22:19 uur 29-01-2024

Japanprijs 2024: Drie bekroonde wetenschappers uit de VS en het VK

Prijsuitreiking vindt plaats in Tokio op 16 april

TOKIO–(BUSINESS WIRE)– De Japan Prize Foundation heeft op 23 januari om 13.00 uur de winnaars van de Japan Prize 2024 bekendgemaakt. Prof. Sir Brian J. Hoskins (VK) en Prof. John Michael Wallace (VS) zijn medeprijswinnaars van de Japan Prize op het gebied van hulpbronnen, energie, milieu en sociale infrastructuur. Prof. Ronald M. Evans (VS) is de winnaar van de Japan Prize op het gebied van de medische wetenschap en de farmaceutische wetenschap.

De Japan Prize van dit jaar wordt toegekend aan Prof. Hoskins en Prof. Wallace voor hun opmerkelijke bijdragen aan de oprichting van een wetenschappelijke basis om extreme weersomstandigheden te begrijpen en te voorspellen. Prof. Evans wordt erkend voor zijn ontdekking van de reeks nucleaire hormoonreceptoren en de toepassing ervan bij de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Voor de Japan Prize 2024 vroeg de Stichting ongeveer 15.500 prominente wetenschappers en ingenieurs uit de hele wereld om onderzoekers te nomineren die werkzaam zijn op de gebieden van dit jaar. Er werden 130 nominaties ontvangen voor de vakgebieden Hulpbronnen, Energie, Milieu en Sociale Infrastructuur en 198 nominaties voor de vakgebieden Medische Wetenschap en Farmaceutische Wetenschap. De winnaars van dit jaar werden geselecteerd uit een totaal van 328 kandidaten.

De prijsuitreiking vindt plaats op 16 april in Tokio.

Over de Japan Prize

De oprichting van de Japan Prize in 1981 werd ingegeven door de wens van de Japanse regering om een internationaal erkende prijs in het leven te roepen die zou bijdragen aan wetenschappelijke en technologische ontwikkeling over de hele wereld. Met de steun van talrijke donaties kreeg de Japan Prize Foundation in 1983 goedkeuring van het Cabinet Office.

De Japan Prize wordt uitgereikt aan wetenschappers en ingenieurs uit de hele wereld die creatieve en indrukwekkende prestaties leveren voor de vooruitgang van hun vakgebied en die in belangrijke mate bijdragen aan het realiseren van vrede en welvaart voor de hele mensheid. Onderzoekers op alle gebieden van wetenschap en technologie komen in aanmerking voor de award. Elk jaar worden twee gebieden gekozen op basis van de huidige trends in wetenschappelijke en technologische ontwikkeling. In principe wordt op elk gebied één persoon onderscheiden. Zij ontvangen een certificaat, een medaille en een geldprijs. Elke prijsuitreiking wordt bijgewoond door de huidige keizer en keizerin, de hoofden van drie overheidsinstanties en andere aanverwante functionarissen, samen met vertegenwoordigers van verschillende andere sectoren van de samenleving.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

The Japan Prize Public Relations Office

japanprize@ml.prap.co.jp

Check out our twitter: @NewsNovumpr