00:10 uur 14-03-2019

GSMA: de Europese Unie loopt het risico de 5G-toekomst van Europa te ondermijnen met de Connected Car-wetgeving

BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– Vandaag heeft de Europese Commissie een technologische keuze gemaakt in haar Connected Car-wetgeving die, met het oog op de GSMA, haar eigen 5G-actieplan ondermijnt en haar digitale concurrentiepositie in gevaar brengt; de Commissie heeft ervoor gekozen om technologische innovatie en keuze te negeren en in plaats daarvan vast te houden aan een verouderde WiFi-technologie (802.11p) voor verbonden voertuigen. De GSMA dringt er bij de EU-lidstaten en het Europees Parlement op aan om de voorgestelde regels die de voorkeur geven aan WiFi-technologie om auto’s in heel Europa met elkaar te verbinden, te verwerpen en in plaats daarvan de flexibiliteit te behouden om de inzet van meer geavanceerde technologieën, zoals Cellular-V2X (C-V2X)-connectiviteit, aan te moedigen.

Het 5G-actieplan van de EU roept ertoe op dat alle ‘grote terrestrische transportpaden tot 2025 een ononderbroken 5G-dekking hebben.’ In plaats van deze uitkomst te stimuleren, brengt de nieuwe wetgeving – de gedelegeerde handeling inzake coöperatieve intelligente vervoerssystemen (C-ITS) – een klap toe aan de 5G-uitrolplannen in heel Europa. Daar C-V2X een belangrijke bouwsteen is voor toekomstige 5G-netwerken en aangezien connected cars een van de belangrijkste 5G-use-cases zijn, zal deze beslissing om prioriteit te geven aan 802.11p de implementatie van 5G in Europa belemmeren.

De GSMA staat volledig achter het beweerde doel van deze wetgeving om de wegen in Europa veiliger en slimmer te maken om het aantal verkeersdoden te verminderen. Met het plan van de Commissie om voor een verouderde technologie te gaan voor C-ITS wordt de Europese chauffeurs en het bedrijfsleven echter een slechte dienst bewezen. De gedelegeerde handeling inzake C-ITS houdt geen rekening met recentere technologische innovatie. C-V2X biedt meer beveiliging, bereik en kwaliteit van de dienstverlening dan 802.11p. Het is dan ook geen verrassing dat C-V2X snel de wereldwijde standaard aan het worden is voor communicatie tussen voertuigen en met infrastructuur aan de kant van de weg. Sterker nog, Noord-Amerika en China zijn al bezig met de ontwikkeling van C-V2X, waarmee ze sneller, goedkoper en veiliger dan Europa kunnen overstappen naar connected driving.

Hoewel de gedelegeerde handeling inzake C-ITS een herzieningsclausule bevat om nieuwe technologie te laten erkennen, zal de beslissing om te beginnen met reeds verouderde technologie als standaard en vervolgens interoperabiliteit te eisen ervoor zorgen dat C-V2X in de nabije toekomst buiten Europa gehouden wordt terwijl miljarden euro’s van de belastingbetaler worden verspild aan infrastructuurinvesteringen aan de kant van de weg.

De GSMA dringt er daarom bij de EU-lidstaten en het Europees Parlement op aan de gedelegeerde handeling inzake C-ITS af te wijzen. “Dit stuk wetgeving is gebaseerd op een bevooroordeeld beeld van technologie en belemmert innovatie,” aldus Afke Schaart, VP & Head of Europe van de GSMA. “Als de EU op deze koers blijft, zal ze zich verder isoleren in de wereldwijde 5G-race en de 5G-investeringen in Europa ernstig schaden.”

-EINDE-

Over de GSMA

De GSMA vertegenwoordigt de belangen van mobiele operators wereldwijd en verenigt meer dan 750 operators en bijna 400 bedrijven in het bredere mobiele ecosysteem, inclusief fabrikanten van mobiele telefoons en apparaten, softwarebedrijven, leveranciers van apparatuur en internetbedrijven, evenals organisaties in aangrenzende industriële sectoren. De GSMA produceert ook de toonaangevende MWC-evenementen die jaarlijks worden gehouden in Barcelona, Los Angeles en Shanghai, evenals de Mobile 360 Series van regionale conferenties.

Ga voor meer informatie naar de GSMA-bedrijfswebsite op www.gsma.com. Volg de GSMA op Twitter: @GSMA, @GSMAEurope

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Olivier Lechien
+32 479 99 01 63
olechien@gsma.com

GSMA-persbureau
pressoffice@gsma.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr