15:29 uur 31-03-2023

Fujirebio breidt zijn volledig geautomatiseerde portfolio van bloedgebaseerde biomarkers verder uit met de volledig geautomatiseerde Lumipulse® G ApoE4- en Lumipulse® G Pan-ApoE-testen uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden

GENT, België & MALVERN, Pa. & TOKYO–(BUSINESS WIRE)– H.U. Group Holdings Inc. en zijn volle dochteronderneming Fujirebio kondigden vandaag de beschikbaarheid aan van de Lumipulse G ApoE4- en Lumipulse G Pan-ApoE-testen voor de volledig geautomatiseerde LUMIPULSE® G-systemen. Met deze CLEIA (chemiluminescent enzyme immunoassay) -testen kunnen respectievelijk de E4-isovorm van het apolipoproteïne E (ApoE4) en alle isovormen van hetzelfde eiwit (Pan-ApoE) binnen slechts 35 minuten kwantitatief in menselijk plasma worden gemeten. De twee nieuwe geautomatiseerde biomarkertests op basis van bloed zijn uitsluitend beschikbaar voor onderzoek.

“Een jaar na de publicatie van de eerste bloedgebaseerde biomarkers voor de ziekte van Alzheimer op ons robuuste LUMIPULSE G-platform, voegt Fujirebio nog twee markers aan zijn gestaag groeiende portefeuille toe,” zei Christiaan De Wilde, CEO van Fujirebio Europe NV en Global Head Neuro Business. “Deze nieuwe testen zullen het biomarkeronderzoek op het gebied van neurodegeneratieve ziekten, een belangrijke missie voor Fujirebio, verder ondersteunen.”

De Lumipulse G ApoE4- en de Lumipulse G Pan-ApoE-testen vormen een aanvulling op het bloedgebaseerde biomarkerpanel van RUO-testen voor β-amyloïde1-42, β-amyloïde1-40, fosfo-Tau181 en neurofilament light, naast vijf op cerebrospinaal vocht (CSF) gebaseerde testen (β-amyloïde1-42, β-amyloïde1-40, totaal Tau, fosfo-Tau181 en neurofilament light; alle CE-IVDR, behalve de laatste) reeds beschikbaar binnen de Lumipulse G Neuro-productportfolio.

Hierdoor zullen onderzoekers en klinische onderzoekers over de hele wereld het klinische nut van de kwantificering van ApoE-eiwitten bij de ziekte van Alzheimer en aanverwante aandoeningen verder kunnen onderzoeken op het LUMIPULSE G-platform. Dit platform heeft de vereiste verwerkingscapaciteit en voldoet aan de wettelijke vereisten ter ondersteuning van mogelijk toekomstig, routinematig gebruik van tests van deze op bloed gebaseerde markers. Het APOE-gen heeft drie verschillende allelen (ε2, ε3, ε4), die coderen voor drie verschillende ApoE-isovormen (ApoE2, ApoE3, en ApoE4), hetgeen resulteert in 6 verschillende fenotypes1. Moleculaire tests blijven de gouden standaard voor APOE genotypering, maar kwantificering van de ApoE-eiwitten met behulp van immunoassays zou nog andere informatie kunnen opleveren, die verband houdt met de expressieniveaus van de in de genen gecodeerde eiwitten. Er is hoop dat bloedgebaseerde tests een nog eenvoudiger, toegankelijker en schaalbaarder aanpak kunnen worden om de diagnose van de ziekte van Alzheimer te helpen ondersteunen. In dit verband kan ApoE als eiwitbiomarker in onderzoek worden gebruikt om de waarde ervan alleen, of als onderdeel van een panel van plasmabiomarkers te bepalen2.

De ontwikkeling van de Lumipulse G ApoE4- en Lumipulse G Pan-ApoE-testen werd ondersteund door Flanders Innovation & Entrepreneurship (VLAIO).

Over Fujirebio

Fujirebio, een onderdeel van H.U. Group Holdings Inc., is een wereldleider op het gebied van hoogwaardige in-vitro diagnostiek (IVD). Het heeft meer dan 50 jaar ervaring in het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en wereldwijd op de markt brengen van robuuste IVD-producten.

Fujirebio was meer dan 25 jaar geleden het eerste bedrijf dat CSF-biomarkers ontwikkelde en op de markt bracht onder de merknaam Innogenetics. Fujirebio blijft het enige bedrijf met zo’n uitgebreide reeks handmatige en volledig geautomatiseerde AD-testen en werkt consequent samen met organisaties en klinische deskundigen over de hele wereld, om nieuwe paden te ontwikkelen voor vroegere, gemakkelijkere en volledigere neurodegeneratieve diagnostische hulpmiddelen. Meer informatie is te vinden via www.fujirebio.com/alzheimer.

Referenties:

  1. Emi M, et al. Genomics, 3(4):373-379, 1988.
  2. Palmqvist S, et al. Nat Med, 27(6):1034-1042, 2021.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor media:

Afdeling Public Relations, afdeling Public Relations/Duurzaamheid,

H.U. Group Holdings, Inc..

Telefoon: +81-3-6279-0884

E-mail: pr@hugp.com

Christiaan De Wilde

CEO Fujirebio Europe

Telefoon: +32 9329 1703

Voor investeerders en analisten:

IR/SR Afd.

Telefoon: +81-3-5909-3337

E-mail: ir@hugp.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr