13:04 uur 12-02-2019

Yamaha Motor: recordstijging omzet in 2018

– Sterke groei van de netto-omzet van niet-motorische productcategorieën

TOKYO-(BUSINESS WIRE)- Yamaha Motor Co. (TOKYO:7272) (ISIN:JP394280000008) kondigde vandaag aan dat voor het fiscale jaar dat eindigt op 31 december 2018, de geconsolideerde netto-omzet van 1.673,1 miljard yen 0,2% hoger was dan het voorgaande jaar. Het bedrijf zag een daling van het operationeel komen van 9 miljard yen (6.0%), terwijl het gewone inkomen 10.9% tot 138.0 miljard yen daalde, en het netto inkomen voor de periode toe te schrijven aan moedermaatschappijaandeelhouders was onderaan 8.1% tot 93.4 miljard yen.

De netto-omzet steeg dankzij de sterke resultaten in de opkomende markten voor motorfietsen, de maritieme sector en de sector industriële machines en robots.

Het bedrijfsresultaat verbeterde de winstgevendheid dankzij een stijging van de omzet in de maritieme sector en het segment industriële machines & robots, alsook van de ontwikkeling en productiemethoden van platformmodellen en wereldwijde modellen in het segment van de motorfietsen.

Yamaha Motor Records Rise in Net Sales for 2018

— Strong growth in net sales of non-motorcycle product categories —

TOKYO–(BUSINESS WIRE)– Yamaha Motor Co., Ltd. (TOKYO:7272)(ISIN:JP3942800008) announced today that for the fiscal year ending December 31, 2018, consolidated net sales of 1,673.1 billion yen were up 0.2% from the previous year. The company saw a decrease in operating income of 9 billion yen (6.0%), while ordinary income dropped 10.9% to 138.0 billion yen, and net income for the period attributable to parent company shareholders was down 8.1% to 93.4 billion yen.

Net sales increased on the back of strong results in the emerging markets motorcycle business, the marine business, and the industrial machinery and robots business.

Operating income saw increased profitability improvements thanks to sales increases in the marine business and industrial machinery & robots segment, as well as from development and manufacturing methods of platform models and global models in the motorcycle business segment.

Unit motorcycle sales increased in emerging markets, but net sales dipped 2.2% overall due to a decrease in developed markets. Marine business net sales rose 6.4% thanks to an improved product mix and strong large outboard motor sales in North America. Power products increased 1.4%, while industrial machinery and robots rose 3.4% on the back of healthy sales of surface mounters for automotive applications.

For 2019, Yamaha Motor forecasts net sales rising 1.6% to 1,700.0 billion yen, while operating income is expected to decrease 5.5% to 133.0 billion yen. There will also be a 9.0% decrease in net income attributable to parent company shareholders to 85.0 billion yen on the back of an uncertain business environment due to factors such as the European economic slowdown and the US-China trade issue.

About Yamaha Motor

Yamaha Motor (TOKYO:7272) is a world-leading producer of motorcycles, marine products, power products and intelligent machinery. The company’s diverse business and wide variety of products are built around its proprietary technologies focused on engines, chassis & hull and electronic control. Yamaha Motor conducts global development, production and marketing operations through 140 subsidiaries and equity-method affiliates in 30 countries. About 90% of consolidated net sales are generated in more than 200 countries outside of Japan. The company is steadily restructuring its global engineering, manufacturing and marketing capabilities for sustainable long-term growth. Please visit https://global.yamaha-motor.com/ir/report/.

Contacts

Naoto Horie, +81-3-5220-7211
Corporate Communication Division
Global PR Team
Yamaha Motor Co., Ltd.

Check out our twitter: @NewsNovumpr