18:22 uur 25-01-2021

AchilleS Vaccines voltooit industriële ontwikkeling van veelbelovende behandeling tegen SARS-CoV-2

  • Innovatief monoklonaal antilichaam ontwikkeld door AchilleS kan intramusculair worden toegediend, waardoor de toegang tot COVID-19-behandeling wordt vergroot;
  • Industriële ontwikkeling van monoklonaal antilichaam is vandaag afgerond en zal nu verder worden getest in de kliniek, mogelijk leidend tot een spoedvergunning voor deze zomer;
  • Potentiële doorbraak voor de behandeling van COVID-19 werd aanvankelijk gefinancierd en ondersteund door het EU-malariafonds

KALKARA, Malta & SIENA, Italië–(BUSINESS WIRE)– Vandaag heeft AchilleS Vaccines, een biotechbedrijf gevestigd in Siena (Italië), de succesvolle industriële ontwikkeling aangekondigd van een nieuw monoklonaal antilichaam (mAb) om COVID-19 te behandelen. De behandeling, gepatenteerd door het MAD Lab van prof. Rino Rappuoli en ontwikkeld door AchilleS, kan de toegang tot COVID-19-behandeling aanzienlijk verbeteren en heeft verschillende voordelen in vergelijking met conventionele mAbs: het kan intramusculair worden toegediend, waardoor de risico’s van ziekenhuisopname worden vermeden. Bovendien is dit mAb zeer krachtig en biedt de behandeling met lage dosering aanzienlijke gezondheids- en kostenvoordelen.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20210125005677/nl/

AchilleS Vaccines Completes Industrial Development of Promising Treatment Against SARS-CoV-2 (Photo: AchilleS Vaccines)

AchilleS Vaccines Completes Industrial Development of Promising Treatment Against SARS-CoV-2 (Photo: AchilleS Vaccines)

Het AchilleS-antilichaamproject ‘mAbCo19’ zal nu verder worden getest in de kliniek, mogelijk leidend tot een spoedvergunning voor deze zomer. AchilleS ontwikkelt dit nieuwe therapeutisch middel in samenwerking met Toscana Life Sciences (TLS) en verschillende partners, zoals ExcelGene, Menarini Biotech en IBI Lorenzini.

“Deze gebeurtenis is voor een klein bedrijf als het onze echt iets om trots op te zijn,” aldus Riccardo Baccheschi, CEO van AchilleS. “Door onze rol te blijven spelen als enthousiaste bijdrager aan deze potentieel marktvormende verbinding, zullen we de door TLS gesponsorde klinische en regelgevende processen verder ondersteunen en materieel coördineren, hopelijk tot aan de marktlicentie. We hopen actief bij te dragen aan de uitbanning van deze pandemie in Europa en in de hele wereld en aan de terugkeer naar een normaal leven voor ons allemaal, onze medewerkers en onze dierbaren.”

Rino Rappuoli, directeur van MAD Lab TLS en uitvinder van de mAb, stelde: “We zijn erg verheugd om te zien dat ons monoklonale lichaam het nog steeds buitengewoon goed doet, niet alleen tegen het wild-type virus, maar ook tegen de opkomende varianten.”

In juni 2020 ontving AchilleS een substantiële investering van het EU-malariafonds (EUMF) om vaccins tegen malaria en andere infectieziekten te ontwikkelen, evenals voor het ‘mAbCo19’-project. Het EUMF is een publiek-privaat partnerschap dat een nieuw financieringsinstrument biedt om marktfalen op het gebied van infectieziekten aan te pakken met een significant belang voor de volksgezondheid wereldwijd.

“De ontwikkeling van deze behandeling tegen COVID-19 is zeer actueel en hard nodig,” verklaart Holm Keller, uitvoerend voorzitter van kENUP Foundation. “Het laat zien dat kleine en middelgrote bedrijven een belangrijke rol spelen in de strijd tegen COVID-19 en malaria. We zijn dankbaar voor het belangrijke werk van AchilleS, TLS en Menarini.”

Meer informatie is te vinden op https://www.achillesvaccines.com en https://www.covidx.eu/mabco19.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersonen voor de pers:
Achilles Vaccines:

Chiara Angela Iosco

c.iosco@achillesvaccines.com

kENUP:

Tobias Mac-Lean

maclean@kenup.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr