18:35 uur 13-09-2023

Zayed Sustainability Prize kondigt 33 finalisten aan die wereldwijde duurzaamheidsinitiatieven bevorderen

 • 33 finalisten geselecteerd uit 5.213 inzendingen in 163 landen
 • Finalisten verdedigen impactvolle klimaatactie en ondersteunen toegang tot schone energie, water, voedsel en gezondheidszorg

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten–(BUSINESS WIRE)– De Zayed Sustainability Prize, de baanbrekende wereldwijde duurzaamheidsprijs en humanitaire prijs van de VAE, heeft de finalisten van dit jaar bekendgemaakt na een beraadslaging door de gewaardeerde jury.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20230912352281/nl/

The Zayed Sustainability Prize Jury met in Abu Dhabi to elect the winners of this edition (Photo: AETOSWire)

The Zayed Sustainability Prize Jury met in Abu Dhabi to elect the winners of this edition (Photo: AETOSWire)

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Zayed Sustainability Prize Awards Ceremony op 1 december tijdens COP28 VAE, de 28e conferentie van de partijen bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering, die wordt gehouden van 30 november tot 12 december.

De jury van de Zayed Sustainability Prize koos de 33 finalisten uit 5.213 inzendingen die werden ontvangen in zes categorieën: Gezondheid, Voedsel, Energie, Water, Klimaatactie en Wereldwijde middelbare scholen – een toename van 15% in inzendingen in vergelijking met vorig jaar. De nieuwe categorie Klimaatactie, geïntroduceerd ter gelegenheid van het Jaar van Duurzaamheid van de VAE en het hosten van COP28 VAE, ontving 3.178 nominaties.

Uit Brazilië, Indonesië, Rwanda en 27 andere landen vertegenwoordigen de finalisten kleine en middelgrote bedrijven, non-profitorganisaties en middelbare scholen, en weerspiegelen het groeiende mandaat van de prijs om innovaties te belonen die grenzen overschrijden en dringende wereldwijde uitdagingen aangaan.

Zijne Excellentie Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, minister van Industrie en Geavanceerde Technologie van de VAE, directeur-generaal van de Zayed Sustainability Prize, en aangewezen president van de COP28, zei dat de finalisten een voorbeeld zijn van de opmerkelijke vindingrijkheid en niet-aflatende inzet om een duurzamere en veerkrachtigere toekomst voor onze planeet vorm te geven.

“De Zayed Sustainability Prize draagt de blijvende erfenis voort van de visionaire leider van de VAE, Sheikh Zayed, wiens toewijding aan duurzaamheid en humanisme ons blijft inspireren. Deze erfenis blijft het leidende licht van de ambities van onze natie en stuwt ons vooruit in onze missie om gemeenschappen over de hele wereld te verbeteren. De afgelopen 15 jaar is de prijs een krachtige kracht geweest voor positieve verandering en heeft het leven van meer dan 378 miljoen mensen in 151 landen veranderd. We hebben oplossingen gestimuleerd die het klimaat en de economische vooruitgang in enkele van ‘s werelds meest kwetsbare regio’s stimuleren.

Deze cyclus hebben we een recordaantal inzendingen ontvangen van elk continent. De innovaties die door de finalisten worden gepresenteerd, weerspiegelen een diepe toewijding aan inclusiviteit en een onverzettelijke vastberadenheid om kritieke hiaten te overbruggen. Deze oplossingen sluiten rechtstreeks aan bij de vier pijlers van de COP28 VAE-agenda: het snel volgen van een rechtvaardige en billijke energietransitie, het vaststellen van klimaatfinanciering, het focussen op mensen, levens en levensonderhoud en het ondersteunen van alles met volledige inclusiviteit. Het werk van deze duurzaamheidspioniers zal praktische oplossingen bijdragen voor de klimaatvooruitgang die de planeet beschermen, het levensonderhoud verbeteren en levens redden.”

Door de 106 winnaars van de prijs tot nu toe hebben 11 miljoen mensen toegang gekregen tot veilig drinkwater, 54 miljoen huizen hebben toegang gekregen tot betrouwbare energie, 3,5 miljoen mensen hebben toegang gekregen tot voedzamer voedsel en meer dan 728.000 mensen hebben toegang gekregen tot betaalbare gezondheidszorg.

H.E. Ólafur Ragnar Grímsson, voorzitter van de prijsjury, zei: “Terwijl de wereldwijde uitdagingen blijven toenemen, onthullen onze nieuwste groep prijsfinalisten de buitengewone inspanningen die wereldwijd worden geleverd om aan de behoeften van het moment te voldoen met doel en innovatie – inspirerende hoop voor een betere toekomst. Of het nu gaat om het herstellen van de oceaanwildernis, het gebruik van technologie om betere, duurzamere landbouwopbrengsten te garanderen of het stimuleren van verandering voor individuen zonder toegang tot betaalbare gezondheidszorg, deze innovators transformeren onze wereld.”

De finalisten in de categorie Gezondheid zijn:

 • Alkion BioInnovations is een mkb-bedrijf uit Frankrijk dat gespecialiseerd is in het leveren van kosteneffectieve en duurzame actieve ingrediënten voor grootschalige geneesmiddelen en vaccins.
 • ChildLife Foundation is een npo uit Pakistan die een innovatief Hub & Spoke-gezondheidszorgmodel gebruikt en noodkamers als hubs verbindt met satellietcentra voor telegeneeskunde.
 • doctorSHARE is een vzw uit Indonesië die zich toelegt op het uitbreiden van de toegang tot gezondheidszorg in afgelegen en ontoegankelijke regio ‘s met behulp van drijvende binnenvaartziekenhuizen.

De finalisten in de categorie Voedsel zijn:

 • Gaza Urban & Peri-urban Agricultural Platform is een npo uit Palestina die vrouwelijke agripreneurs in Gaza in staat stelt voedselzekerheid in hun gemeenschappen te bereiken.
 • Regen Organics is een mkb-bedrijf uit Kenia dat gespecialiseerd is in een productieproces op gemeentelijke schaal dat op insecten gebaseerde eiwitten produceert voor veevoer en organische meststoffen voor de tuinbouwproductie.
 • Semilla Nueva is een vzw uit Guatemala die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van bioversterkte maïszaden.

De finalisten in de categorie Energie zijn:

 • Husk Power Systems is een mkb-bedrijf uit de Verenigde Staten dat AI-enabled minigrids inzet die 24/7 hernieuwbare energie leveren aan huizen, micro-ondernemingen, gezondheidsklinieken en scholen.
 • Ignite Power is een mkb-bedrijf uit Rwanda dat gespecialiseerd is in het leveren van pay-as-you-go-oplossingen op zonne-energie om last mile-gemeenschappen te elektrificeren.
 • Koolboks is een mkb-bedrijf uit Frankrijk dat off-grid oplossingen voor koeling op zonne-energie biedt met geïntegreerde monitoring van het internet der dingen (IoT) voor last mile-gemeenschappen, via een lease-to-own verkoopmodel.

De finalisten in de categorie Water zijn:

 • ADADK is een mkb-bedrijf uit Jordanië dat draadloze slimme sensoren gebruikt die machine learning en augmented reality gebruiken voor het detecteren van zowel zichtbare als verborgen waterlekken.
 • Eau et Vie is een npo uit Frankrijk die individuele kranen aanbiedt aan de huizen van verarmde stadsbewoners en zorgt voor toegang tot schoon water in sloppenwijken.
 • TransForm is een npo uit Denemarken die innovatieve bodemfiltertechnologie gebruikt voor de kosteneffectieve behandeling van afvalwater, rioolwater en slib zonder afhankelijk te zijn van energie of chemicaliën.

De finalisten in de categorie Klimaatactie zijn:

 • CarbonCure is een mkb-bedrijf uit Canada dat gespecialiseerd is in technologie voor het verwijderen van koolstof. Ze injecteren CO₂ in vers beton, waardoor de CO2-voetafdruk effectief wordt verminderd en de prestatienormen worden gehandhaafd.
 • Foundation for Amazon Sustainability is een npo uit Brazilië die zich toelegt op het implementeren van projecten en programma’s die het milieubehoud bevorderen en inheemse gemeenschappen in staat stellen hun rechten te beschermen.
 • Kelp Blue is een mkb-bedrijf uit Namibië dat bijdraagt aan het herstel van de natuurlijke wildernis in de oceaan en het verminderen van overtollige CO₂ door grootschalige gigantische kelpbossen in diepe wateren aan te leggen.

De finalisten in Wereldwijde middelbare scholen presenteerden op projecten gebaseerde, door studenten geleide duurzaamheidsoplossingen, met finalisten verdeeld over 6 regio’s. De regionale finalisten zijn onder andere:

Amerika: Colegio De Alto Rendimiento La Libertad (Peru); Liceo Baldomero Lillo Figueroa (Chili); en New Horizons School (Argentinië).

Europa en Centraal-Azië: Northfleet Technology College (Verenigd Koninkrijk); Presidential School in Tashkent (Oezbekistan); en Split International School (Kroatië).

Midden-Oosten en Noord-Afrika: International School (Marokko); JSS International School (Verenigde Arabische Emiraten); en Obour STEM School (Egypte).

Afrika bezuiden de Sahara: Gwani Ibrahim Dan Hajja Academy (Nigeria); Lighthouse Primary and Secondary School (Mauritius); en USAP Community School (Zimbabwe).

Zuid-Azië: India International Public School (India); KORT Education Complex (Pakistan); en Obhizatrik School (Bangladesh).

Oost-Azië en de Stille Oceaan: Beijing No. 35 High School (China); Swami Vivekananda College (Fiji); en South Hill School, Inc. (De Filipijnen).

In de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water en Klimaatactie ontvangt elke winnaar US$ 600.000. Elk van de zes winnende wereldwijde middelbare scholen ontvangt tot $ 100.000.

Over de Zayed Sustainability Prize

De Zayed Sustainability Prize is een eerbetoon aan de erfenis van de medeoprichter van de VAE, wijlen Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. De prijs heeft als doel duurzame ontwikkeling en humanitaire actie te stimuleren door organisaties en middelbare scholen te erkennen en te belonen die innovatieve duurzame oplossingen bieden in de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water, Klimaatactie en Wereldwijde middelbare scholen. Via de 106 winnaars heeft de prijs al meer dan 15 jaar het leven van meer dan 378 miljoen mensen in 151 landen positief beïnvloed.

*Bron: AETOSWire

Contacts

Reem Diab

Reem.Diab@bcw-global.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr