitgevoerd in Noord-Amerika en Europa. Voor meer informatie over OpenGate, ga naar www.opengatecapital.com.

Over CFJ

CFJ is een investeringsbedrijf in handen van Frédéric Jousset dat zich toelegt op Private Equity. CFJ is in Luxemburg gevestigd en investeert haar eigen vermogen in industriële, services- of technologiebedrijven met een stevige grondslag en sterk groeipotentieel.

CFJ werkt nauw met elk beheersteam samen om hun visie en ambitieuze projecten te steunen.

CFJ wil waarde tot stand brengen, gecombineerd met een positieve menselijke en milieu-impact via kapitaal op lange termijn, en diepe strategische en operationele steun voor haar portfoliobedrijven.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mediacontact OpenGate:

Prosek Partners

E-mail: Pro-opengate@prosek.com

Alanna Chaffin

Hoofd investeerdersrelatie & communicatie

E-mail: AChaffin@opengatecapital.com
Tel.: +1 310-432-7000

OpenGate Origination Contact:

Joshua Adams

Partner

E-mail: jadams@opengatecapital.com
Tel.: +1 310-432-7000

Mediacontact CFJ:

Anne-Celine Lescop

Hoofd Openbare aangelegenheden & communicatie

E-mail: acl@cfj.lu

Check out our twitter: @NewsNovumpr