10:11 uur 10-02-2021

Kapsch TrafficCom meldt: Griekenland stopt met ‘onrechtvaardige’ tolheffing op snelwegen

Eerste ‘Pay-as-you-go’ tolheffingssysteem van Europa op snelweg A8, Athene-Patras

ATHENE en WENEN–(BUSINESS WIRE)– Griekenland is het eerste land in de Europese Unie dat een elektronisch tolsysteem in gebruik neemt waarbij automobilisten slechts hoeven te betalen voor het aantal kilometers dat ze daadwerkelijk op de snelweg afleggen. Het nieuwe ‘Hybrid Multi-Lane’-tolsysteem van Kapsch TrafficCom vervangt het impopulaire bestaande betalingssysteem waarbij automobilisten moeten betalen voor een volledig traject, ook al verlaten ze de snelweg bij de eerste afslag na het tolstation.

“Tolheffing per kilometer is de toekomst,” aldus Michael Weber, Strategic Sales Manager bij Kapsch TrafficCom. “De Europese Unie beschouwt het traditionele trajecttarievensysteem als een onrechtvaardig model waarvan afscheid moet worden genomen en dringt aan op een model in de toekomst waarbij slechts wordt betaald voor het aantal afgelegde kilometers. Deze methode wordt verplicht voor nieuwe toltrajecten en wordt aanbevolen voor bestaande toltrajecten. Dit betekent dat deze verandering op de snelweg A8 van Athene naar Patras in december 2020 niet alleen baanbrekend is voor Griekenland, maar waarschijnlijk een precedent schept voor de gehele EU.”

Om gebruik te maken van deze service worden auto’s voorzien van een boordmodule die wordt bevestigd aan de vooruit van het voertuig. Wanneer een auto een tolcontrolepunt passeert, worden de tolkosten automatisch afgeschreven van de klantrekening van de eigenaar. Zodra het voertuig het traject verlaat, wordt het restant van het voor het gehele traject betaalde tarief teruggeboekt naar de rekening van de bestuurder op basis van de afgelegde kilometers.

Minder uitstoot en betere doorstroming van het verkeer

De steden en dorpen aan de snelweg Athene-Patras hebben lang aangedrongen op de introductie van het ‘Hybrid Multi-Lane’-tolsysteem. De reden was dat automobilisten probeerden te voorkomen dat voor een volledig traject op de A8 moesten betalen door gebruik te maken te maken van sluipwegen door de steden en dorpen. Dit leidde tot aanzienlijke overlast in de vorm van lawaai en uitstoot.

“Andere toltrajecten in Griekenland, Spanje en Italië zullen waarschijnlijk het voorbeeld van het nieuwe ‘Hybrid Multi-Lane’-tolheffingssysteem volgen,” aldus Michael Weber. “Deze rekeningtechnologie waarborgt niet alleen dat kosten op een rechtvaardige manier in rekening worden gebracht, in lijn met de aanbevelingen van de Europese Unie, maar ook kunnen worden uitgebreid met aanvullende services. Het is bijvoorbeeld mogelijk de tol af te stemmen op de milieu-aspecten van verschillende voertuigen, waarbij elektrische voertuigen minder betalen dan benzine- of dielselvoertuigen.”

Kapsch-video: https://www.youtube.com/watch?v=0xNaF0r8-S4&feature=emb_title

Meer informatie: www.kapsch.net/ktc?lang=en-us

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Contactpersoon voor de pers

Carolin Treichl

T +43 50 811 1710

carolin.treichl@kapsch.net

Check out our twitter: @NewsNovumpr