15:00 uur 20-01-2022

Wipro gecertificeerd als topwerkgever in Europa door Top Employers Institute

 

LONDEN & BANGALORE, India–(BUSINESS WIRE)– Wipro Limited (NYSE: WIT, BSE: 507685, NSE: WIPRO), een bedrijf voor informatietechnologie-, consultancy- en bedrijfsprocesdiensten, heeft vandaag aangekondigd dat het door het Top Employers Institute is erkend als een topwerkgever in Europa. Dit was het eerste jaar dat Wipro een aanvraag indiende voor certificering in Europa. Het bedrijf kwam op de vijfde plaats terecht van meer dan 1.800 bedrijven van over de hele wereld.

Het Top Employers Institute, 30 jaar geleden opgericht, beoordeelt inzendingen op basis van verschillende belangrijke HR-praktijken, waaronder People Strategie, Werkomgeving, Talentwerving, Leren en Ontwikkeling, Welzijn, en Diversiteit en Inclusie. Het proces is uitgebreid, waardoor de certificering een van de meest prestigieuze is op het gebied van human resources.

David Plink, CEO van het Top Employers Institute, stelde: “Ondanks opnieuw een uitdagend jaar voor bedrijven en mensen over de hele wereld, heeft Wipro laten zien dat het in heel Europa consequent gericht is op het ondersteunen van zijn teams. Dit was het eerste jaar dat we de kans kregen om Wipro’s Europese markten te beoordelen, en het is een echt bewijs van hun toewijding om mensen op de eerste plaats te zetten.”

Een aantal nieuwe initiatieven hebben bijgedragen aan de succesvolle opname van Wipro in de lijst van gecertificeerde bedrijven van dit jaar. Een van de belangrijkste was het gebruik van technologie door Wipro om processen te stroomlijnen, online training te vergemakkelijken, werknemers in staat te stellen om met meer autonomie te werken tijdens de pandemie, en empathie en ondersteuning te bieden tijdens de pandemie. De kern van de strategie van Wipro is welzijn en zorg voor mensen.

Deepak Parija, CHRO, Europe, Wipro Limited , merkte op: “Gecertificeerd zijn door het Top Employers Institute is een moment van trots en een belangrijke mijlpaal voor Wipro. Terwijl we de toekomst omarmen, bevestigt het opnieuw onze toewijding om een waardegedreven, best-in-class, diverse en inclusieve organisatie op te bouwen. Een cultuur waar onze teams zichzelf kunnen zijn, en waar ze de flexibiliteit en ondersteuning hebben voor het nastreven van hun loopbaanambities, leermogelijkheden en vooral een plek waar ze het gevoel hebben dat ze erbij horen.”

Pierre Bruno, CEO, Europe, Wipro Limited, verklaarde: “We zijn een bedrijf dat trots is op de ervaring van zijn mensen en het is geweldig om te zien dat dit nu wordt erkend. We willen onze medewerkers empoweren en ondersteunen bij het opbouwen van hun loopbaan, en deze certificering is een erkenning dat we op de goede weg zijn.”

Over Wipro Limited

Wipro Limited (NYSE: WIT, BSE: 507685, NSE: WIPRO) is een toonaangevend wereldwijd bedrijf op het gebied van informatietechnologie-, consultancy- en bedrijfsprocesdiensten. We benutten de kracht van cognitieve computing, hyperautomatisering, robotica, cloud, analyse en opkomende technologieën om onze klanten te helpen zich aan te passen aan de digitale wereld en hen succesvol te maken. We zijn een bedrijf dat wereldwijd wordt erkend vanwege zijn uitgebreide dienstenportfolio, sterke toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, en we hebben meer dan 220.000 toegewijde medewerkers in dienst die klanten op zes continenten bedienen. Samen ontdekken we ideeën en zetten we de puntjes op de i om een betere en gedurfde nieuwe toekomst op te bouwen.

Over het certificeringsprogramma van het Top Employers Institute

Het Top Employers Institute werd 30 jaar geleden opgericht en heeft meer dan 1.600 organisaties in 120 landen/regio’s gecertificeerd, wat een positieve invloed heeft op het leven van zeven miljoen werknemers wereldwijd. Het Instituut certificeert uitmuntendheid in HR-praktijken en helpt de impact van deze praktijken te versnellen om de wereld van werk te verbeteren. Met het certificeringsprogramma van het Top Employers Institute kunnen deelnemende organisaties worden gevalideerd, gecertificeerd en erkend als toonaangevende werkgevers. De ‘HR Best Practices Survey’ is een analyse die periodiek wordt uitgevoerd en bestaat uit meer dan 100 vragen over 600 praktijken voor personeelsontwikkeling met betrekking tot de onderwerpen: talentstrategie, personeelsplanning, talentacquisitie, onboarding, leren en ontwikkeling van vaardigheden, prestatiebeheer, leiderschapsontwikkeling, loopbaan- en opvolgingsbeheer, compensatie en arbeidsvoorwaarden en cultuur.

Toekomstgerichte verklaringen

De hierin opgenomen toekomstgerichte verklaringen vertegenwoordigen Wipro’s overtuigingen met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen, waarvan vele door hun aard inherent onzeker zijn en buiten de controle van Wipro vallen. Dergelijke verklaringen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, verklaringen met betrekking tot de groeivooruitzichten van Wipro, zijn toekomstige financiële bedrijfsresultaten en plannen, verwachtingen en intenties. Wipro waarschuwt lezers dat de toekomstgerichte verklaringen in dit document onderhevig zijn aan risico’s en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten wezenlijk verschillen van de resultaten die door dergelijke verklaringen worden verwacht. Dergelijke risico’s en onzekerheden omvatten, maar zijn niet beperkt tot, risico’s en onzekerheden met betrekking tot schommelingen in onze inkomsten, omzet en winsten, ons vermogen om groei te genereren en te beheren, voorgestelde bedrijfsacties te voltooien, hevige concurrentie in IT-diensten, ons vermogen om onze kostenvoordelen te handhaven, loonsverhogingen in India, ons vermogen om hoogopgeleide professionals aan te trekken en te behouden, tijd- en kostenoverschrijdingen bij contracten met een vaste prijs en een vaste tijdframe, klantenconcentratie, immigratiebeperkingen, ons vermogen om onze internationale activiteiten te beheren, verminderde vraag naar technologie in onze belangrijkste aandachtsgebieden, verstoringen in telecommunicatienetwerken, ons vermogen om potentiële overnames succesvol af te ronden en te integreren, aansprakelijkheid voor schade op onze servicecontracten, het succes van de bedrijven waarin we strategische investeringen doen, intrekking van fiscale overheidsstimulansen, politieke instabiliteit, oorlog, wettelijke beperkingen op het aantrekken van kapitaal of het verwerven van bedrijven buiten India, ongeoorloofd gebruik van ons intellectueel eigendom en algemene economische omstandigheden die van invloed zijn op ons bedrijf en onze sector. De omstandigheden veroorzaakt door de COVID-19-pandemie kunnen de technologie-uitgaven verlagen, de vraag naar onze producten negatief beïnvloeden, het tempo van de klantuitgaven beïnvloeden en een negatief effect hebben op het vermogen of de bereidheid van onze klanten om onze aanbiedingen te kopen, de aankoopbeslissingen van potentiële klanten vertragen, invloed hebben op ons vermogen om on-site adviesdiensten te verlenen en ons vermogen om aan onze klanten te leveren, of de levering van ons aanbod vertragen, wat allemaal een negatieve invloed zou kunnen hebben op onze toekomstige verkopen, bedrijfsresultaten en algemene financiële prestaties. Onze activiteiten kunnen ook negatief worden beïnvloed door een reeks externe factoren die verband houden met de COVID-19-pandemie en waarover wij geen controle hebben. Aanvullende risico’s die onze toekomstige bedrijfsresultaten zouden kunnen beïnvloeden, worden vollediger beschreven in onze deponeringen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, jaarverslagen op Formulier 20-F. Deze deponeringen zijn beschikbaar op www.sec.gov. We kunnen van tijd tot tijd aanvullende schriftelijke en mondelinge toekomstgerichte verklaringen afleggen, inclusief verklaringen in de deponeringen van het bedrijf bij de Securities and Exchange Commission en onze rapporten aan aandeelhouders. We verbinden ons er niet toe om toekomstgerichte verklaringen die van tijd tot tijd door ons of namens ons worden gedaan, bij te werken.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersonen voor de media bij Wipro:

Purnima Burman

Wipro Limited

purnima.burman@wipro.com

Callum Finch

Wipro Limited

callum.finch1@wipro.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr