03:30 uur 02-09-2020

Mary Kay Inc. en de Mary Kay FoundationSM bundelen de krachten met het VN-trustfonds om geweld tegen vrouwen te beëindigen van de Verenigde Naties en CARE USA op wereldwijde schaal om gendergerelateerd geweld uit te bannen

DALLAS, VS–(BUSINESS WIRE)– In een poging om levensreddende inspanningen te ondersteunen om geweld tegen vrouwen, een wereldwijde pandemie voor de volksgezondheid die wordt verergerd door COVID-19, te voorkomen en te beëindigen werken Mary Kay Inc. en The Mary Kay FoundationSM samen met CARE USA, een humanitaire wereldleider, en het trustfonds van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te beëindigen (VN-trustfonds).

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20200901006142/nl/

Melinda Foster Sellers, Chief People Officer at Mary Kay (Photo: Mary Kay Inc.)

Melinda Foster Sellers, Chief People Officer at Mary Kay (Photo: Mary Kay Inc.)

Meer dan een op de drie vrouwen over de hele wereld ervaart tijdens haar leven lichamelijk en/of seksueel geweld1. Deze alarmerende statistieken verergeren in tijden van conflict, natuurrampen en crisis. UN Women, de entiteit van de Verenigde Naties die zich inzet voor gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen, die het VN-trustfonds beheert namens het VN-systeem, heeft iedereen onvermoeibaar gewaarschuwd en bewust gemaakt van de alarmerende toename van geweld tegen vrouwen tijdens COVID-19 en de blijvende gevolgen ervan. Hierdoor komen de mensenrechten van vrouwen in gevaar nu landen werken aan de wederopbouw.

“Mary Kay zet zich al decennia lang in voor het beëindigen van geweld tegen vrouwen en meisjes overal ter wereld, het maakt deel uit van wie we zijn,” zei Melinda Foster Sellers, Chief People Officer van Mary Kay Inc. “Vandaag bundelen we onze krachten met het VN-trustfonds en CARE, twee opmerkelijke rentmeesters van vrouwenrechten, die buitengewone prestaties hebben geleverd door middel van sociale impact op het terrein, het verzamelen van gendergegevens en onophoudelijke belangenbehartiging. Samen zijn we meer dan ooit vastbesloten om een wereld zonder geweld tegen vrouwen te bereiken.”

“Sinds 1999 is The Mary Kay FoundationSM vastbesloten om een einde te maken aan huiselijk geweld,” zei Anne Crews, Vice President Public Affairs bij Mary Kay en bestuurslid van The Mary Kay FoundationSM. “In de afgelopen 20 jaar hebben meer dan 2.600 opvangcentra die pleiten voor het uitbannen van gendergerelateerd huiselijk geweld subsidies ontvangen van in totaal bijna USD 47 miljoen. We hebben meer dan zes miljoen vrouwen en meisjes ondersteund die onderdak en diensten zochten om vrij te zijn van misbruik. Onze wereldwijde partnerschappen met het VN-trustfonds en CARE zullen ons helpen om de reikwijdte van onze strijd om vrouwen en meisjes te beschermen te verdiepen en uit te breiden.”

Door het voortdurende werk van haar vier zakelijke stichtingen en deze recente wereldwijde partnerschappen bevestigt Mary Kay haar leiderschap bij het aanpakken en voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes die op unieke wijze worden getroffen door de gevolgen van de COVID-19-pandemie. Deze initiatieven tonen de algehele toewijding van Mary Kay voor SDG 5: Bereiken van gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes.

  • Door haar samenwerking met het VN-trustfonds om geweld tegen vrouwen te beëindigen, draagt Mary Kay bij aan de financiering van projecten ter bescherming van vrouwen en meisjes in 70 landen en regio’s.

Het VN-trustfonds, als het enige vraaggestuurde, concurrerende subsidiemechanisme dat gespecialiseerd is in het beëindigen van geweld tegen vrouwen en meisjes, bevindt zich in een unieke positie om bij te dragen aan de verwezenlijking van dit doel. Zij doen dit door contextueel relevante initiatieven te financieren en steun te verlenen aan begunstigden, waarvan er veel klein zijn, door vrouwen geleid en vrouwenrechtenorganisaties. Sinds de oprichting in 1996 bij resolutie 50/166 van de algemene vergadering van de VN heeft het VN-trustfonds USD 175 miljoen toegekend aan 572 initiatieven in 140 landen en regio’s.

De begunstigden van het VN-trustfonds staan in de frontlinie van de reactie op de langdurige en aanhoudende pandemie van geweld tegen vrouwen en meisjes.

In de afgelopen vier jaar heeft het VN-trustfonds meer dan 22 miljoen personen bereikt met projecten om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te beëindigen en het levensveranderende werk van vrouwenrechten en door vrouwen geleide organisaties mogelijk te maken in hun capaciteit in de frontlinie bij het verlenen van diensten aan overlevenden en het implementeren van wetgeving en beleidslijnen. Meer dan een miljoen vrouwen en meisjes profiteerde rechtstreeks van levensreddende diensten, empowermentactiviteiten en bescherming tegen geweld, waaronder minstens 107.428 overlevenden van geweld. Alleen al in 2019 ondersteunde het VN-trustfonds 137 projecten en kende het 79 nieuwe subsidies toe ter waarde van USD 35 miljoen.

“Geweld tegen vrouwen is de meest wijdverbreide schending van de mensenrechten wereldwijd en kent geen grenzen”, zei Aldijana Sisic, hoofd van het VN-trustfonds om geweld tegen vrouwen te beëindigen. “Het is de meest ernstige uiting van discriminatie, een aanhoudende pandemie die wordt verergerd door de huidige COVID-19-crisis. De lockdown-maatregelen om het coronavirus te beteugelen, samen met een overbelaste gezondheidszorg en wetshandhavingssystemen, laten vrouwen en meisjes die het geweld hebben overleefd achter in een gevaarlijke onzekerheid. In deze context spelen vrouwenorganisaties over de hele wereld een centrale rol als eerstehulpverleners voor overlevenden. Dit is het moment om de krachten te bundelen, op te staan en hen te steunen om ervoor te zorgen dat geen enkele vrouw en meisje alleen wordt gelaten achter muren van stilte. We danken onze partners in Mary Kay voor het geven van het goede voorbeeld met hun bijdrage aan dit werk en samen met ons het pad te bewandelen.”

  • Mary Kay zal CARE-programma’s die vechten tegen gendergerelateerd geweld steunen en zo bijdragen aan het transformeren van de levens van vrouwen en meisjes in 100 landen en regio’s.

Over de hele wereld worden vrouwen onevenredig zwaar getroffen door armoede en gendergerelateerd geweld, en ze vormen de meerderheid van de 1,4 miljard mensen die in extreme armoede leven. Om deze reden heeft CARE een strategische toewijding aan gender en pleit onophoudelijk voor de stemmen en het leiderschap van vrouwen.

De noodrespons van CARE op de wereldwijde COVID-19-crisis is met een ongekende snelheid uitgebreid, in 67 landen die als gevolg van de pandemie in een humanitaire noodsituatie terechtkomen opgeschaald en heeft ongeveer zestien miljoen mensen bereikt via directe programma’s, en meer dan een miljoen mensen voorzien van training en informatie over diensten om geweld tegen vrouwen te beëindigen. CARE identificeerde de noodzaak om de gendereffecten van de COVID-19-crisis onder de aandacht te brengen en lanceerde op 31 maart een Wereldwijde snelle genderanalyse van COVID-19 (Global Rapid Gender Analysis on COVID-19, RGA), uitgevoerd in overleg met het International Rescue Committee (IRC). De steun van Mary Kay is op unieke wijze gebaseerd op de nieuwe gegevens en bevindingen die zijn verstrekt door de Wereldwijde snelle genderanalyse van COVID-19 in 50 landen tot op heden. De 50 Snelle genderanalyses van CARE tonen aan dat de pandemie het probleem van zuidelijk Afrika en Europa heeft verergerd, evenals meldingen van tienduizenden vrouwen die te maken hebben met fysiek of seksueel misbruik tijdens lockdowns en onderdak op hun plaats.

Mary Kay Inc. en The Mary Kay FoundationSM hebben ook een bijdrage van USD 100.000 geleverd aan internationale inspanningen voor gendergerelateerd geweld van Together For Her, ondergebracht bij CARE. Het geld zal worden gebruikt voor programma’s over de hele wereld die slachtoffers en overlevenden van geweld ondersteunen, het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen aan personeel die slachtoffers van geweld begeleiden naar rechtszittingen en het leveren van voedsel, hygiëne en schoonmaakartikelen aan vrouwelijke slachtoffers die psychologische, medische en tijdelijke opvang krijgen.

“Het bereiken van echte gelijkheid voor vrouwen en het uitbannen van gendergerelateerd geweld (gender-based violence, GBV) kan de wereld op zoveel manieren veranderen”, zei Michelle Nunn, President en CEO van CARE. “In de meest gemarginaliseerde gemeenschappen ter wereld worden meisjes en vrouwen het slachtoffer van onrecht. Alleen al de COVID-19-crisis kan leiden tot 31 miljoen extra GBV-gevallen tijdens zes maanden van virusgerelateerde lockdowns. We weten dat deze duizelingwekkende mogelijkheid is te voorkomen en we moeten deze gruwelijke misbruiken aanpakken voordat ze plaatsvinden. Investeren in lokale volksbewegingen van vrouwen is een van de grootste en krachtigste dingen die we kunnen doen om sociale en maatschappelijke verandering teweeg te brengen.”

Wist u dat?

  • Geschat wordt dat van de 87.000 vrouwen die in 2017 opzettelijk zijn vermoord, meer dan de helft (58 procent) werd vermoord door intieme partners of familieleden.
  • Daardoor worden elke dag 137 vrouwen over de hele wereld vermoord door een lid van hun eigen familie.
  • Ongeveer 650 miljoen vrouwen en meisjes ter wereld zijn momenteel getrouwd voordat ze 18 waren. Ongeveer 15 miljoen tienermeisjes (van 15 tot 19 jaar) wereldwijd hebben ooit in hun leven te maken gehad met gedwongen seks (gedwongen geslachtsgemeenschap of andere seksuele handelingen).

Bron: VN-trustfonds om geweld tegen vrouwen te beëindigen, jaarverslag 2019.

Over Mary Kay

Als een van de eersten die door het ‘glazen plafond’ braken, heeft Mary Kay Ash haar schoonheidsbedrijf meer dan 56 jaar geleden met drie doelen opgericht: goede kansen bieden aan vrouwen, onweerstaanbare producten aanbieden en de wereld verbeteren. Die droom is uitgegroeid tot een miljardenbedrijf met miljoenen onafhankelijke verkoopmedewerkers in bijna 40 landen. Mary Kay is toegewijd aan het investeren in de wetenschap achter schoonheid en het produceren van hoogwaardige huidverzorging, kleurcosmetica en parfums. Mary Kay zet zich ervoor in om door samenwerking met organisaties vrouwen en hun naasten wereldwijd mogelijkheden te bieden en richt zich daarbij op ondersteunen van kankeronderzoek, beschermen van overlevenden van huiselijk geweld, verfraaien van onze gemeenschappen en stimuleren van kinderen om hun dromen waar te maken. De oorspronkelijke visie van Mary Kay Ash straalt nog steeds – met iedere lipstick weer. Meer informatie is te vinden op MaryKay.com.

Over The Mary Kay FoundationSM

Geleid door de droom van Mary Kay Ash om het leven van vrouwen overal ter wereld te verrijken, werft en verdeelt The Mary Kay FoundationSM fondsen om te investeren in baanbrekend kankeronderzoek om een geneesmiddel te vinden voor vrouwgerelateerde kankers en om huiselijk geweld tegen vrouwen te stoppen. Sinds 1996 heeft The Mary Kay FoundationSM meer dan $ 80 miljoen bijgedragen aan organisaties die aansluiten bij haar tweevoudige missie. Daarnaast ondersteunt de Foundation bewustwordingsinitiatieven en community outreachprogramma’s en is zij pleitbezorgster voor wetgeving die vrouwen gezond en veilig stelt. Samen kunnen we de wereld beter maken voor vrouwen. Bezoek om meer te weten te komen over voorlichting, pleitbezorging, vrijwilligerswerk en donaties, en om bij te dragen aan levensreddend werk om vrouwen te ondersteunen en mondiger te maken marykayfoundation.org, vind ons op Facebook en Instagram, of volg ons op Twitter.

Over het trustfonds van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te beëindigen

Het VN-trustfonds om geweld tegen vrouwen te beëindigen (VN-trustfonds), beheerd door UN Women namens het VN-systeem, is het enige wereldwijde subsidiemechanisme dat uitsluitend is bedoeld om alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen. In zijn 24-jarige bestaan heeft het 572 organisaties ondersteund door te investeren in innovatieve en op bewijs gebaseerde oplossingen vanuit het maatschappelijk middenveld en levensveranderende projecten. De gefinancierde projecten zijn gericht op het voorkomen van geweld, het implementeren van wetgeving en beleidslijnen om geweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken en te beëindigen, en het verbeteren van de toegang tot essentiële diensten voor overlevenden. Meer informatie kunt u vinden op untf.unwomen.org en volg ons op Facebook, Instagram en Twitter.

Over CARE

CARE is opgericht in 1945 met de creatie van het CARE Package® en is een toonaangevende humanitaire organisatie die strijdt tegen wereldwijde armoede. CARE heeft meer dan zeven decennia ervaring in het verlenen van noodhulp in tijden van crisis. Onze noodrespons is gericht op de behoeften van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, in het bijzonder meisjes en vrouwen. Vorig jaar werkte CARE in 100 landen en bereikte bijna 70 miljoen mensen over de hele wereld. Ga voor meer informatie naar www.care.org.

Over Together for Her

Together for Her is een oproep tot actie om solidair te zijn met vrouwen en meisjes over de hele wereld door geld in te zetten en de wereldwijde reactie tegen huiselijk geweld tijdens COVID-19 te ondersteunen. Het Charlize Theron Africa Outreach Project (CTAOP), CARE en de Entertainment Industry Foundation (EIF) hebben zich verenigd om de dringende behoefte aan middelen te vergroten. Charlize en CTAOP verstrekten een hoofdgeschenk, en Charlize riep vrouwen overal ter wereld op om hun krachten te bundelen en een licht te werpen op deze kritieke inspanning. Door onze collectieve stemmen zijn we solidair om te laten zien dat we samen sterker zijn; we zijn Together for Her.


1 Rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. 2013

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Mary Kay Inc. Corporate Communications

marykay.com/newsroom
972.687.5332 of media@mkcorp.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr