21:16 uur 18-12-2020

kENUP Foundation: EIB enFIND ondersteunen innovatieve plantaardige reagensproductie in Afrika om COVID-19 en andere endemische ziekten te bestrijden

LUXEMBURG & KAAPSTAD, Zuid-Afrika & GENÈVE–(BUSINESS WIRE)– De productie van Afrikaanse reagentia voor snelle testkits en behandeling voor COVID-19 en andere endemische ziekten zal worden getransformeerd door de bouw van een nieuwe faciliteit van Cape Biologix Technologies op Mauritius.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20201218005677/nl/

Belinda Shaw, CEO Cape Biologix, Mamokgethi Phakeng, Vice-Chancellor University of Cape Town and Dr Wolfram Otto, CFO Cape Biologix (Photo: Business Wire)

Belinda Shaw, CEO Cape Biologix, Mamokgethi Phakeng, Vice-Chancellor University of Cape Town and Dr Wolfram Otto, CFO Cape Biologix (Photo: Business Wire)

Dit zal het bedrijf in staat stellen om innovatieve plantaardige productie op te schalen en de succesvolle ontwikkeling van plantaardige recombinante eiwitten en in het bijzonder antilichamen te commercialiseren als een spin-off van de Universiteit van Kaapstad. De productiefaciliteit heeft tot doel de levering van cruciale reagentia voor de productie van 100 miljoen vaccins per maand te verzekeren voor distributie in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.

Op initiatief van de kENUP Foundation is eerder vandaag formeel overeenstemming bereikt over nieuwe financiering van de Europese Investeringsbank (EIB) en FIND (Foundation for Innovative New Diagnostics) voor het project van 47,5 miljoen euro. De EIB zal 33,3 miljoen euro ter beschikking stellen voor de gespecialiseerde productievestiging op Mauritius. Dit werd aangevuld met 3,2 miljoen euro van FIND, dat wordt gebruikt om de snelle opschaling van de proeffaseproductie in Kaapstad, Zuid-Afrika, te financieren.

“Het opschalen van medische innovatie en specialistische productie is cruciaal om COVID-19 onder controle te houden en andere ziekten te bestrijden die kunnen worden behandeld, maar waarbij behandeling een beperkt privilege blijft. De EIB stelt met genoegen 33,3 miljoen euro beschikbaar om Cape Biologix te ondersteunen bij de uitbreiding van de farmaceutische productie, het creëren van banen en het verbeteren van de toegang tot betaalbare ziektetests en behandelingen in heel Afrika en de rest van de wereld door de betaalbaarheid van belangrijke eiwitten te vergroten. Deze nieuwe investering zorgt voor onderzoek van wereldklasse vanuit laboratoria in Kaapstad ter verbetering van de levens van miljoenen mensen. Als onderdeel van Team Europe zet de EIB zich in om de komende jaren samen te werken met mondiale partners om de impact van de COVID-19-pandemie te verminderen en de volksgezondheid te verbeteren,” aldus Ambroise Fayolle, vicepresident van de EIB.

“Lokale innovatie en productie zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat kwaliteitstests iedereen kunnen bereiken die ze nodig heeft. We zijn erg verheugd om voort te bouwen op onze langdurige relaties in Zuid-Afrika om samen te werken aan dit transformatieve project met Cape Bio, in samenwerking met de EIB, om boeiend onderzoek te vertalen naar tastbare producten waarvan iedereen in de regio zal profiteren. Het opbouwen van lokale capaciteit is vandaag niet alleen nodig voor COVID-19, maar zal ook de paraatheid van Zuid-Afrika om te reageren op toekomstige bedreigingen verbeteren,” stelde Dr. Catharina Boehme, CEO van FIND.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Tobias Mac-Lean

maclean@kenup.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr