12:29 uur 09-11-2021

Topprestaties op het gebied van productontwikkeling zijn een bepalende factor voor innovatie in de drankensector in Europa volgens het jaarlijkse Breakthrough Innovations Report van NielsenIQ BASES

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– In het NielsenIQ BASES Breakthrough Innovation Report, dat vandaag is gepubliceerd, gingen de meeste prijzen in Europe naar innovaties in de drankensector. De bevindingen brengen een aantal toonaangevende trends aan het licht waar drankenproducenten in 2022 en daarna rekening mee moeten houden.

In dit rapport, dat dit jaar zijn 10-jarig jubileum viert, worden de belangrijkste innovaties van de FMCG-wereld onthuld die de grootste impact hebben gehad. De merken op de lijst vertegenwoordigen een breed scala aan producten en benaderingen die erin zijn geslaagd om een zinvolle band met consumenten tot stand te brengen, wat een indrukwekkende prestatie is binnen een steeds drukker bevolkte markt. Lanceringen van nieuwe dranken waren goed voor meer dan een derde van de toonaangevende FMCG-innovaties in Europa. De winnaars zijn kenmerken voor de verdere verschuiving naar ‘Premium’-producten in de drankensector.

Leffe d’Été in Frankrijk en Hansa Mango IPA in Noorwegen behaalden verkoopsucces door nieuwe consumenten aan te trekken voor het merk en de categorie, waarbij smaakbarrières werden overwonnen die geassocieerd werden met respectievelijk bier en IPA.

Hansa Mango IPA is enorm succesvol geweest in Noorwegen nadat het bedrijf zich had gericht op het creëren van een drank die gemakkelijk te drinken is door de natuurlijke bittere smaak van bier, kenmerkend voor IPA, af te zwakken. Na uitgebreid consumentenonderzoek stelde het team vast dat mango een goede combinatie vormde met het hoppige IPA-bier en de textuur zelfs verbeterde. Voor Hansa Mango IPA maakte het bedrijf ook gebruik van haar connecties met retailers om een sterke presentatie met een goede zichtbaarheid zeker te stellen voor de lancering, wat van cruciaal belang is in een land en categorie waar alcoholreclame verboden is. Het product was aanvankelijk bedoeld als seizoensproduct voor de zomer, maar is nu een permanent product.

De lancering van Martini Fiero bood consumenten een nieuw smaakprofiel en een eenvoudig te serveren product om de groei in de dalende vermoutcategorie te bevorderen. In Rusland had deze categorie aan relevantie verloren doordat consumenten overstapten naar moderne aperitiefmomenten. Bacardi zag een mogelijkheid voor Martini Fiero, een drank met een 100% natuurlijke smaak en kleur en een bitterzoete sinaasappelsmaak, om de vermoutcategorie te introduceren voor dit nieuwe drinkmoment.

Costa Coffee UK verlegde de focus naar de groeiende koffiemarkt en zag een mogelijkheid om hun out-of-home-merk bij de consument thuis te introduceren door zich te begeven in de categorie kant-en-klare dranken. Deze categorie was klein maar groeide snel; en Costa zag een kans om de reputatie en expertise van het bedrijf op het gebied van koffie te aan te wenden voor een succesvol ijskoffieproduct. Het resultaat was een RTD met authentieke koffiesmaak en minder suiker dan andere producten in de categorie.

Celine Grena, die leiding geeft aan BASES in Europa, merkt op: “Als we naar de winnaars van dit jaar kijken, zien we dat de categorie Dranken de toon zet wat betreft FMCG-innovaties. Smaak blijft een van de belangrijkste factoren binnen de categorie dranken, waarbij de focus op het productontwikkelingsproces een sleutelrol speelt voor de winnaars. Het is ook vermeldenswaard dat deze strategie fabrikanten in staat stelt om een hogere prijs te rechtvaardigen. Bijna tweederde van de winnaars in de categorie dranken behoort tot de Premium-categorie.”

Winnaars in de categorie Dranken (in alfabetische volgorde)

  • Birra Messina Cristalli Di Sale (Italië)
  • Costa Coffee Ready-to-Drink (VK)
  • Hansa Mango IPA (Noorwegen)
  • Innocent Plus (VK en Frankrijk)
  • J.J Whitley – Artisanal Russian Vodka (VK)
  • Leffe d’Été (Frankrijk)
  • Martini Fiero (Rusland)
  • Somersby Mango i Limonka (Polen)
  • Starbucks for Nespresso (VK, Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Spanje)

Over NielsenIQ BASES Breakthrough Innovation

Tijdens het Breakthrough Innovation-proces werden dit jaar meer dan 50.000 productlanceringen beoordeeld. De merken op de lijst van 2021 vertegenwoordigen een breed scala aan producten en benaderingen die erin zijn geslaagd om een zinvolle band met consumenten tot stand te brengen, wat een indrukwekkende prestatie is binnen een steeds drukker bevolkte markt. Naast de BASES-vereisten voor producten die sterke, onderscheidende kwaliteiten vertegenwoordigen, zoals massapotentieel, levensduur, merkgroei, onderscheid binnen de categorie of aantrekkingskracht voor een specifieke consumentendoelgroep, toont de lijst van dit jaar de voortdurende evolutie van de succescriteria, die alle zes van de activeringsprofielen van NielsenIQ BASES.

Over NielsenIQ

NielsenIQ is de leider in het bieden van de meest complete, onbevooroordeelde kijk op consumentengedrag wereldwijd. Aangedreven door een baanbrekend consumentengegevensplatform en ondersteund door uitgebreide analytische mogelijkheden, maakt NielsenIQ gedurfde, zelfverzekerde besluitvorming mogelijk voor ‘s werelds toonaangevende bedrijven en retailers in consumentengoederen.

Door uitgebreide datasets te gebruiken en alle transacties gelijk te meten, geeft NielsenIQ klanten een toekomstgerichte kijk op consumentengedrag om de prestaties op alle retailplatforms te optimaliseren. Onze open filosofie over data-integratie maakt de meest invloedrijke consumentendatasets ter wereld mogelijk. NielsenIQ levert de volledige waarheid.

NielsenIQ, een Advent International-portfoliobedrijf, is actief in bijna 100 markten en bestrijkt meer dan 90% van de wereldbevolking. Ga voor meer informatie naar NielsenIQ.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Publicasity

Gillian Mosher

NielsenIQ@publicasity.co.uk

Check out our twitter: @NewsNovumpr