08:55 uur 23-11-2021

Fujirebio Europe bevestigt betrokkenheid bij nieuwe onderzoekspistes naar de ziekte van Alzheimer en lanceert INNOTEST®-assays voor de twee veelbelovende biomarkers NPTX2 en sTREM2

GENT, België–(BUSINESS WIRE)– Fujirebio Europe heeft vandaag de commerciële lancering aangekondigd van twee immunoassays voor de nieuwe neurologische biomarkers NPTX2 en sTREM2 in cerebrospinaal vocht (CSV) op het gevestigde INNOTEST-platform. Dit zijn de eerste officiële productlanceringen na de in september 2020 aangekondigde samenwerkingsovereenkomst tussen Fujirebio Europe en ADx NeuroSciences.

Beide nieuwe test en zijn vaste-fase-enzymimmunoassays en zijn alleen voor onderzoeksdoeleinden. INNOTEST NPTX2 is bedoeld voor de kwantitatieve bepaling van neuronaal pentraxine-2 (NPTX2) in humaan CSV, en INNOTEST sTREM2 is bedoeld voor de kwantitatieve bepaling van soluble Triggering Receptor Expressed on Myeloid cells 2 (sTREM2) in humaan CSV.

“Fujirebio was meer dan 25 jaar geleden baanbrekend met het lanceren van testen voor de ziekte van Alzheimer (AD), toen we ‘s werelds eerste (INNOTEST) assay lanceerden voor een AD biomarker in CSV. En het was een nieuwe mijlpaal voor de AD-diagnostiek toen Fujirebio in 2018 alle vier de belangrijkste Tau en β-amyloïde biomarkers naar het volledig geautomatiseerde LUMIPULSE® G-platform bracht”, aldus Christiaan De Wilde, CEO van Fujirebio Europe. “We zijn ervan overtuigd dat we, door NPTX2 en sTREM2, twee zeer veelbelovende biomarkers, op het gebruiksvriendelijke INNOTEST-platform te brengen, onderzoekers kunnen helpen waardevolle inzichten te verwerven in de strijd voor een nog eerdere diagnose van AD-patiënten”.

Het belang van nieuwe biomarkers voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer

Beschikken over goed gekarakteriseerde assays voor deze nieuwe markers geeft onderzoekers de nodig hulpmiddelen om de pathogenese van AD verder op te helderen en de ontwikkelingspijplijn van AD-geneesmiddelen te ondersteunen1. In de afgelopen jaren is neuro-inflammatie erkend als een kritische component in de ontwikkeling van de ziekte, en synaptische dysfunctie wordt beschouwd als een kernkenmerk van AD vroeg in het ziekteverloop2. NPTX2 en sTREM2 zijn gekoppeld aan respectievelijk synaptische disfunctie en neuro-inflammatie. Geneesmiddeldoelen die verband houden met andere (niet-amyloïde, niet-Tau) mechanismen krijgen meer belangstelling.

Over Fujirebio

Fujirebio is wereldleider op het gebied van in-vitrodiagnostische (IVD)-test en met meer dan 50 jaar ervaring in de conceptie, ontwikkeling, productie en wereldwijde commercialisering van robuuste IVD-producten. Deze omvatten het bereik van gespecialiseerde test en tot volledig geautomatiseerde routinematige klinische laboratoriumoplossingen voor een verscheidenheid aan ziektetoestanden.

Over ADx NeuroSciences

ADx NeuroSciences is een door R&D gedreven bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van neurodegeneratieve biomarkers. Hun expertise wordt gebruikt door farmaceutische en diagnostische bedrijven voor de conceptie, ontwikkeling, productie en wereldwijde commercialisering van nieuwe biomarkers op het gebied van de ziekte van Alzheimer (AD) en Parkinson.

Referenties

  1. Cummings J. et al., Alzheimers Dement (N Y) 2021; 7:e12179.
  2. Del Prete E. et al., J Pers Med 2020; 10:221.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Christiaan De Wilde

CEO Fujirebio Europe

+32 9329 1703

Check out our twitter: @NewsNovumpr