08:59 uur 12-08-2021

Suzano rapporteert operationele cashgeneratie van R $ 4,9 miljard in het tweede kwartaal van 2021

Sterke resultaten zorgen voor een verdere vermindering van de hefboomwerking van het bedrijf

SÃO PAULO & NEW YORK–(BUSINESS WIRE)– Suzano, ‘s werelds grootste producent van eucalyptuspulp en een wereldwijde benchmark in de productie van bioproducten die zijn ontwikkeld op basis van eucalyptus, rapporteerde een operationele cashgeneratie van R $ 4,9 miljard voor de drie maanden tot 30 juni 2021 (2Q21 ). Dit vertegenwoordigt een stijging van 47% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (2Q20) en het beste kwartaalresultaat sinds de oprichting van Suzano na de fusie tussen Suzano Papel e Celulose en Fibria in januari 2019.

De resultaten worden nog steeds gedreven door een sterke pulpverkoop en hogere prijzen in de markt. Suzano sloot het kwartaal af met de huidige pulpvoorraden onder het optimale operationele niveau. Het papiersegment werd gekenmerkt door solide commerciële en operationele prestaties, gezien de prijsstijgingen en het verkoopvolume op de binnenlandse markt. De pulpverkoop in 2Q21 bedroeg 2,5 miljoen ton, terwijl de papierverkoop 296.000 ton bedroeg, wat bijdroeg aan de netto-omzet van R$9,8 miljard in 2Q21.

Suzano reports operating cash generation of R$4.9 billion in second quarter 2021

Strong results drive continued reduction in company’s leverage

SÃO PAULO & NEW YORK–(BUSINESS WIRE)– Suzano, the world’s leading eucalyptus pulp producer and a global benchmark in the manufacture of bioproducts developed from eucalyptus, reported operating cash generation of R$4.9 billion for the three months to 30 June 2021 (2Q21). This represents a 47% increase compared to the same period last year (2Q20) and the best quarterly result since Suzano’s inception following the merger between Suzano Papel e Celulose and Fibria in January 2019.

The results continue to be driven by strong pulp sales and higher prices in the market. Suzano ended the quarter with current pulp inventories below the optimum operational level. The paper segment was marked by solid commercial and operational performance, given prices increases and sales volume in the domestic market. Pulp sales during 2Q21 were 2.5 million tons, while paper sales totaled 296,000 tons, contributing to net revenue of R$9.8 billion in 2Q21.

Adjusted EBITDA, another important indicator of Suzano’s financial performance, totaled R$5.9 billion, an increase of 42% on the same period last year.

Suzano’s cash generation capacity, combined with prudent financial discipline, has helped reduce leverage in US$, as measured by net debt/adjusted EBITDA, to 3.3x as of 30 June 2021, compared to 3.8x at the end of 1Q21.

“Our results once again demonstrate Suzano’s financial strength. Our performance in recent quarters has laid the groundwork necessary to build a landmark new pulp mill in Brazil”, says Walter Schalka, CEO of Suzano.

The multi-billion-dollar project at Mato Grosso do Sul, announced in May 2021, will be one of the largest private sector investments under development in Brazil once the project commences following Board approval.

Addressing the bottom line, the weakening of US$ against BRL at the end of the quarter was largely responsible for the net gain of R$10 billion. This is predominantly due to the positive impact of exchange variation on debt and derivatives contracted in US$.

The second quarter saw two milestones in Suzano’s Environmental, Social and Governance (ESG) agenda. Suzano announced a biodiversity scheme to connect half a million hectares of native forests by 2030 and increased the use of green finance within its capital structure in June by issuing a US$1 billion Sustainability-Linked Bond (SLB) linked to targets including the representation of women in leadership positions and the reduction of water use in industrial operations.

Contacts

Hawthorn Advisors

Lorna Cobbett / Zinka MacHale

suzano@hawthornadvisors.com

Suzano

André Magnabosco

amagnabosco@suzano.com.br

Check out our twitter: @NewsNovumpr