19:01 uur 16-06-2023

TA Advisory FZ LLC: Belangrijkste aandeelhouder Fortenova Group beweert dat acties van het management Open Pass in staat stellen absolute zeggenschap over het bedrijf te krijgen

  • De rechtbank in Amsterdam zal uitspraak doen over het verbod op de verkoop van het bedrijf op 27 juni
  • Saif Jaffair Markhan Alketbi, voornaamste aandeelhouder, gelooft dat de rechtbank zijn belangen als grootste eigenaar en investeerder zal beschermen tegen pogingen om het bedrijf over te nemen

AMSTERDAM–(BUSINESS WIRE)– H.E. Saif Jaffair Markhan Alketbi bezit indirect 43,41 procent van de Fortenova Group en onderneemt juridische stappen om zijn belangen in de Fortenova Group te beschermen na de inleiding van een procedure om alle waardevolle activa van de groep te verkopen door de verkoop van een van de holdingmaatschappijen lager in de eigendomsketen.

Om deze reden werd vorige week bij de rechtbank in Amsterdam een verzoek tot een aantal voorzieningen ingediend om te voorkomen dat het hele bedrijf aan een van de aandeelhouders zou worden verkocht. Gisteren verwierp de rechtbank één van de voorzieningen die volgens Fortenova het meest urgent was om over te beslissen. De beslissing van de rechtbank over de overige voorzieningen wordt verwacht op 27 juni 2023.

De heer Alketbi wordt geadviseerd door advocaten van TA Advisory in Dubai en door juristen in andere rechtsgebieden.

H.E. Saif Jaffair Markhan Alketbi zei:

“Het management van de Fortenova Group verdraait voortdurend de feiten ten gunste van één van de mede-eigenaars van het bedrijf en stond eerder zelfs toe dat er gestemd werd over wijzigingen in het handvest van het bedrijf ten gunste van één mede-eigenaar, het Open Pass bedrijf.

Zoals we in de rechtszaal hebben betoogd, hebben de Fortenova Group en haar management op onwettige en cynische wijze misbruik gemaakt van SBK ART’s tijdelijke status als een gesanctioneerde entiteit. Ze gebruikten het feit dat SBK ART zijn stem als grootste aandeelhouder van Fortenova niet kon uitoefenen om de statuten van het bedrijf eerder dit jaar te wijzigen. Dit kwam ten goede aan de op één na grootste aandeelhouder, Open Pass, en gaf deze in feite de volledige zeggenschap. Een Nederlandse rechtbank (de Ondernemingskamer) noemde deze wijzigingen uitdrukkelijk “twijfelachtig”.

In april van dit jaar startten Fortenova en haar management (waaronder mensen die verbonden zijn aan Open Pass) een onnodig noodlijdend verkoopproces van het hele bedrijf. Ze begonnen met het verzamelen van biedingen met zeer korte deadlines en wekten de indruk dat potentiële kopers op de een of andere manier een groot probleem zouden hebben met de schuld van 1 miljard euro van Fortenova. In feite is het zo dat, hoewel deze schuld momenteel afloopt in september 2023, het waarschijnlijk binnenkort wordt verlengd.

Het is tegen deze achtergrond dat Open Pass zichzelf nu kan afschilderen als een witte ridder die het bedrijf zogenaamd redt. Deze voorstelling van zaken is nep. In feite is de situatie zo opgezet, met de hulp van het management, dat Open Pass uiteindelijk op een goedkope manier de absolute stem- en eigendomscontrole over Fortenova kan krijgen.

Vanaf het begin heb ik geprobeerd om samen te werken met het management en andere aandeelhouders, in het belang van de Fortenova Group, maar deze pogingen werden steeds afgewezen. Mijn eerste contact met de andere aandeelhouders van de Fortenova Group en het management van de onderneming vond helaas plaats vlak voor de rechtszitting in Amsterdam. – wat jammer is, gezien mijn talloze eerdere pogingen om met hen te communiceren en het eens te worden over de beste weg voorwaarts voor het bedrijf.”

Achtergrond van het geschil

De heer Alketbi kocht SBK ART op 31 oktober 2022 en sindsdien behoort het bedrijf aan niemand in Rusland meer toe, ondanks beweringen van het tegendeel; noch staat het onder Russische invloed. De onderneming SBK ART is daarom ten onrechte en zonder geldige argumenten bestraft.

De heer Alketbi vecht de sanctie (via SBK ART) aan bij de rechtbank. De feiten en de wet zijn gunstig voor zijn positie en hij is ervan overtuigd dat hij zal winnen, hoewel het vanwege het tijdschema van de rechtbank vele maanden zal duren voordat dit gebeurt.

Bovendien heeft Fortenova de heer Alketbi niet geïnformeerd of uitgenodigd om deel te nemen aan het noodlijdende verkoopproces, ondanks zijn uitdrukkelijke verzoek daartoe. Het resultaat was dat het proces effectief gemanipuleerd werd en Fortenova geen biedingen ontving, wat volgens ons de bedoeling was van het management.

De heer Alketbi is bereid om een hoogwaardige “alternatieve oplossing” te bieden voor het bedrijf om het best mogelijke resultaat te bevorderen, zowel voor de Fortenova Group zelf als voor de economie van de Republiek Kroatië. Hij besloot in oktober 2022 in het bedrijf te investeren omdat hij gelooft in de kracht en het potentieel van de Fortenova Group, in wiens ontwikkeling hij meer wil investeren.

De heer Alketbi is een staatsburger van de Verenigde Arabische Emiraten. Er gelden geen sancties tegen hem en dat is ook nooit het geval geweest.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Media vragen
Palatine communicatie

Conal Walsh / Andreas Grueter / Will Matthews

fortenova@palatine-media.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr