23:17 uur 26-02-2019

Moderniseer regelgeving om digitale toekomst van Europa te verwezenlijken, stelt GSMA

‘The Mobile Industry Manifesto for Europe’ biedt een stappenplan om 5G-innovatie te bevorderen vooruitlopend op verkiezingen voor het Europees Parlement

BARCELONA, Spanje–(BUSINESS WIRE)– De GSMA heeft vandaag ‘The Mobile Industry Manifesto for Europe’ gelanceerd namens haar Europese leden, met de nadruk op haar visie op de digitale toekomst van Europa. Vooruitlopend op de verkiezingen voor het Europees Parlement dit voorjaar roept het manifest beleidsmakers in Europa op de regelgeving te moderniseren en de juiste voorwaarden te scheppen voor een nieuw tijdperk van intelligente connectiviteit.

Europa heeft het hoogste percentage mobiele connectiviteit in vergelijking met andere regio’s, en de bijdrage van de mobiele industrie aan het BNP van de EU zal naar verwachting groeien van € 550 miljard per jaar tot € 720 miljard in 2022. Ondersteund door de juiste beleidsomgeving heeft Europa het potentieel om tot 2025 de 5G-opname te verhogen tot 30 procent van alle verbindingen.1

“Onze netwerken hebben Europa sterker gemaakt waardoor burgers en bedrijven kunnen profiteren van de digitale transformatie,” aldus Afke Schaart, VP en hoofd Europa, GSMA. “Terwijl we het tijdperk van intelligente connectiviteit ingaan, is er veel meer dat door connectiviteit mogelijk gemaakt kan worden – voor een groenere planeet, meer leefbare steden, efficiëntere industrieën en meer verenigde samenlevingen. Om burgers te laten profiteren van deze innovatie, moeten we de obstakels aanpakken waarmee de mobiele industrie in Europa wordt belemmerd, door middel van geleidelijke regulering. Onze sector vormt de kern van de digitale ervaring en met ons manifest voor Europa zijn we klaar om samen met beleidsmakers de Europese economieën te stimuleren.”

Het manifest beschrijft de barrières waarmee Europa wordt geconfronteerd in twee delen: netwerkinfrastructuur en digitale diensten.

Verbetering van de netwerkprestaties

Wat netwerkinfrastructuur betreft, wordt de beleidsomgeving in Europa aangehaald als niet voldoende ondersteunend voor netwerkinvesteringen. Het leveren van 5G-connectiviteit zal het uiterste vergen van de financiële middelen van operators, staat in het manifest. De uitdaging is om te voldoen aan de dekkingsverplichtingen van de overheid, ook als daar geen zakelijke rechtvaardiging voor bestaat. Naar schatting zullen de uitrolkosten voor 5G in heel Europa aanzienlijk hoger zijn dan voor 4G, tussen € 300 miljard en € 500 miljard.

De GSMA roept nationale regelgevende instanties op om innovatie en investeringen te bevorderen, in plaats van eenvoudig de regulering van de producten van vandaag over te dragen naar de sterk gedifferentieerde 5G-netwerken van morgen. Het is een uitnodiging aan regeringen om het investeringsklimaat te verbeteren door middel van lagere spectrumtarieven en locatiekosten, en om de belastingen onder de loep te nemen die specifiek gelden voor de telecomsector.

Versterking van het digitale vertrouwen

Wat de dienstverlening betreft, benadrukt het manifest dat we ons op een kritiek moment bevinden van afnemend vertrouwen in digitale diensten. In een tijd waarin EU-burgers van bedrijven verwachten dat ze transparanter zijn en meer verantwoording afleggen over het gebruik van hun gegevens, vraagt de mobiele industrie de beleidsmakers om het principe van dezelfde service, dezelfde regels toe te passen in de hele digitale economie (om te zorgen voor een betere consumentenbescherming binnen de EU en eerlijke concurrentie tussen alle spelers). Operators vragen ook om een nieuwe netwerkbeveiligingsreferentie voor Europa, waarbij gebruik wordt gemaakt van de expertise van de operator-gemeenschap en die voortbouwt op bestaande geaccepteerde nationale en internationale normen en beste praktijken.

“Door met overheden samen te werken, zullen we innovatie leiden en verdedigen die Europa zal helpen voordeel te halen uit de enorme technologische veranderingen die we zien,” voegde Schaart toe. “We zullen onze rol spelen, zodat Europese burgers zich tegelijkertijd versterkt en beschermd voelen.”

U kunt hier ‘The Mobile Industry Manifesto for Europe’ van de GSMA bekijken.

-EINDE-

Noot voor de redactie

1. ‘The Mobile Economy: Europe 2018’ rapport geschreven door GSMA Intelligence.

Over de GSMA

De GSMA vertegenwoordigt de belangen van mobiele operators wereldwijd en verenigt meer dan 750 operators en bijna 400 bedrijven in het bredere mobiele ecosysteem, inclusief fabrikanten van mobiele telefoons en apparaten, softwarebedrijven, leveranciers van apparatuur en internetbedrijven, evenals organisaties in aangrenzende industriële sectoren. De GSMA produceert ook de toonaangevende MWC-evenementen die jaarlijks worden gehouden in Barcelona, Los Angeles en Shanghai, evenals de Mobile 360 Series van regionale conferenties.

Ga voor meer informatie naar de GSMA-bedrijfswebsite op www.gsma.com. Volg de GSMA op Twitter: @GSMA, @GSMAEurope

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor de GSMA
Ruta Malinauskaite
+32 471 82 42 62
rmalinauskaite@webershandwick.com

GSMA-persbureau
pressoffice@gsma.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr