22:54 uur 18-05-2022

Gevoelige gegevens verzamelen zonder toestemming van de gebruiker: 10 grote Nederlandse online apotheken schenden AVG-vereisten – meldt Usercentrics

MÜNCHEN–(BUSINESS WIRE)– Uit analyse van Usercentrics blijkt: 10 grote Nederlandse online apotheken schenden de AVG-vereisten door gemiddeld 23 niet-noodzakelijke cookies in te stellen zonder toestemming van de gebruiker. Binnen de EU voldoet 89% van de belangrijkste online apotheken niet aan de AVG-vereisten.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20220517006354/nl/

LACK OF DATA PROTECTION ON EU PHARMA WEBSHOPS: The majority of websites do not operate in a privacy-protecting manner - analysis by Usercentrics shows (Photo: Business Wire)

LACK OF DATA PROTECTION ON EU PHARMA WEBSHOPS: The majority of websites do not operate in a privacy-protecting manner – analysis by Usercentrics shows (Photo: Business Wire)

Apotheekwebwinkels verwerken voortdurend persoonlijke gegevens van hun bezoekers en klanten, terwijl ze privacygevoelige producten verkopen zoals antidepressiva, diabetesmedicijnen en producten op het gebied van reproductieve gezondheid, hartaandoeningen of verslavingsbehandelingen. Usercentrics scande de 150 meest gebruikte apotheekwebwinkels in de EU en analyseerde in hoeverre website-exploitanten zich houden aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De resultaten waren verbluffend:

  • 89% 89% van de meest populaire online apotheken voldoet niet aan de AVG-vereisten met betrekking tot het verkrijgen van toestemming van de eindgebruiker voordat ze persoonlijke gegevens verwerken door middel van cookies.
  • 55% van alle niet-noodzakelijke cookies zijn zonder toestemming van de gebruiker geactiveerd en in gebruik op de bestemmingspagina van de website.
  • 62% van alle cookies die zonder toestemming van de gebruiker worden geplaatst, zijn marketingcookies van derden.

Nu consumenten in toenemende mate verbeterde gegevensprivacy eisen van de bedrijven waarmee ze zaken doen, zijn deze resultaten bijzonder zorgwekkend voor een privacygevoelige sector.

Door het vertrouwen van de consument te breken, de merkreputatie te schaden en de kernvereisten van de AVG te schenden, schetst de farmaceutische e-commercemarkt in Europa – die volgens onderzoek van Technavio een groei doormaakt van bijna 9,5 miljard euro gedurende 2020-2024 – een zorgwekkend beeld als het gaat om het naleven van gegevensprivacy.

Tilman Harmeling, Entrepreneur in residence van Usercentrics, stelt: “Onze diepgaande scantechnologie bracht grote tekortkomingen in de naleving van de AVG aan het licht in de privacygevoelige online apotheekindustrie en benadrukt de schadelijke effecten op klantrelaties. In de vier jaar sinds de AVG van kracht werd, is dataprivacy geëvolueerd van een obscure wettelijke vereiste naar een sterke consumentenvraag en maatstaf voor merkreputatie. Het respecteren van de toestemming van de eindgebruiker door transparant en conform gebruik van cookies en trackers is daarom van vitaal belang voor elk online bedrijf dat het vertrouwen van de consument wil opbouwen.”

Volledig rapport hier.

Over Usercentrics

Usercentrics is een wereldwijde marktleider voor Consent Management Platforms (CMP). We stellen bedrijven in staat om toestemmingen van gebruikers op websites en apps te verzamelen, te beheren en te documenteren om te voldoen aan de wereldwijde privacyregelgeving en tegelijkertijd hoge toestemmingspercentages mogelijk te maken en het vertrouwen van de klant op te bouwen: usercentrics.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Pers:
Camilla Beaven en Hannah Sinz

pr@usercentrics.com

Agentur Frau Wenk
Tel.: +49 40 3290 4738 0

E-mail: usercentrics@frauwenk.de

Check out our twitter: @NewsNovumpr