23:10 uur 14-10-2020

De heropleving van Nokia: profiteert de Finse leverancier al van de afwezigheid van Huawei?

LONDEN & BOSTON & TORONTO & NEW DELHI & BEIJING & TAIPEI & SEOUL–(BUSINESS WIRE)– Nokia is een van de pioniers van de mobiele industrie, maar heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad. De divisie mobiele toegang van het bedrijf doen de andere bedrijfsonderdelen nog steeds klein lijken en het heeft nog geen voordelen ondervonden van de overname van Alcatel-Lucent in 2016. Het is duidelijk dat het proces van de transformatie van Nokia van een aanbieder van alleen mobiele infrastructuur in een bredere end-to-end communicatie-infrastructuurspeler langer duurt dan verwacht.

Toch meent Counterpoint Research dat Nokia nu in grote lijnen op schema lijkt om op korte termijn een ommekeer te realiseren, al zijn er enkele risico’s. Met name nu Huawei van verschillende markten is verbannen, moet Nokia aantonen dat het zijn RAN-marktaandeel de komende maanden kan vergroten in het licht van sterkere concurrentie van Samsung Networks en een groot aantal open RAN-nieuwkomers.

“Hoewel het verlies van het Verizon-contract in de VS teleurstellend was, heeft het bedrijf sindsdien verschillende RAN-contracten binnengehaald, waaronder een groot contract om de plaats van Huawei bij BT in te nemen,” aldus Gareth Owen, Associate Research Director bij Counterpoint Research. “Misschien wel net zo belangrijk, en een aanwijzing voor de toekomst, is het feit dat het bedrijf dit jaar verschillende strategische niet-RAN-contracten heeft binnengehaald van een aantal spraakmakende spelers. Ik verwacht dat dit het komende jaar zal versnellen,” voegde hij eraan toe.

Nu er al een strategische evaluatie aan de gang is, zullen er veranderingen plaatsvinden bij Nokia in 2021, terwijl de nieuwe CEO Pekka Lundmark zijn visie implementeert om het bedrijf te herpositioneren voor de toekomst. Counterpoint Research is van mening dat Nokia dringend de R&D-investeringen moet verhogen, vooral in 5G, waarbij eventuele 5G-productprestaties en -kwaliteitsproblemen opgelost moeten worden. “Buiten de belangrijkste Networks-divisie zou het bedrijf de focus en investeringen in zijn Software- en Enterprise-divisies moeten vergroten om te profiteren van twee belangrijke trends: de migratie naar cloud-native software en de automatiseringsrevolutie Industry 4.0. Hierbij horen ook acquisities,” stelde Peter Richardson, Vice President Research bij Counterpoint Research. “Bovendien moet Nokia zich sterk richten op het ontwikkelen van nieuwe, op 5G-diensten gebaseerde bedrijven op basis van opkomende technologieën zoals network slicing en edge computing in samenwerking met belangrijke CSP- en enterprise-partners,” voegde hij eraan toe.

Het financieren van deze investering zal echter niet eenvoudig zijn. Nokia zal bepaalde activa moeten afstoten en andere financierings- en strategische opties moeten overwegen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Gareth Owen

Counterpoint Research

Check out our twitter: @NewsNovumpr