18:51 uur 22-02-2024

Westinghouse organiseert VVER Fuel Forum met klanten

Energoatom rapporteerde sterke performance van de nieuwe Westinghouse VVER-440 Fuel

BRATISLAVA, Slowakije–(BUSINESS WIRE)– Westinghouse organiseerde de 5e jaarlijkse VVER Fuel Forum in Bratislava met vertegenwoordigers van zes nutsbedrijven. Het forum, gehost door Slovenské elektrárne, bood de gelegenheid om ervaringen en beste praktijken te delen met VVER-1000 en VVER-440 brandstoftoepassing in operationele reactoren.

Westinghouse bood gedetailleerde briefings over brandstoflicentieverlening, verbeteringen van NOVA E-6-design, upgrades van productievestigingen, levering en operaties.

Als leider van het door de Europese Unie gefinancierde APIS-project (Accelerated Program for Implementation of secure VVER fuel Supply), gaf Westinghouse ook aanvullende informatie over de ontwikkeling van brandstofdesign van de nieuwste generatie en een geharmoniseerde benadering voor VVER brandstoflicentieverlening.

“We zijn opgetogen dat we zoveel collega’s in Bratislava mogen verwelkomen om het kritieke onderwerp van brandstofdiversificatie te bespreken,” zegt Branislav Strýček, voorzitter van de Raad van Bestuur en algemeen directeur van Slovenské elektrárne. “We zijn momenteel bezig met de voorbereiding van de documentatie in Slowakije voor nieuw VVER-440 brandstof en zullen het licentieverleningsproces naar verwachting tegen 2026-2027 voltooien. We kijken ernaar uit om diversificatie van brandstofbronnen te bereiken nu we de operationele levensduur van onze nuclaire installaties uitbreiden.”

“In 2022 hebben we in Oekraïne het licentieverleningsproces gestart voor de Westinghouse VVER-440 brandstof en dankzij een geweldige samenwerking hebben we die in anderhalf jaar met succes voltooid. We ontvingen de eerste brandstoflading voor de Rivne-unit 2 vorig jaar in september, ruim voorop in het schema van de oorspronkelijke planning. Onze twee units zullen later dit jaar met de nieuwe brandstof operationeel zijn, een brandstof die na zes maanden goed begon te presteren,” aldus Olexandr Depenchuk, directeur nucleaire veiligheid en stralingsveiligheid van Energoatom. “De gezamenlijke inspanningen van Energoatom en Westinghouse stelden ons in staat om onze afhankelijkheid van Russische brandstof stop te zetten.”

“We raden aan om de lopende inspanningen voor brandstofdiversificatie verder te zetten in de context van het REPowerEU Plan gelanceerd in mei 2022 en de wereldwijde energietekorten veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraëne,” zegt Stefano Ciccarello, Acting Director General van de Euratom Supply Agency.

In Finland streeft Fortum naar mechanische operationele ervaringen met het nieuwe brandstoftype, nadat een testassemblage gebouwd door Westinghouse vorig jaar in de Loviisa-2 reactor werd geladen. “De veranderingen uitgevoerd aan het ontwerp van de VVER-440 brandstof die we oorspronkelijk begin de jaren 2000 in Loviisa hebben gebruikt, verbeterden het gedrag en de prestaties van de brandstof. We hierzien momenteel de documentatie voor de licentieverlening en productie van de eerste nieuw brandstofleveringen en verwachten dat dit werk deze zomer zal af zijn,” zegt Iiro-Ville Lehtinen, projectmanager van Fortum.

“Eind dit jaar zal Westinghouse de eerste batch VVER-440 brandstofassemblages aan de nuclaire elektriciteitscentrale van Dukovany leveren. De leveringen voor Temelín zullen enkele maanden na Dukovany volgen, volgens het wederzijdse akkoord gebaseerd op het schema voor brandstofomschakeling,” zegt Rostislav Štaubr, hoofd inkoop nucleaire brandstof van CEZ.

“We appreciëren oprecht onze samenwerking met Westinghouse,” zegt Svilena Nikolova, hoofd juridische en commerciële afdeling van de nuclaire elektriciteitscentrale van Kozloduy. “De diversificatie die tot stand werd gebracht in termen van nuclaire brandstofbevoorrading is van groot belang voor de elektriciteitscentrale. Nu Kozloduy dit jaar haar 50e verjaardag viert, zullen we ook de eerste lading nieuwe VVER-1000 brandstof van Westinghouse ontvangen voor onze unit 5.”

“We zijn opgetogen om de verwezenlijkingen van dit belangrijke programma te delen om veilige energie en bevoorradingsdiversificatie voor onze klanten in de regio te verzekeren,” zegt Tarik Choho, voorzitter nucleaire brandstof van Westinghouse. “De voorbije jaren waren er heel wat belangrijke verwezenlijkingen en toch hebben we nog heel wat werk voor de boeg. Als enige Europese producent van VVER-brandstof, verbinden we ons ertoe om te leveren wat door onze klanten is vereist.”

Westinghouse is een vooraanstaande leverancier van nucleaire brandstof, die een op unieke wijze gediversifieerde portfolio aanbiedt in de sector binnen verschillende types kernreactoren, waaronder PWR, BWR, AGR en VVER. Via onze productiefaciliteiten van wereldklasse in Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, richten we onze aandacht op het leveren van innovatieve brandstoftechnologieën om te beantwoorden aan de behoeften van onze klanten wat betreft lagere kosten voor de brandstofcyclus, grotere operationele flexibiliteit en efficiëntie, diversiteit in bevoorrading en ongevaltolerante producten. Meer informatie over onze geavanceerde brandstofcapaciteiten en hoe die gerelateerd zijn aan verschillende reactoren over de hele wereld, vindt u hier: Westinghouse Nuclear > Nuclear Fuel .

Westinghouse Electric Company geeft vorm aan de toekomst van koolstofvrije energie door wereldwijd veilige, innovatieve nucleair technologieën aan nutsbedrijven te leveren. Westinghouse leverde de eerste commerciële waterreactor onder druk ter wereld in 1957 en de technologie van het bedrijf is de grondslag voor bijna de helft van de operationele kerncentrales ter wereld. Meer dan 135 jaar innovatie zorgen ervoor dat Westinghouse de voorkeurpartner voor geavanceerde technologieën is die de volledige levenscyclus van kernenergie dekt. Voor meer informatie gaat u naar www.westinghousenuclear.com en volg ons op Facebook, LinkedIn en X.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

media@westinghouse.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr