09:03 uur 14-10-2015

Rapport GPCI 2015 maakt ’s werelds meest invloedrijke steden bekend

TOKIO–(BUSINESS WIRE)– Het Institute for Urban Strategies (Instituut voor urbane strategie) van de Mori Memorial Foundation, een onderzoeksinstituut in het leven geroepen door Mori Building, maakte vandaag de resultaten van haar rapportage Global Power City Index (GPCI) 2015 bekend. Hierin worden 40 wereldmetropolen gerangschikt op ‘magnetisme’, oftewel de kracht om creatieven en ondernemingen uit de hele wereld aan te trekken en hun eigenschappen te mobiliseren voor economische en sociale vooruitgang. Net als vorig jaar voeren Londen, New York, Parijs en Tokio de lijst aan, in die volgorde, terwijl Los Angeles, San Francisco en Hong Kong aanzienlijke vooruitgang boekten.

Dit Smart News-persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: http://www.businesswire.com/news/home/20151013005057/nl/

Belangrijke punten

  • Londen, dat sinds de Olympische en Paralympische Spelen van 2012 elk jaar de lijst aanvoert, bevindt zich dit jaar in de top drie in alle categorieën, behalve Leefbaarheid en Milieu. Met een langetermijnvisie op herontwikkeling zet de stad ontwikkelingsprojecten voort, waaronder post-Olympische projecten als de realisatie van het Queen Elizabeth Olympic Park en de bouw van de Crossrail.
  • New York, met vele van ’s werelds topuniversiteiten en het grootste aantal theaters en concertzalen, is een inspirerende omgeving voor de getalenteerde individuen die zich daar verzamelen. New York hield de tweede plaats vast voor het vierde opeenvolgende jaar en moet alleen Londen voorlaten.
  • Parijs loopt voorop in Leefbaarheid en Toegankelijkheid, grotendeels door de concentratie van culturele, historische en traditionele locaties in een compact stadscentrum, waardoor de urbane mogelijkheden uiterst bereikbaar zijn voor zowel bezoekers als inwoners. Parijs bezet sinds 2008 de derde plaats.
  • Tokio versterkte de Culturele Interactie, wat gereflecteerd werd in de snelle toename van buitenlandse bezoekers en uitwisselingsstudenten aan de stad. Tokio bezet de vierde plaats sinds 2008.
  • Los Angeles, San Francisco en Boston verbeterden hun rangschikking aanzienlijk, vooral dankzij voortdurend economisch herstel na de financiële crisis van 2008 en de bijbehorende verbeteringen in Leefbaarheid.
  • Verbeterde internationale vliegverbindingen voor passagiers en lading verhoogde de Toegankelijkheid van Singapore, dat Tokio nadert. Beijing en Sjanghai zakten net als in de afgelopen jaren op de ranglijst, terwijl Hong Kong de score voor Leefbaarheid sterk verbeterde en vooruitgang boekte in de algehele rangschikking.
  • Genève, Frankfurt, Stockholm, Zürich en Wenen bezetten de eerste vijf plaatsen in de categorie Milieu dankzij zeer geavanceerde milieutechnische beleidslijnen. Elders maakte Vancouver een grote sprong in de categorie Milieu, van plek 23 naar 7.

Kijk voor meer informatie op www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2

“Vandaag de dag woont meer van 50 procent van de wereldbevolking in steden. “Door de invloed van mensen, goederen, geld en informatie zijn steden omgevingen geworden voor globale innovatie en het bepalen van trends. Dit creëert nieuwe energie, die verdere invloed versnelt,” zegt Dr. Hiroo Ichikawa, Executive Director van The Mori Memorial Foundation. “GPCI is één van de weinige rapporten die steden in een compleet perspectief beoordeelt, waardoor beleidsmakers en ontwikkelaars heldere inzichten krijgen in de sterke en zwakke punten en het onontgonnen potentieel van ’s werelds belangrijkste steden.”

“De GPCI van 2015 biedt waardevolle inzichten, niet alleen over de concurrerende positie van wereldsteden, maar ook wat betreft de factoren die de grote veranderingen beïnvloeden die we dit jaar in de rangschikking zien,” zegt Vishaan Chakrabarti, Principal, SHoP Architects; Professor of Practice, Columbia University. “De boodschap is helder: als wereldsteden mee willen doen in de strijd om steeds mobieler menselijk kapitaal, dan zal de aangeboden kwaliteit van leven voor inwoners en bedrijven moeten verbeteren wat betreft buitengewoon ontwerp, efficiënte infrastructuur, een schoner milieu en veelzijdige, bruisende cultuur.”

Het instituut publiceert het GPCI-rapport jaarlijks sinds 2008. GPCI gebruikt 70 indicatoren, verspreid over de zes functies Economie, Onderzoek en Ontwikkeling, Culturele Interactie, Leefbaarheid, Milieu en Toegankelijkheid, waarmee de sterke en zwakke punten van wereldsteden in een toenemend concurrerende omgeving in beeld worden gebracht. De ranglijst reflecteert ook de oogpunten van managers, onderzoekers, kunstenaars, bezoekers en inwoners wereldwijd. GPCI, hoog aangeschreven door organisaties wereldwijd, wordt door beleidsmakers in de hele wereld gebruikt voor urbane ontwikkeling en branding.
Voor opmerkingen van externe partijen, zie: www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/index.shtml#comments

Over het Institute for Urban Strategies, The Mori Memorial Foundation

Het instituut voert multidimensionaal, vergelijkend onderzoek uit om overheden en bedrijven te helpen bij het identificeren van belangrijke strategieën die de concurrentiepositie van hun steden als aantrekkelijke, voedende urbane omgevingen versterkt. Ook dragen de initiatieven van het instituut, waaronder de Global Power City Index (GPCI), die hoog staat aangeschreven als één van ’s werelds leidende indexen voor wereldsteden, bij aan internationale beleidsdialogen. De Mori Memorial Foundation werd in 1981 opgericht na een donatie van Mori Building, een toonaangevende urbane landschapsontwikkelaar die baanbrekende concepten creëert voor het urbane leven in Japan en de rest van Azië.
Kijk op: www.mori-m-foundation.or.jp/english/aboutus2/index.shtml#about_strategies of www.mori.co.jp/en

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Informatie voor de media
Weber Shandwick
Rutsuko Nakajima, +81-90-9006-2769
Masashi Nonaka, +81-80-1037-7879
moribldg@webershandwick.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr