10:10 uur 19-11-2018

Celltrion Healthcare: biosimilars hebben het potentieel om drastische kostenbesparingen te realiseren voor Amerikaanse en Europese gezondheidszorgsystemen

LONDEN–(BUSINESS WIRE)–

Als wereldleider in biosimilaire producten streeft Celltrion Healthcare ernaar om toekomstige gezondheidszorg positief vorm te geven door toegang van patiënten tot biosimilars te verbeteren

Celltrion Healthcare heeft haar visie over ‘het vormgeven van de toekomstige gezondheidszorg door het verbeteren van de toegang tot biosimilars’ uiteengezet tijdens de 5e Annual Biosimilars USA Conference in New Jersey, VS.

Biosimilars bieden zorgverleners en patiënten een betere behandelingskeuze en -waarde, betere toegang tot behandelingen en verbeterde patiëntresultaten. Volgens door IMS Health verstrekte gegevens, zouden biosimilars tot 2020 in de Verenigde Staten (VS) en de top vijf landen van de Europese Unie (EU) kunnen leiden tot cumulatieve besparingen van maximaal 107 miljard USD.1 De EU heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het ontsluiten van het potentieel van biosimilars door middel van permanente voorlichting voor zorgverleners, betalers en patiënten. Dit is cruciaal geweest voor de acceptatie van biosimilars door de EU, maar hetzelfde kan niet gezegd worden voor de VS waar in dit opzicht een achterstand is opgelopen.

Tijdens een presentatie over de kansen en vraagstukken in verband met het gebruik van biosimilars in de VS, heeft Celltrion Healthcare verschillende uitdagingen aan het licht gebracht die van invloed zijn op de acceptatie van biosimilars op de Amerikaanse markt. Zowel artsen als patiënten in de VS hebben geen vertrouwen in biosimilaire producten door een gebrek aan voorlichting en aandacht. Volgens een enquête verklaarde 67% van de patiënten dat ze ‘niet op de hoogte waren’ van biosimilars en 70% koos ‘nee’ als antwoord op de uitspraak ‘is een biosimilar veilig?’2,3 Naast dit gebrek aan begrip zijn er anti-biosimilarcampagnes in de VS gaande die de negatieve publieke perceptie van biosimilars vergroten. Bovendien heeft juridisch getouwtrek zoals octrooigeschillen de introductie van biosimilars beperkt en de vooruitgang in de VS belemmerd.

Door de lagere kosten van biosimilars kunnen meer patiënten een effectieve behandeling krijgen zonder dat het gezondheidszorgbudget vergroot hoeft te worden. Daarnaast zorgt behandeling tegen lagere kosten voor besparingen die kunnen worden aangewend voor de financiering van innovatieve behandelingen of combinatiebehandelingen, wat uiteindelijk ten goede komt aan meer patiënten en op langere termijn.

“Een belangrijke factor bij het overwinnen van belemmeringen voor het betreden van de Amerikaanse markt is het delen van de positieve ervaringen van zowel beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg als patiënten. Het is met name van belang om de beste werkwijzen onder de aandacht te brengen en samen te werken om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk patiënten in de VS toegang hebben tot behandeling door het gebruik van hoogwaardige, kosteneffectievere biosimilars,” aldus dhr. HoUng Kim, hoofd Strategy & Operations Division, Celltrion Healthcare. “Als innovators op het gebied van biosimilars kijken we uit naar de lancering volgend jaar van subcutane infliximab. We verwachten dat dit naast het verbeterde gemak voor verdere kostenbesparingen zal zorgen, aangezien dubbele formuleringen gepersonaliseerde therapeutische benaderingen zouden bieden om de patiëntresultaten te optimaliseren.”

Op de International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research (ISPOR) 2018, die vorige week plaatsvond in Barcelona, Spanje, presenteerde Celltrion Healthcare nieuwe financiële voorspellingsgegevens. Daaruit bleek dat de Europese gezondheidsdiensten honderden miljoenen euro’s zouden kunnen besparen door het gebruik van biosimilars. Zo variëren de voorspelde begrotingsbesparingen in de 28 landen van de Europese Unie, als het gaat om trastuzumab biosimilar, van € 872 miljoen tot € 2.635 miljoen. Hiermee zouden maximaal een additionele 134.000 patiënten toegang tot trastuzumab moeten kunnen krijgen gedurende een periode van vijf jaar.4

Professor Gulácsi, hoofd van het departement Gezondheidseconomie, Corvinus Universiteit van Boedapest, Hongarije, en een van de sprekers op ISPOR, praatte over de voordelen op lange termijn en de kosteneffectiviteit van de behandeling met TNFi, waaronder biosimilar infliximab, bij methotrexaat-naïeve patiënten met reumatoïde artritis (RA): “Onze systematische evaluatie en meta-analyse hebben de voordelen op lange termijn van de behandeling met TNFi ten opzichte van andere behandelingsstrategieën voor methotrexaat-naïeve patiënten met RA aangetoond. Resultaten van ons probabilistische Markov-model hebben laten zien dat biosimilar infliximab bij vroege RA kosteneffectief is in Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije. Infliximab biosimilar intraveneus is op dit moment de meest kosteneffectieve optie en ik denk dat dit voordeel verder zal worden versterkt door de introductie van subcutane formulering. ”

“Budgettaire impactmodellen zijn een belangrijk hulpmiddel bij het beoordelen van de financiële gevolgen van biosimilars,” stelde Aidan Byrne, Consultant, Health Economics & Outcome Research / Real-World Insights, IQVIA, Verenigd Koninkrijk. “Door de aanzienlijke kostenbesparing die we tot nu toe hebben gezien, is de rol die biosimilars spelen bij het verbeteren van de duurzaamheid van gezondsheidszorgsystemen overduidelijk.”

— Einde —

Noot voor de redactie:

Over reumatoïde artritis
In Europa hebben meer dan 2,9 miljoen mensen reumatoïde artritis, van wie velen in de werkende leeftijd zijn. Gemiddeld wordt elke derde persoon met RA arbeidsgehandicapt en tot 40 procent verlaten het werk volledig binnen 5 jaar na diagnose.5 Hoewel er geen genezing bestaat voor RA, zijn er vele behandelingen die de ontsteking kan verminderen en de pijn kan verlichten. Zoals bij alle reumatische aandoeningen is vroegtijdige diagnose en interventie de sleutel.

Over CT-P13 (biosimilar infliximab)
CP-P13 wordt ontwikkeld en geproduceerd door Celltrion, Inc. en was ‘s werelds eerste biosimilar voor monoklonale antilichamen die werd goedgekeurd door de Europese Commissie (EC). Het is geïndiceerd voor de behandeling van acht auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en IBD. Het werd in september 2013 door de EC goedgekeurd onder de handelsnaam Remsima® en begin 2015 gelanceerd in belangrijke Europese landen. De Amerikaanse FDA keurde CT-P13 goed in april 2016 onder de handelsnaam Inflectra®. CT-P13 is goedgekeurd in meer dan 88 landen (vanaf augustus 2018), waaronder de VS, Canada, Japan en heel Europa.

Over Celltrion Healthcare
Celltrion Healthcare legt zich toe op het leveren van innovatieve en betaalbare geneesmiddelen om de toegang tot geavanceerde therapieën voor patiënten te bevorderen. De producten van Celltrion Healthcare worden gemaakt in state-of-the-art faciliteiten voor zoogdiercelcultuur, ontworpen en gebouwd om te voldoen aan de Amerikaanse cGMP-normen van de FDA en de GMP-normen van de EU. Celltrion Healthcare streeft ernaar om kostenefficiënte oplossingen van hoge kwaliteit aan te bieden via een uitgebreid wereldwijd netwerk dat meer dan 120 verschillende landen bestrijkt. Voor meer informatie kunt u terecht op http://www.celltrionhealthcare.com/

Referenties

1 Delivering on the potential of biosimilar medicines—The role of functioning competitive markets IMS institute for healthcare informatics; 2016
2 Cohen H, Beydoun D, Chien D, et al. Awareness, Knowledge, and Perceptions of Biosimilars Among Specialty Physicians. Adv Ther. 2016;33(12):2160-2172.
3 Jacobs I, Singh E, Sewell KL, Al-sabbagh A, Shane LG. Patient attitudes and understanding about biosimilars: an international crosssectional survey. Patient Prefer Adherence. 2016;10:937-48
4 Suh D, Suh DC, Lee SM. PCN69: Budget Impact of Substituting Biosimilar Trastuzumab (CT-P6) In Treating Gastric Cancer and Breast Cancer in 28 European Countries. Poster gepresenteerd op: ISPOR Europe 2018.
5 NRAS, European Fit for Work Report. Beschikbaar op www.nras.org.uk/european-fit-for-work-report. [geraadpleegd in aug. 2018].

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

 

Contacts

Emma Gorton
egorton@hanovercomms.com
+44 203 817 6791

Georgia Featherston
gfeatherston@hanovercomms.com
+44 203 817 6718

Check out our twitter: @NewsNovumpr