16:03 uur 07-11-2022

30 finalisten bekend voor Zayed Sustainability Prize 2023

 • 10 winnaars worden bekendgemaakt op de prijsuitreiking in januari 2023 in de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water en Wereldwijde middelbare scholen
 • 4.538 inzendingen uit 152 landen, een stijging van het aantal inzendingen met 13% in vergelijking met de vorige cyclus

ABU DHABI, Verenigde Arabische Emiraten–(BUSINESS WIRE)– De Zayed Sustainability Prize, de baanbrekende wereldwijde prijs van de VAE die uitmuntendheid in duurzaamheid erkent, heeft zijn juryvergadering gehouden om winnaars te kiezen voor de huidige cyclus van 2023, ze zullen worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in de Abu Dhabi Sustainability Week (ADSW) 2023, komende januari.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20221104005339/nl/

Images of the 2023 Zayed Sustainability Prize Jury (Photo: AETOSWire)

Images of the 2023 Zayed Sustainability Prize Jury (Photo: AETOSWire)

Er zijn in totaal 30 finalisten bevestigd en ze strijden nu voor de 10 prijzen, verdeeld over de vijf categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water en Wereldwijde middelbare scholen. Dit jaar ontving de prijs een recordaantal van 4.538 aanmeldingen, wat neerkomt op een stijging van het aantal inzendingen met 13% in vergelijking met de vorige cyclus, en deze inzendingen kwamen uit 152 landen.

De jury, bestaande uit voormalige staatshoofden, ministers van de VAE en internationale zakenmensen, kwam in oktober in Abu Dhabi bijeen om de door het Selectiecomité van de prijs geïdentificeerde genomineerde inzendingen te bespreken.

Naar aanleiding van de aankondiging van de finalisten zei Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, minister van Industrie en Geavanceerde Technologie van de VAE en directeur-generaal van de Zayed Sustainability Prize: “Wijlen sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan heeft zich in de VAE ingezet voor inclusieve duurzame en humanitaire ontwikkeling, en de Zayed Sustainability Prize blijft zijn nalatenschap eren door deze inzet om te zetten in actie. De afgelopen 14 jaar heeft de prijs de toepassing van praktische maar duurzame oplossingen versneld die het leven van meer dan 370 miljoen mensen positief hebben veranderd.”

“De Zayed Sustainability Prize heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ondersteuning van de visie van de VAE om inclusieve klimaatactie te stimuleren. De prijs blijft de staat van dienst van de VAE op het gebied van ondersteuning van duurzame innovatie over de hele wereld versterken en stimuleert vooruitgang om entiteiten en scholen die bijdragen aan wereldwijde ontwikkeling een stem te geven”, voegde hij eraan toe.

Veel van de finalisten van dit jaar stelden duurzame oplossingen voor die milieuproblemen aanpakken en tegelijkertijd leden van lokale gemeenschappen mondiger maken door hun ondernemerspotentieel te ontsluiten. Veel van deze oplossingen maken gebruik van geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het internet der dingen (IoT) om impact te genereren.

De voorzitter van de jury en voormalig president van de Republiek IJsland, H.E. Ólafur Ragnar Grímsson, voegde hieraan toe: “De uiteenlopende innovaties die dit jaar in de inzendingen werden gepresenteerd, waaronder inspirerende projecten die door de jeugd worden voorgesteld, weerspiegelen het voortdurende vermogen van de prijs om de pioniers op het gebied van duurzaamheid in de wereld naar voren te brengen door hen een uniek platform te bieden voor het stimuleren van transformationele verandering.”

Gezondheidsfinalisten concentreerden zich op het verstrekken van gespecialiseerde medische zorg aan afgelegen gemeenschappen.

De finalisten in de categorie ‘Gezondheid’ zijn:

 • Associação Expedicionários da Saúde (Brazilië), een vzw die gespecialiseerde medische en chirurgische zorg verleent aan inheemse gemeenschappen die geografisch geïsoleerd zijn in het Amazonegebied via haar Mobile Hospital Complex.
 • Helmholtz Centre for Infection Research (Duitsland), een vzw die het Surveillance Outbreak Response Management and Analysis System heeft ontwikkeld, een open source digitaal platform voor het vroegtijdig opsporen van ziekte-uitbraken en epidemiebeheersing.
 • Ory Laboratory (Japan), een mkb die de robot OriHime ontwikkelde, ontworpen voor mensen met een handicap om sociaal isolement te verminderen en hen de mogelijkheid te bieden om te werken en in contact te komen met de samenleving.

Voedselfinalisten concentreerden zich op het transformeren van kleine boeren in ondernemers met een verbeterde landbouwproductiviteit, hetzij door middel van innovatieve bedrijfsmodellen of geavanceerde technologieën.

De finalisten in de categorie ‘Voedsel’ zijn:

 • Nuru International (VS), een vzw die boeren in Afrika helpt bij de overgang van zelfvoorzienende landbouw naar landbouwbedrijven in eigendom van boeren en door boeren geleide coöperatieven, waarbij zij hun activiteiten voor capaciteitsontwikkeling afstemmen op bestaande inspanningen van overheidsinstanties en zich aanpassen aan de lokale context.
 • Sanergy (Kenia), een mkb die problemen als hoge landbouwinkoopprijzen, een lage beschikbaarheid van voorraden en een afnemende bodemvruchtbaarheid aanpakt waarmee Afrikaanse boeren in de sub-Sahara te kampen hebben, door de productie van organische meststoffen en insecteneiwitten uit diverse afvalstromen.
 • Ynsect (Frankrijk), een mkb die insecteneiwitten en natuurlijke insectenmeststoffen produceert, met Europa’s eerste insectenfabriek die is uitgerust met innovatieve verticale landbouw en geïntegreerde bioraffinage.

