09:09 uur 24-03-2021

Abu Dhabi’s Technology Innovation Institute gaat UAE’s eerste kwantumcomputer bouwen

Het instituut gaat de computer bouwen in zijn Quantum Research Centre labs, in samenwerking met het in Barcelona gevestigde Qilimanjaro Quantum Tech

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten–(BUSINESS WIRE)– Er wordt momenteel gewerkt aan het bouwen van een kwantumcomputer in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, wat een belangrijke mijlpaal betekent voor de regio in dit doorbraaktijdperk op het gebied van computers.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20210324005364/nl/

H.E. Faisal Al Bannai, Secretary General of ATRC (Photo: AETOSWire)

H.E. Faisal Al Bannai, Secretary General of ATRC (Photo: AETOSWire)

Technology Innovation Institute (TII), de specifieke ‘toegepast onderzoek’-pijler van Abu Dhabi’s nieuw opgerichte Advanced Technology Research Council (ATRC), heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn Quantum Research Centre (QRC) team dat wordt geleid door hoofdonderzoeker professor José Ignacio Latorre, de kwantumcomputer gaat bouwen in de hoofdstad van de VAE, in samenwerking met onderzoekers van het in Barcelona gevestigde Qilimanjaro Quantum Tech.

“We staan met de komst van de kwantumcomputer aan de vooravond van een nieuw tijdperk”, aldus H.E. Faisal Al Bannai, Secretary General van ATRC. “We zijn er trots op om een begin te maken met het bouwen van een van deze geweldige machines die ons op verschillende gebieden zullen helpen, van het ontdekken van nieuwe geneesmiddelen tot het maken van nieuwe materialen voor het ontwerpen van betere batterijen voor verschillende applicaties op het gebied van kunstmatige intelligentie.”

Een kwantumcomputer gebruikt kwantummechanicaverschijnselen zoals ‘superpositie’ en ‘verstrengeling’ voor het genereren en manipuleren van subatomaire deeltjes zoals elektronen of fotonen – kwantumbits, ook bekend als ‘qubits’ – voor het creëren van exponentieel sterkere verwerkingsvermogens die kunnen helpen bij het uitvoeren van complexe berekeningen die veel meer tijd zouden kosten om op te lossen, zelfs door de meest krachtige klassieke supercomputers in de wereld.

Prof. Latorre legde uit dat de voorbereidende werkzaamheden reeds zijn begonnen. “De eerste stap in het proces is het bouwen van een laboratorium, het plaatsen van apparatuur en het voltooien van de installatie van de cleanroomapparatuur. Dit alles is op schema. Zodra dit gedaan is, zullen de eerste qubits worden voorbereid, gekarakteriseerd en gebenchmarkt. We verwachten de eerste simpele kwantumchips ‘Made in Abu Dhabi’ aan het eind van de zomer”, vertelde hij.

Prof. Latorre zei dat er verscheidene technologieën bestaan voor het bouwen van kwantumcomputers zoals supergeleidende qubits, ionentraps, optische qubits en spindots. De toevoeging van QRC heeft het mogelijk gemaakt om gebruik te maken van supergeleidende qubits, wat dezelfde technologie is die Google en IBM gebruiken bij het bouwen van hun eigen kwantumcomputers en zij bieden de beste qubittechnologie om op te schalen naar een grotere kwantumcomputer.

QRC is een van de zeven specifieke onderzoekscentra van het Technology Innovation Institute (TII).

Over het Technology Innovation Institute (TII)

Het Technology Innovation Institute (TII) is de specieke ‘toegepast onderzoek’-pijler van de Advanced Technology Research Council (ATRC). TII is een baanbrekend onderzoeks- en ontwikkelingscentrum dat gericht is op toegepast onderzoek en new-age technologiemogelijkheden. Het instituut heeft zeven initiële specifieke onderzoekscentra in kwantum-, autonome robotica-, cryptografie-, geavanceerde materialen-, digitale veiligheid-, gestuurde energie- en beveiligde systemen. Door samen te werken met uitzonderlijk talent, universiteiten, onderzoeksinstellingen en industriepartners van over de hele wereld, verbindt het instituut een intellectuele gemeenschap met elkaar en draagt het bij aan het bouwen van een R&D-ecosysteem ter versterking van de status van Abu Dhabi en de VAE als wereldwijde hub voor innovatie.

Ga voor meer informatie naar www.tii.ae

Volg ons op social media:

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/tiiuae/

Twitter: https://twitter.com/TIIuae

Instagram: https://www.instagram.com/tiiuae/

Over Quantum Research Centre (QRC)

Quantum Research Centre – dat deel uitmaakt van het Technology Innovation Institute (TII) – is opgezet voor het ontwikkelen van wereldklasse kwantumtheoretisch experimenteel onderzoek door het bouwen en laten werken van een kwantumcomputer in de MENA-regio en tegelijkertijd de kwantumcommunicatie en de kwantumsensoren op een hoger plan te brengen. Het Centre richt zich op het ontwikkelen van baanbrekende technologieën, gesteund door de expertise van een internationaal team van vooraanstaande onderzoekers die zich wijden aan het bereiken van een ‘Quantum Advantage’ dat een transformatie zal betekenen van de kracht en het bereik van computers. Bezoek voor meer informatie https://quantum.tii.ae

*Bron: AETOSWire

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Technology Innovation Institute
Haitham Haddadin
Haitham.Haddadin@tii.ae

Check out our twitter: @NewsNovumpr