21:58 uur 28-07-2022

Het opnieuw openstellen van de Zwarte Zee is een welkome verlichting, maar terwijl Oekraïne instabiel blijft, laten de laatste gegevens zien dat de industrie zich aanpast

AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– Met het laatste nieuws van de VN van afgelopen week om de Zwarte Zee weer open te stellen, om het hervatten van graanzendingen over de oceaan vanuit Oekraïne mogelijk te maken, heeft het toonaangevende realtime zichtbaarheidsplatform voor toeleveringsketens FourKites® nieuwe gegevens vrijgegeven die laten zien dat alerte verzenders manieren vonden om de instabiele situatie te managen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20220728005472/nl/

FourKites data shows increased shipments to countries bordering Russia and Ukraine (Graphic: Business Wire)

FourKites data shows increased shipments to countries bordering Russia and Ukraine (Graphic: Business Wire)

Volgend op de graandeal tussen Oekraïne en Rusland verwacht FourKites dat graanzendingen vanuit de Zwarte-Zeehavens binnen enkele dagen worden hervat. Dezelfde deal staat Rusland toe kunstmest en andere producten te exporteren die niet binnen internationale sancties vallen.

“Mijn hoop is dat deze overeenkomst grote verzendbedrijven het vertrouwen geeft om de activiteiten in de regio te hervatten,” aldus Philippe Salles, FourKites’ VP Strategic Solutions (Ocean). “De volgende paar weken zullen het ons laten weten. Maar als het goed gaat, kan deze deal cruciaal zijn om een wereldwijde voedselcrisis af te wenden. En ondanks de laatste raketaanval bij de haven van Odessa, die een aanwijzing is voor de voortdurende instabiliteit in de regio, laten onze gegevens zien dat verzenders goed voorbereid zijn op eventuele onvoorziene gebeurtenissen.”

Oekraïne verzendt normaal gesproken tonnen graan over de oceaan direct vanuit haar Zwarte-Zeehavens naar landen waaronder Egypte, Indonesië en Bangladesh. De oorlog heeft deze route effectief afgesloten, omdat grote verzendbedrijven concludeerden dat het te gevaarlijk was om in de Zwarte Zee te opereren. Nu hoopt men dat ten minste enkele van deze zendingen kunnen worden hervat.

“Onze data van de laatste weken laten zien dat logistiekondernemers zich al aan het aanpassen zijn aan de situatie in Oekraïne,” aldus Salles. “Oekraïense verzenders zijn overgestapt op het vervoeren van graan via de weg en het spoor naar zeehavens buiten het land, met name Polen of via de Balkan naar Adriatische-Zeehavens, zoals Triëst en Rijeka.”

Alle soorten zendingen naar landen die grenzen aan Rusland en Oekraïne blijven sterk vergeleken met de rest van Europa, waar het gemiddelde vrachtvolume over 14 dagen 20% is gestegen vergeleken met 21 februari toen de invasie begon. Tegelijkertijd zijn de “less-than-truckload” (LTL)-vertragingen naar Oost-Europa gedurende de laatste paar weken afgenomen, met vertraagde LTL-zendingen nu slechts 15% hoger dan toen het conflict begon. Dit is maand-op-maand 48% lager vergeleken met medio juni, toen de LTL-vertragingen 33% hoger waren dan toen het conflict begon.

Voorafgaand aan de VN-deal werden honderdduizenden ton graan bestemd om via langere landroutes te worden vervoerd, wat vragen opriep over of er voldoende capaciteit zou zijn om te voorzien in de duizenden extra vrachtwagenritten die nodig zouden zijn.

“Oekraïense transporteurs geven vol gas om graan te exporteren en de economische groei van het land nieuw leven in te blazen,” reageert Maciej Mackowiak, FourKites’ Director, Carrier Marketing, Europa, die gevestigd is in Polen. “We zien al veel congestie aan de Pools/Oekraïense grens, omdat sinds medio juli de Europese Unie het voor Oekraïense wegvervoersbedrijven mogelijk heeft gemaakt om zonder vergunningen te verzenden.”

In het algemeen blijft het vervoeren van goederen naar of van Oekraïne moeilijk. De verzendhoeveelheden naar Oekraïne zijn licht hersteld van hun dieptepunt in maart, maar zijn nog steeds 65% lager dan de vooroorlogse niveaus.

Over FourKites

Het toonaangevende zichtbaarheidsplatform voor toeleveringsketens, FourKites®, breidt zichtbaarheid verder uit dan transport naar werven, magazijnen, winkels en daarbuiten. FourKites volgt dagelijks meer dan 2,5 miljoen zendingen via de weg, het spoor, de oceaan, de lucht, via pakketpost en koeriers en bereikt meer dan 200 landen. FourKites combineert realtime-gegevens en krachtig machineleren om bedrijven te helpen hun end-to-end toeleveringsketens te digitaliseren. Meer dan 1.000 van ’s werelds meest erkende merken, waaronder 9 van de top-10 CPG en 18 van de top-20 van voedsel- en drankenbedrijven, vertrouwen op FourKites om hun bedrijf te transformeren en alertere, efficiëntere en duurzamere toeleveringsketens te ontwikkelen. Ga voor meer informatie naar https://www.fourkites.com/.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Scott Johnston

Europese PR-directeur, FourKites

+31 62 147 8442

scott.johnston@fourkites.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr