10:53 uur 12-01-2021

Overheden hebben de afgelopen 11 maanden ten minste € 93 miljard uitgegeven aan COVID-19-vaccins en -therapieën

  • Nieuwe cijfers van kENUP Foundation tonen de omvang van de publieke investeringen in COVID-19-vaccins en -therapieën
  • 95% van de middelen ter ondersteuning van vaccins, slechts 5% toegewezen aan therapieën
  • De meeste financiering werd verleend via een nieuw mechanisme: 93% van alle openbare middelen werd toegezegd via voorafgaande marktverbintenissen, bijv. door Operation Warp Speed in de Verenigde Staten of door de Europese Commissie
  • Geografisch gezien was 32% van de overheidsmiddelen afkomstig uit de Verenigde Staten, 24% uit de EU en haar lidstaten, en 13% uit Japan en Zuid-Korea
  • Aan de vaccinzijde ging 71% van de overheidsfinanciering naar producten die in ontwikkeling waren bij het MKB en midcaps, terwijl slechts 18% werd ingezet bij grote farmaceutische fabrikanten

KALKARA, Malta–(BUSINESS WIRE)– Volgens een analyse van kENUP Foundation heeft de publieke sector in 2020 minstens € 93 miljard besteed aan COVID-19-vaccins en -therapieën. Meer dan 95%, ongeveer € 88,3 miljard, werd uitgegeven aan vaccinbedrijven. Slechts 5% van de publieke COVID-19-fondsen werd besteed aan therapieën.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20210112005478/nl/

New figures from kENUP Foundation show extent of public investments in COVID-19 vaccines and therapeutics (Photo: stilistica.design)

New figures from kENUP Foundation show extent of public investments in COVID-19 vaccines and therapeutics (Photo: stilistica.design)

Het merendeel van de middelen, ongeveer € 86,5 miljard, werd gebruikt om voorafgaande marktverplichtingen af te sluiten. In ruil voor het recht om binnen een bepaald tijdsbestek een bepaald aantal vaccindoses te kopen, financieren overheden een deel van de initiële kosten waarmee vaccinproducenten worden geconfronteerd in de vorm van voorafgaande marktverplichtingen. Slechts 7% van het geld werd besteed via preferente leningen of conventionele subsidies.

Uit de gegevens blijkt ook de oorsprong van de financiering: 32% van de middelen voor vaccinproducenten komt uit de VS, 24% uit de EU en in totaal 13% van de overheden van Japan en Zuid-Korea.

Voor vaccins hebben de overheden een uitzonderlijke 71% of ten minste € 63,1 miljard euro geïnvesteerd in kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) en in midcaps. Slechts 18% van de fondsen ging naar grote farmaceutische bedrijven, wat het belang van het MKB bij het stimuleren van innovatie onderstreept.

Holm Keller, voorzitter van de kENUP Foundation, stelde: “Overheidsinvesteringen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het ondersteunen van innovatie in de strijd tegen het coronavirus. Om de tijd tot brede uitrol van vaccins te overbruggen, zijn verdere investeringen in therapieën bijzonder belangrijk. Tegelijkertijd is er een speciaal plan voor de voorbereiding op pandemieën nodig dat vaccins en therapieën direct beschikbaar zou maken tegen lagere ontwikkelingskosten voor elk soort pandemisch pathogeen”.

De cijfers zijn een analyse van kENUP van openbaar beschikbare informatie. Ze omvatten geen investeringen uit de particuliere sector. De gegevens waren correct op 10 januari 2021.

Over kENUP Foundation:

kENUP Foundation is een non-profit stichting van openbaar nut die op onderzoek gebaseerde innovatie in gezondheidsindustrieën ondersteunt voor het maatschappelijk belang. kENUP initieert publieke en private investeringen in innovaties die het levensonderhoud van elke burger kunnen verbeteren. De ontwikkeling van dergelijke innovaties wordt vaak belemmerd door falende markten. Met haar werk wil kENUP dat veranderen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersoon voor de pers:
Tobias Mac-Lean, maclean@kenup.eu, https://www.kenup.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr