20:15 uur 17-12-2020

kENUP Foundation: de EIB lanceert een initiatief van 50 miljoen euro voor farmaceutische productie in Afrika

LUXEMBURG–(BUSINESS WIRE)– De Europese Investeringsbank heeft vandaag de allereerste regeling gelanceerd om de lokale productie van werkzame farmaceutische bestanddelen (Active Pharmaceutical Ingredients, API) in Afrika te versterken en de productie van geneesmiddelen, onmisbaar voor verbetering van de volksgezondheid, op te schalen. Het nieuwe investeringsinitiatief van de EIB van 50 miljoen euro voor de farmaceutische sector, dat samen met de kENUP Foundation is opgezet, moet de afhankelijkheid van de invoer van geneesmiddelen helpen verminderen. Daarnaast is het bedoeld om de zwakke plekken in de medische toeleveringsketen in verband met COVID-19 aan te pakken.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20201217006009/nl/

kENUP Foundation: EIB Launches EUR 50 Million Africa Pharmaceutical Manufacturing Initiative (Photo: Business Wire)

kENUP Foundation: EIB Launches EUR 50 Million Africa Pharmaceutical Manufacturing Initiative (Photo: Business Wire)

Het programma is opgezet om de beschikbaarheid van gespecialiseerde geneesmiddelen te verbeteren en de problemen in de toeleveringsketen op te lossen die momenteel de volksgezondheid in heel Afrika nadelig beïnvloeden. Dit nieuwe initiatief is afgestemd op de doelstellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de onlangs aangekondigde samenwerking tussen de EIB en de WHO om COVID-19 te bestrijden en de veerkracht van het gezondheidsstelsel te versterken teneinde toekomstige pandemieën beter het hoofd te kunnen bieden.

Het opvoeren van de farmaceutische investeringen in Afrika zal helpen miljoenen mensen te beschermen tegen ziekten en invaliditeit en de weerbaarheid versterken tegen huidige en toekomstige pandemieën.

“Het versnellen van farmaceutische investeringen met een grote impact in heel Afrika is van cruciaal belang om de volksgezondheid te verbeteren, zwakke punten in de medische toeleveringsketen aan te pakken en de economische ontwikkeling op de lange termijn te stimuleren. De Europese Investeringsbank lanceert met genoegen dit allereerste financieringsinitiatief, gericht op het opschalen van de lokale productie van actieve farmaceutische ingrediënten in Afrika. Deze regeling is met Afrikaanse en internationale deskundigen ontworpen en bouwt voort op de unieke wereldwijde technische ervaring en financieringsexpertise van de EIB, ter ondersteuning van investeringen in gezondheidszorg en innovatie.” aldus Thomas Östros, vicepresident van de Europese Investeringsbank.

“COVID-19 heeft aan het licht gebracht hoe kwetsbaar de volksgezondheid is in Afrika, door de afhankelijkheid van mondiale toeleveringsketens en de internationale productie. Het verhogen van de lokale gespecialiseerde productie van werkzame farmaceutische bestanddelen moet de volksgezondheid van miljoenen Afrikanen helpen verbeteren. Dit nieuwe initiatief laat zien hoe je met gespecialiseerde farmaceutische en financiële expertise banen en een betere toekomst kunt creëren voor Afrika” aldus Dr. Mariângela Batista Galvão Simão, assistent-directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, verantwoordelijk voor toegang tot geneesmiddelen en gezondheidsproducten.

Het financieringsinitiatief voor werkzame farmaceutische bestanddelen werd eerder vandaag formeel gelanceerd met deelname van vertegenwoordigers van de Europese Investeringsbank, de Wereldgezondheidsorganisatie, EDCTP, Global Access in Action van de Harvard Law School en de kENUP Foundation. De in Kenia gevestigde non-profitorganisatie APIFA (API for Africa), heeft tijdens het hele oprichtingsproces van deze financieringsfaciliteit haar expertise ingebracht en zal als niet-exclusieve promotor van de faciliteit optreden.

“Deze faciliteit komt op het juiste moment om de farmaceutische industrie op het continent te transformeren en daarmee de toegang tot essentiële geneesmiddelen voor kwetsbare bevolkingsgroepen te verbeteren. We roepen alle relevante belanghebbenden op om nu samen te werken om de fabrikanten in dit veranderingstraject te ondersteunen en de levensvatbaarheid van dit initiatief op de lange termijn te garanderen”, aldus Gerald Macharia, een van de oprichters van APIFA.

Meer informatie vindt u op https://www.kenup.eu.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Press:

Tobias Mac-Lean

maclean@kenup.eu

Check out our twitter: @NewsNovumpr