21:20 uur 04-01-2023

NuScale Power en RoPower kondigen ondertekening aan van contract voor Fase 1 van Front-End Engineering- and Design-werk voor eerste SMR-kerncentrale in Roemenië

NuScale stelt RoPower veilig als de tweede gecommitteerde klant van het bedrijf

PORTLAND, Ore.–(BUSINESS WIRE)– NuScale Power, LLC (NuScale) en het Roemeense RoPower Nuclear S.A. (RoPower), in gelijke delen eigendom van S.N. Nuclearelectrica S.A. en Nova Power & Gas S.A., hebben vandaag aangekondigd dat op 28 december 2022 een contract voor Front-End Engineering and Design (FEED) tussen partijen is ondertekend. Hiermee is een belangrijke stap gezet in de richting van de inzet van een NuScale VOYGR™ SMR-kerncentrale (Small Modular Reactor) in Roemenië.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20230104005202/nl/

Fase 1 van het FEED-werk dat aan NuScale is toegekend, zal de belangrijkste locatie en specifieke input bepalen voor een VOYGR-6 SMR-kerncentrale die zal worden ingezet op de Doicesti Power Station-locatie in Roemenië. Het acht maanden durende project omvat de uitgifte van onderaannemingscontracten voor het uitvoeren van de milieueffectbeoordeling en het geotechnisch onderzoek onder de grond, de evaluatie van locatie- en locatiespecifieke vereisten voor het standaard fabrieksontwerp van NuScale, en de ontwikkeling van een projectspecifieke kostenraming.

Voor het eerst aangeprezen door president Biden als onderdeel van zijn Partnership for Global Infrastructure and Investment in juni 2022, is de start van dit werk een mijlpaal tussen NuScale en Nuclearelectrica, gericht op de inzet van de eerste SMR’s in Europa om te helpen voldoen aan regionale doelstellingen voor energiezekerheid en decarbonisatie.

“NuScale’s start van het Fase 1 Front-End Engineering- and Design-werk in samenwerking met Nuclearelectrica/RoPower houdt Roemenië op weg om het eerste land in Europa te worden dat profiteert van veilige, betrouwbare en koolstofvrije kleine modulaire reactortechnologie,” aldus John Hopkins, President en Chief Executive Officer van NuScale. “We zijn verheugd om deze volgende fase van onze samenwerking met Nuclearelectrica en RoPower in te gaan, aangezien we gericht zijn op de praktische volgende stappen in de richting van de inzet van een NuScale VOYGR-6 SMR-kerncentrale in Roemenië.”

“We zijn er trots op om onze samenwerking met NuScale vooruit te helpen en de diepgaande analyse en projectplanning op de Doicesti-locatie te starten,” verklaarde Cosmin Ghita, CEO van Nuclearelectrica. “De ondertekening van het contract voor FEED-werkzaamheden volgt op bijna vier jaar samenwerking, onderzoek en studies om ervoor te zorgen dat we de veiligste en best presterende technologie selecteren, evenals de juiste locatie. Het toont ook aan dat de partners dezelfde waarden en toewijding delen om een groenere en duurzamere toekomst voor de volgende generaties op te bouwen.”

De start van dit Fase 1-werk volgt op de ondertekening in juni van een memorandum van overeenstemming tussen NuScale en Nuclearelectrica om te beginnen met het uitvoeren van technische studies, technische beoordelingen en licentie- en vergunningsactiviteiten voor het project.

Over NuScale Power

NuScale Power (NYSE: SMR) is er klaar voor om te voldoen aan de uiteenlopende energiebehoeften van klanten over de hele wereld. Het heeft nucleaire technologie voor kleine modulaire reactoren (SMR) ontwikkeld om energie te leveren voor elektrische opwekking, stadsverwarming, ontzilting, waterstofproductie op commerciële schaal en andere toepassingen voor proceswarmte. De baanbrekende NuScale Power Module™ (NPM), een kleine, veilige drukwaterreactor, kan 77 megawatt aan elektriciteit (MWe) opwekken en kan worden opgeschaald om aan de behoeften van de klant te voldoen. NuScale’s uit 12 modules bestaande VOYGR™-12-energiecentrale is in staat om 924 MWe te genereren, en NuScale biedt ook de energiecentrales de VOYGR-4, bestaande uit vier modules met 308 MWe, en de VOYGR-6, bestaande uit zes modules met 462 MWe, evenals andere configuraties gebaseerd op de behoeften van de klant.

NuScale, opgericht in 2007, heeft zijn hoofdkantoor in Portland, Oregon, en heeft kantoren in Corvallis, Oregon; Rockville, Maryland; Richland, Washington; en Londen, VK. Ga voor meer informatie naar de website van NuScale Power of volg ons op Twitter, Facebook, LinkedIn en Instagram.

Over Nuclearelectrica

Nuclearelectrica is de Roemeense producent van kernenergie. Het bedrijf is eigenaar van de kerncentrale van Cernavoda, die de twee kerncentrales van CANDU exploiteert, elk met een geïnstalleerd vermogen van 700 MW, twee van de meest performante eenheden ter wereld, en de Pitesti Fuel Manufacturing Plant, die de brandstofbundels produceert. Het bedrijf streeft naar het bereiken van een geïntegreerde brandstofcyclus. Ter ondersteuning van de doelstelling van Roemenië op het gebied van energiezekerheid en decarbonisatie, omvat het civiele nucleaire ontwikkelingsplan van Nuclearelectrica de renovatie van Unit 1, de ontwikkeling van nog twee CANDU-units en de inzet van de eerste SMR in Europa.

Nuclearelectrica speelt een belangrijke rol op nationaal niveau en draagt meer dan 18% van de kernenergie bij aan de totale energieproductie en 33% aan de totale CO2-vrije energieproductie in Roemenië. De ontwikkeling van deze strategische projecten zal de bijdrage van Nuclearelectrica aan 66% schone energieproductie in Roemenië verdubbelen.

www.nuclearelectrica.ro

Toekomstgerichte verklaringen

Dit persbericht kan “toekomstgerichte verklaringen” bevatten in de zin van de “veilige haven”-bepalingen van de Amerikaanse Private Securities Litigation Reform Act van 1995. Toekomstgerichte verklaringen kunnen worden geïdentificeerd door het gebruik van woorden als “schatten,” “plannen,” “projecteren,” “voorspellen,” “van plan zijn,” “zullen,” “verwachten,” “anticiperen,” “geloven,” “streven,” “doel” of andere soortgelijke uitdrukkingen die toekomstige gebeurtenissen of trends voorspellen of aangeven of die geen verklaringen van historische feiten zijn. Deze toekomstgerichte verklaringen zijn inherent onderhevig aan risico’s, onzekerheden en veronderstellingen. De werkelijke resultaten kunnen wezenlijk verschillen als gevolg van een aantal factoren. Voorzichtigheid is geboden bij het vertrouwen op deze en andere toekomstgerichte verklaringen. Vanwege bekende en onbekende risico’s kunnen de resultaten van NuScale wezenlijk verschillen van de verwachtingen en projecties. NuScale wijst uitdrukkelijk elke verplichting af om deze toekomstgerichte verklaringen bij te werken. Er mag niet op worden vertrouwd dat deze toekomstgerichte verklaringen de beoordelingen van NuScale vertegenwoordigen op enige datum na de datum van dit persbericht. Dienovereenkomstig mag er niet overmatig worden vertrouwd op de toekomstgerichte verklaringen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersonen voor de media
Diane Hughes, Vice President, Marketing & Communications, NuScale Power

dhughes@nuscalepower.com
(503) 270-9329

Ludmila Tones, Director Communications and Public Relations, Nuclearelecrica

Ludmila.Tones@nuclearelectrica.ro
0040-730044468

Contactpersoon voor beleggers
Gary Dvorchak, The Blueshirt Group voor NuScale Power

ir@nuscalepower.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr