20:32 uur 17-05-2022

Piper Sandler adviseert PETRONAS Chemicals Group Berhad bij overname Perstorp

MINNEAPOLIS–(BUSINESS WIRE)– Piper Sandler & Co. chemicals investment banking heeft vandaag aangekondigd dat het PETRONAS Chemicals Group Berhad (PCG) heeft geadviseerd bij de overname van Perstorp Holding AB. De transactie Enterprise Value is € 2.300 miljoen en de basisaankoopprijs, minus de aangepaste nettoschuld, is € 1.538 miljoen. Het zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2022 worden gesloten, afhankelijk van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden.

PCG is de toonaangevende producent van geïntegreerde chemicaliën in Maleisië en een van de grootste in Zuidoost-Azië. Het exploiteert een aantal productielocaties van wereldklasse, die volledig verticaal zijn geïntegreerd van grondstof tot downstream-eindproducten. Met een totale gecombineerde productiecapaciteit van 12,8 miljoen ton per jaar (mtpa), is het voornamelijk betrokken bij de productie, marketing en verkoop van een gediversifieerd scala aan chemische producten, waaronder olefinen, polymeren, meststoffen, methanol en andere basischemicaliën en afgeleide producten. PCG is in 2010 genoteerd aan Bursa Malaysia en heeft meer dan drie decennia ervaring in de chemische sector. Het werd opgericht als onderdeel van de PETRONAS Group om de waarde van de Maleisische aardgasbronnen te maximaliseren.

Piper Sandler Advises PETRONAS Chemicals Group Berhad on Acquisition of Perstorp

MINNEAPOLIS–(BUSINESS WIRE)– Piper Sandler & Co. chemicals investment banking announced today that it has advised PETRONAS Chemicals Group Berhad (PCG) on its acquisition of Perstorp Holding AB. The transaction Enterprise Value is €2,300 million and base purchase price, less adjusted net debt, is €1,538 million. It is expected to close in Q3 2022 subject to customary closing conditions.

PCG is the leading integrated chemicals producer in Malaysia and one of the largest in Southeast Asia. It operates a number of world-class production sites, which are fully vertically integrated from feedstock to downstream end-products. With a total combined production capacity of 12.8 million metric tons per annum (mtpa), it is involved primarily in manufacturing, marketing, and selling a diversified range of chemical products, including olefins, polymers, fertilizers, methanol and other basic chemicals and derivative products. Listed on Bursa Malaysia in 2010 and with more than three decades of experience in the chemicals industry, PCG was established as part of the PETRONAS Group to maximize value from Malaysia’s natural gas resources.

PCG is one of the top 10 companies in the FTSE4Good Bursa Malaysia (F4GBM) Index, out of 200 largest companies ranked by market capitalization. In addition, PCG is listed on the Dow Jones Sustainability™ World Index. This Index represents the top 10% of the largest 2,500 companies in the S&P Global BMI based on economic, environment and social criteria. PCG is committed to ensuring that its business practices are in line with globally recognized standards for Economic, Environment, Social & Governance (EESG) practices.

Further details on PCG can be found at www.petronaschemicals.com

Perstorp, headquartered in Sweden, is a leading niche specialty chemicals group that develops sustainable solutions for resins and coatings, engineered fluids and animal nutrition, with 7 manufacturing sites and 3 research and development centers worldwide.

ABOUT PIPER SANDLER

Piper Sandler Companies (NYSE: PIPR) is a leading investment bank driven to help clients Realize the Power of Partnership®. Securities brokerage and investment banking services are offered in the U.S. through Piper Sandler & Co., member SIPC and NYSE; in Europe through Piper Sandler Ltd., authorized and regulated by the U.K. Financial Conduct Authority; and in Hong Kong through Piper Sandler Hong Kong Limited, authorized and regulated by the Securities and Futures Commission. Alternative asset management and fixed income advisory services are offered through separately registered advisory affiliates.

©2022. Since 1895. Piper Sandler Companies. 800 Nicollet Mall, Minneapolis, Minnesota 55402-7036

Contacts

Pamela Steensland

Tel: 612 303-8185

pamela.steensland@psc.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr