06:24 uur 30-03-2023

Tezos activeert ‘Mumbai’-upgrade die meer dan een miljoen transacties per seconde mogelijk maakt

  • Na de nieuwste upgrade van Tezos, Mumbai, kan iedereen Smart Rollups implementeren, een nieuwe schaaloplossing.
  • Met Smart Rollups kan de Tezos-blockchain meer dan een miljoen transacties per seconde schalen zonder afbreuk te doen aan decentralisatie.
  • Bovendien kunnen ontwikkelaars nu voortbouwen op Tezos met algemene programmeertalen zoals Rust, C en C++.

BERN, Zwitserland–(BUSINESS WIRE)– Tezos, een baanbrekende blockchain voor Proof-of-Stake consensus en on-chain governance, heeft Mumbai geactiveerd, zijn dertiende kernprotocol-upgrade. De Mumbai-upgrade introduceert Smart Rollups, een nieuwe Laag 2-schaaloplossing die rechtstreeks in het protocol is ingebouwd, waardoor Tezos voorop loopt op het gebied van optimistische rollup-technologie.

Smart Rollups stellen gedecentraliseerde applicaties (dApps) in staat om te profiteren van hun eigen speciale hardwarebronnen teneinde een groot aantal transacties te verwerken, terwijl de integriteit en veiligheid van de Smart Rollup wordt gegarandeerd door de hoofdketen van Tezos, of Laag 1.

Dankzij deze aanpak zal het Tezos-ecosysteem in 2023 de mijlpaal van een miljoen transacties per seconde kunnen overtreffen zonder in te leveren op decentralisatie.

Veilig, flexibel, ontwikkelaarsvriendelijk

Smart Rollups worden geleverd met de modernste technische kenmerken, namelijk:

  • Volledig gedecentraliseerde en open interactieve fraudebewijzen garanderen de veiligheid en integriteit van de rollup, op voorwaarde dat er ten minste één eerlijke deelnemer is in de rollup-validatie.
  • Een WebAssembly (WASM)-uitvoeringsomgeving maakt flexibele ontwikkeling en implementatie van een breed scala aan gedecentraliseerde applicaties mogelijk. Ontwikkelaars kunnen nu algemene programmeertalen zoals Rust, C en C++ gebruiken om applicaties te bouwen, variërend van op maat gemaakte bedrijfsoplossingen tot openbare open platforms, zoals een EVM-compatibele keten bovenop Tezos.
  • Geavanceerde rollup-functies vereenvoudigen interacties zoals het uitzenden van Laag 1 naar alle rollups, het aanroepen van smart contracts van Laag 1 vanuit Laag 2 of het overdragen van activa tussen lagen.
  • Er zijn nieuwe oplossingen voor gegevensbeschikbaarheid mogelijk, aangezien Smart Rollups aangepaste gegevenskanalen ondersteunen voor interactie met gegevensproviders buiten de Tezos-blockchain.

Lagere latentie, snellere blockchain

Naast rollups introduceert Mumbai ook verbeteringen in Laag 1 van Tezos. De bloktijd wordt teruggebracht van 30 naar 15 seconden, wat mogelijk wordt gemaakt met zogenaamde Pipelined-validatie. Deze wijziging vermindert netwerklatentie en zorgt voor een soepelere gebruikerservaring in het algemeen.

De protocolupgrade omvat ook updates van eerder bestaande functies, zoals Tickets, die flexibeler worden doordat directe overdrachten tussen gebruikers mogelijk zijn.

Evolutie gedreven door de gemeenschap

Zoals bij elke upgrade van Tezos, is Mumbai gevalideerd en goedgekeurd door de gemeenschap via het on-chain governance-proces van de Tezos-blockchain.

De activering van Mumbai markeert het hoogtepunt van een maandenlange samenwerking tussen ontwikkelaarsteams en de bredere Tezos-gemeenschap.

Experts van Nomadic Labs, Marigold, TriliTech, Oxhead Alpha, Tarides, DaiLambda en Functori hebben bijgedragen aan deze update, die een nieuw tijdperk van schaalbaarheid onthult en de deur opent voor boeiende nieuwe applicaties die kunnen worden ingezet op de Tezos-blockchain.

Over TEZOS

Tezos is slim geld, een nieuwe definitie van wat het betekent om waarde vast te houden en uit te wisselen in een digitaal verbonden wereld. Tezos is een zelf-upgradebare en energie-efficiënte Proof of Stake-blockchain met een bewezen staat van dienst, en past vandaag naadloos de innovaties van morgen toe zonder netwerkonderbrekingen. Ga voor meer informatie naar www.tezos.com.

Over TEZOS FOUNDATION

De Tezos Foundation is een Zwitserse stichting zonder winstoogmerk die de ontwikkeling en het succes op lange termijn van het Tezos-protocol ondersteunt, een energiezuinige blockchain die kan evolueren door zichzelf te upgraden. Ga voor meer informatie naar www.tezos.foundation.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Randall Woods

tezos@sbscomms.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr