23:50 uur 11-11-2020

Medicago kondigt positieve fase 1-resultaten aan voor zijn kandidaat-vaccin voor COVID-19

100 procent van de proefpersonen die een kandidaat-vaccin met adjuvans kregen, ontwikkelde na twee doses een significante immuunrespons op antilichaam- en celniveau

QUEBEC CITY, Quebec–(BUSINESS WIRE)– Medicago, een biofarmaceutisch bedrijf dat is gevestigd in Quebec City, is verheugd de tussentijdse resultaten te melden van het klinische fase 1-onderzoek naar zijn van planten afkomstig vaccin voor COVID-19. De resultaten van het onderzoek laten zien dat 100 procent van de proefpersonen een veelbelovende antilichaamrespons ontwikkelde na twee doses van Medicago’s kandidaat-vaccin met adjuvans voor COVID-19.

“Dit zijn zeer veelbelovende resultaten. Na twee doses bracht het kandidaat-vaccin met adjuvans op antilichaam- en celniveau robuuste neutraliserende immuunresponsen teweeg, wat bemoedigend is en ondersteuning biedt aan verdere klinische evaluatie,” stelde Nathalie Landry, Executive Vice President, Scientific and Medical Affairs bij Medicago. “We zagen ook dat de concentraties antilichamen hoger waren na vaccinatie dan die waargenomen werden in convalescente serums van mensen die van de ziekte zijn hersteld.”

Er werd geen melding gemaakt van ernstige ongewenste bijwerkingen en de reactogene bijwerkingen waren over het geheel genomen mild tot matig van aard en van korte duur.

Het klinische fase 1-onderzoek was een gerandomiseerd, deels geblindeerd onderzoek bij 180 gezonde mannen en vrouwen van 18-55 jaar waarbij doses van 3,75, 7,5 of 15 microgram werden geëvalueerd van het recombinante virusachtig deeltje van het coronavirus (CoVLP) als kandidaat-vaccin alleen of met een adjuvans in een prime/boost vaccinatieschema. Medicago testte zijn kandidaat-vaccin met elk van twee adjuvantia – de eigen pandemische adjuvanstechnologie van GSK en CpG 1018™ van Dynavax. Een adjuvans kan van speciaal belang zijn in een pandemische situatie omdat het de immuunrespons kan verhogen en de vereiste hoeveelheid antigeen per dosis kan verminderen, waardoor meer vaccindoses geproduceerd kunnen worden en dus het grootste aantal mensen geïmmuniseerd kan worden. Significante humorale en celgemedieerde immuunresponsen zijn waargenomen met beide adjuvantia. Op basis van de fase 1-gegevens is Medicago van plan verder te gaan met het klinische fase 2/3-onderzoek naar zijn kandidaat-vaccin voor COVID-19, onder voorbehoud van de goedkeuring van regelgevende instanties.

“De positieve resultaten van ons klinische fase 1-onderzoek zijn een stap voorwaarts in de strijd tegen de COVID-19-pandemie en we gaan vol vertrouwen door met ons fase 2/3-onderzoek. We zijn verheugd dat Medicago’s innovatieve productietechnologie helpt bij de diversifiëring van de klassen kandidaat-vaccins voor COVID-19 die in ontwikkeling zijn. Naast de levering van 76 miljoen doses aan de overheid van Canada, staan we klaar om wereldwijd deel te nemen aan het gevecht tegen COVID-19,” aldus dr. Bruce D. Clark, President en CEO van Medicago. “We willen onze dank uitspreken aan degenen die hebben deelgenomen aan het klinische onderzoek en veel tijd hebben gestoken in de bevordering van Medicago’s kandidaat-vaccin voor COVID-19. Bovendien willen we onze partners, GSK en Dynavax, en de klinische onderzoekers bedanken.”

De gegevens van de tussentijdse analyse zijn gepubliceerd op een online preprint-server op medRxiv.org.

Samenvatting van de fase 1-resultaten

  • De bijwerkingen waren voornamelijk licht tot matig van aard en van korte duur zonder ernstige ongewenste voorvallen. De follow-up in verband met de veiligheid is nog gaande.
  • De immunogeniciteitsresultaten van fase 1 laten zien dat adjuvantia de humorale en celgemedieerde immuunrespons kunnen verbeteren in vergelijking met niet-adjuvante formuleringen.
  • Alle proefpersonen in de groep met GSK’s pandemische adjuvans ontwikkelde anti-spike IgG-antilichamen na één vaccindosis – hetzij 3,75, 7,5 of 15 µg.
  • 100 procent van de deelnemers in alle dosisgroepen die een adjuvante formulering kregen, ontwikkelde na dosis 2 neutraliserende antilichaamresponsen.
  • Anti-spike IgG en virale neutralisatieresponsen waren gunstig ten opzichte van de responsen van voor COVID-19 positieve patiënten buiten het onderzoek.
  • GSK’s pandemische adjuvans had een dosisbesparend effect, waarbij de lagere CoVLP-dosis van 3,75 µg resultaten opleverde die vergelijkbaar waren met de dosis van 7,5 of 15 µg.
  • Th1-immuunresponsen op celniveau van deelnemers die 3,75 of 7,5 µg kregen, waren significant hoger in de adjuvante formuleringen.
  • Het CoVLP-eindproduct is een vloeibare formulering die kan worden bewaard bij 2 °C tot 8 °C, wat het koudeketenbeheer met de bestaande infrastructuur voor vaccins vergemakkelijkt.

Over Medicago

Medicago is een biofarmaceutisch bedrijf en pionier op het gebied van plantaardige therapeutica. Het bedrijf werd in 1999 opgericht in de overtuiging dat een innovatieve benadering en rigoureus onderzoek tot nieuwe oplossingen voor de gezondheidszorg zouden leiden.

De missie van Medicago is het verbeteren van de wereldwijde gezondheidsresultaten door gebruik te maken van innovatieve, plantaardige technologieën om snel te kunnen reageren op opkomende mondiale gezondheidsproblemen. Medicago zet zich in voor het verbeteren van therapeutische middelen tegen levensbedreigende ziekten wereldwijd. Ons team heeft meer dan 450 wetenschappelijke deskundigen en medewerkers in Canada en de Verenigde Staten en heeft academische banden in Europa en Zuid-Afrika.

Medicago heeft eerder aangetoond dat het in staat is om als eerste te reageren op een grieppandemie. In 2009 produceerde het bedrijf in slechts 19 dagen een kandidaatvaccin van onderzoekskwaliteit tegen H1N1. In 2012 produceerde Medicago binnen één maand 10 miljoen doses van een monovalent griepvaccin voor het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), onderdeel van het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Daarnaast heeft Medicago in 2015 laten zien dat het snel een anti-ebola monoklonale antistofcocktail kon produceren voor de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Voor meer informatie: www.medicago.com

Voor meer informatie over onze plantgebaseerde technologie: Video / Website

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersoon voor de media (Engels):
Alissa Von Bargen

+1-647-234-5975

Alissa.VonBargen@gcicanada.com

Contactpersoon voor de media (Frans):
Marie-Pier Côté

+ 1-418-999-4847

mpcote@tactconseil.ca

Check out our twitter: @NewsNovumpr