De energiefinalisten concentreerden zich op het uitbreiden van de toegang tot schone energie voor kwetsbare gemeenschappen en op het introduceren van nieuwe bedrijfsmodellen die een genderinclusieve schone-energiesector bevorderen en sociaaleconomische kansen creëren.

De finalisten in de categorie ‘Energie’ zijn:

 • Green Girls Organisation (Kameroen), een vzw die gepatenteerde algoritmen gebruikt om gebieden te identificeren waar vrouwen en meisjes kunnen profiteren van toegang tot energie, en vervolgens decentrale zonnepanelen- en biogassystemen inzet in geïdentificeerde gebieden voor verlichting en schoon koken.
 • NeuroTech (Jordanië), een mkb die Al-gebaseerde algoritmen ontwikkelde met een blockchain-gebaseerd transactiesysteem om betrouwbare toegang tot energie in vluchtelingenkampen te brengen.
 • Solarkiosk Solutions GmbH (Duitsland), een mkb die de “E-HUBB” en het Connected Solar Market Center “THE PULSE” heeft ontwikkeld om lokale boeren en micro-ondernemingen in staat te stellen hernieuwbare energie te gebruiken voor productief gebruik.

Waterfinalisten richtten zich op betaalbare oplossingen om veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen toegankelijker te maken in afgelegen gemeenschappen.

De finalisten in de categorie ‘Water’ zijn:

 • HELIOZ – WADI (Australië), een mkb die een apparaat op zonne-energie inzet dat mensen informeert wanneer water veilig is om te drinken; een methode die de CO2-uitstoot en de luchtvervuiling binnenshuis vermindert.
 • LEDARS (Bangladesh), een vzw die modellen voor het beheer van watervoorraden integreert om waterschaarsteproblemen op te lossen in rampgevoelige gebieden waar water onbruikbaar wordt als gevolg van zoutgehalte en overstromingen.
 • Seisui Industries Inc. (Japan), een mkb die een mobiele afvalwaterzuiveringsinstallatie heeft ontwikkeld die naar behoefte kan worden aangepast en waar nodig kan worden ingezet.

De finalisten in Wereldwijde middelbare scholen presenteerden op projecten gebaseerde, door studenten geleide duurzaamheidsoplossingen, met finalisten verdeeld over 6 regio’s. De regionale finalisten zijn onder andere:

Amerika: Centro Etnoeducativo Integral Rural Nuestra Señora del Carmen (Colombia), Escuela Técnica Nro.3 Maria Sanchez de Thompson (Argentinië) en Fundacion Bios Terrae – ICAM Ubate (Colombia).

Europa en Centraal-Azië: ES Kreativno pero (Servië), Northfleet Technology College (Verenigd Koninkrijk) en Romain-Rolland Gymnasium (Duitsland).

Midden-Oosten en Noord-Afrika: Gifted Students School (Irak), JSS Private School (VAE) en Obour STEM School (Egypte).

Afrika bezuiden de Sahara: Cheshire High School (Nigeria), Mary Mount Secondary School (Kenia), en UWC East Africa – Arusha Campus (Tanzania).

Zuid-Azië: Dhaka Residential Model College (Bangladesh), Kopila Valley School (Nepal) en Obhizatrik School (Bangladesh).

Oost-Azië en de Stille Oceaan: Bohol Wisdom School (Filipijnen), Kamil Muslim College (Fiji) en Sangam Sadhu Kuppuswamy Memorial College (Fiji).

In de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie en Water ontvangt elke winnaar US$ 600.000. De categorie Wereldwijde middelbare scholen heeft zes winnaars, die zes wereldregio’s vertegenwoordigen, waarbij elke winnaar tot US$ 100.000 ontvangt. Sinds de lancering in 2008 heeft de prijs van US$ 3 miljoen direct en indirect het leven van meer dan 370 miljoen mensen in 150 landen veranderd. Vandaag de dag blijft de prijs een katalysator voor het aanpakken van de urgentste problemen in de wereld, aangezien hij een blijvende impuls geeft aan en op lange termijn impact heeft op verschillende gemeenschappen over de hele wereld.

Boilerplate

De Zayed Sustainability Prize is de baanbrekende wereldwijde prijs van de VAE op het gebied van duurzaamheid en een eerbetoon aan de erfenis van de medeoprichter van de VAE, wijlen Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan. De Zayed Sustainability Prize, die in 2008 werd ingesteld, heeft als doel duurzame ontwikkeling en humanitaire actie te stimuleren door het erkennen en belonen van kleine en middelgrote ondernemingen, non-profitorganisaties en middelbare scholen die impactvolle, innovatieve en inspirerende oplossingen bieden in de categorieën Gezondheid, Voedsel, Energie, Water en Wereldwijde middelbare scholen.

Via de 96 winnaars heeft de prijs het leven van 370 miljoen mensen over de hele wereld positief beïnvloed.

Contacts

Reem Diab

Reem.Diab@bcw-global.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr