03:33 uur 22-07-2020

Rubis Terminal, een joint venture tussen I Squared Capital en Rubis, gaat uitbreiden in Spanje door de overname van TEPSA, een toonaangevend bedrijf in de opslag van vloeibare bulkproducten.

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– Rubis Terminal, een joint venture tussen I Squared Capital, een internationale beheerder van infrastructuurfondsen, en Rubis, een Franse beursgenoteerde onderneming die gespecialiseerd is in de opslag van aardolieproducten, kondigt de overname aan van TEPSA, een in Spanje gevestigde toonaangevende aanbieder van bulkvloeistofopslag. De overeenkomst is vandaag ondertekend met een geplande afronding na goedkeuring door de Spaanse administratieve en antitrustautoriteiten.

TEPSA, dat gecontroleerd wordt door Pétrofrance S.A., exploiteert vier kustterminals in Barcelona, Bilbao, Tarragona en Valencia met een opslagcapaciteit van 912.000 m3 voor chemische, biobrandstof- en aardolieproducten. TEPSA heeft in 2019 52 miljoen euro aan inkomsten gegenereerd en heeft een aanzienlijk groeipotentieel als gevolg van de sterke positionering op de Spaanse markt en de reeds lopende uitbreidingsplannen.

Deze transformationele acquisitie, die de omvang van Rubis Terminal met ongeveer 30% vergroot, is de eerste sinds de oprichting van de joint venture tussen Rubis en I Squared Capital in april 2020.

Dit is een strategische transactie voor Rubis Terminal, waarmee een platform wordt gecreëerd om productstromen in het Middellandse Zeegebied in de wacht te slepen en om de toegang tot snelgroeiende markten in Latijns-Amerika te verkennen. Naast de diversificatie van de geografische voetafdruk van Rubis Terminal, vergroot deze acquisitie ook het relatieve gewicht van de groeiende chemische sector, waarbij commerciële synergieën worden verwacht met de bestaande posities van Rubis Terminal in Frankrijk en in de regio Amsterdam / Rotterdam / Antwerpen (bekend als het ARA-gebied).

Sadek Wahba, voorzitter en Managing Partner van I Squared Capital: “Deze overname toont de kracht van de samenwerking tussen een grote industriële groep en een onafhankelijke, wereldwijde beheerder van infrastructuurinvesteringen. We zorgen ervoor dat Rubis Terminal met een derde groeit, terwijl we de activiteiten van het bedrijf diversifiëren en ons openstellen voor andere veelbelovende markten. Dit is nog maar het begin: we hebben grote ambities voor ons Franse bedrijf, Rubis Terminal, om zich de komende maanden en jaren te voegen bij de wereldleiders in de sector.

Gilles Gobin, oprichter en Managing Partner van Rubis: “Deze acquisitie is slechts de eerste stap in een strategie die de leidende positie van Rubis Terminal verder consolideert en tegelijkertijd de activiteiten en voetafdruk diversifieert. Deze eerste overname toont de positieve dynamiek van onze Frans-Amerikaanse samenwerking, gebaseerd op de gemeenschappelijke doelstelling om groei op lange termijn te stimuleren.”

Bruno Hayem, CEO van Rubis Terminal: “TEPSA lijkt heel veel op Rubis Terminal wat betreft bedrijfscultuur en de hoge kwaliteit van haar activa, haar leiders en haar teams. Deze strategische alliantie zal een aanzienlijk groeipotentieel opleveren en de mogelijkheid om de dienstverlening aan onze klanten te versterken.”

Jacques Nahmias, voorzitter van Pétrofrance S.A.: “De verkoop van TEPSA betekent een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. Deze transactie stelt TEPSA in staat zich aan te sluiten bij een groep met een internationale aanwezigheid, met gemeenschappelijke waarden en die haar voortdurende ontwikkeling in Spanje en ook buiten haar natuurlijke grenzen zal ondersteunen.”

Over I Squared Capital:

I Squared Capital is een onafhankelijke, wereldwijde beheerder van infrastructuurinvesteringen die zich richt op de sectoren energie, nutsbedrijven, telecommunicatie, transport en sociale infrastructuur in Noord-Amerika, Europa en bepaalde snelgroeiende economieën in Azië en Latijns-Amerika.

Over Rubis:

Rubis is een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in de distributie van aardolieproducten (LPG, stookolie, bitumen) via dochteronderneming Rubis Energie, en in infrastructuur-, transport-, leverings- en service-activiteiten via de ‘Rubis Support and Services’-divisie met leidende posities in de markten waar het bedrijf opereert. Het bezit 55% van Rubis Terminal. De Rubis-groep telt 4.000 medewerkers, verdeeld over 25 profitcenters tussen Europa, Afrika en de regio Caraïbisch gebied / Latijns-Amerika.

Over Rubis Terminal:

Rubis Terminal is een onafhankelijke Europese leider in de opslag van aardolie-, chemische en agrovoedingsproducten. Rubis Terminal heeft 3,6 miljoen kubieke meter opslagcapaciteit op 13 terminals in Frankrijk, Nederland, België en Turkije.

Rubis Terminal staat onder de gezamenlijke zeggenschap van Rubis en I Squared-Capital, die sinds 30 april 2020 respectievelijk 55% en 45% van het kapitaal in handen hebben.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media:

Brunswick Group LLP voor I Squared Capital

+ 44 207 404 5959

Azhar Khan / Fiona Micallef-Eynaud / Peter Hesse

Check out our twitter: @NewsNovumpr