14:47 uur 21-02-2018

GSMA: verschillende mobiele providers lanceren wereldwijd commerciële Low Power Wide Area-netwerken binnen frequenties met vergunning

41 mobiele IoT-netwerken wereldwijd verkrijgbaar, met hulp van IoT-labs en groeiende gemeenschap vernieuwers

LONDEN–(BUSINESS WIRE)– De GSMA laat weten dat netwerken voor mobiele IoT, oftewel Low Power Wide Area (LPWA) met vergunning, wereldwijd blijven toenemen. Tot op heden hebben 23 mobiele providers 41 mobiele IoT-netwerken op de markt gezet, zowel voor NB-IoT als voor LTE-M. Deze groei wordt ondersteund door 34 IoT-labs en een groeiende groep van 800 organisaties die lid zijn van de Mobile IoT Innovators Community van de GSMA. Volgens voorspellingen van GSMA Intelligence zijn er in 2025 3,1 miljard cellulaire IoT-aansluitingen, waarvan er 1,8 miljard via LPWA lopen.

“2018 is het jaar dat mobiele IoT opschaalt. We zien fikse groei in de beschikbaarheid van commerciële netwerken in vergunde frequentiebanden en verwachten dit jaar veel meer lanceringen. Dit wordt geschraagd door een uitdijend geheel van organisaties die innovatieve nieuwe systemen ontwikkelen en een aantal IoT-labs die bedrijven helpen bij het testen van nieuwe producten en services”, zei Alex Sinclair, CTO van GSMA. “Mobiele IoT-netwerken groeien in rap tempo uit tot de wereldwijde oplossing voor IoT, omdat alleen beheerde mobiele services met vergunning kunnen voldoen aan de vraag naar veilige, energiezuinige verbindingen.”

GSMA: Multiple Mobile Operators Launch Live Commercial Low Power Wide Area Networks in Licensed Spectrum Worldwide

41 Mobile IoT Networks Now Available Worldwide, Supported by IoT Labs and Growing Mobile Innovator Community

LONDON–(BUSINESS WIRE)– The GSMA today announced that momentum behind Mobile IoT, or licensed Low Power Wide Area (LPWA), networks continues to grow on a global basis. To date, 23 mobile operators have commercially launched 41 Mobile IoT networks worldwide across both NB-IoT1 and LTE-M2. This growth is supported by 34 IoT Labs and an expanding community of over 800 organisations in the GSMA’s Mobile IoT Innovators Community. According to GSMA Intelligence forecasts, by 2025 there will be 3.1 billion cellular IoT connections, including 1.8 billion licensed LPWA connections.

“2018 is the year that Mobile IoT networks will scale. We have seen huge growth in the availability of commercial networks in licensed spectrum and anticipate seeing many more launches this year. This is underpinned by an expanding community of organisations developing innovative new solutions and a number of IoT Labs helping companies to test out new products and services,” said Alex Sinclair, Chief Technology Officer, GSMA. “Mobile IoT networks are fast becoming the defacto global IoT solution, as only licensed, managed mobile services can provide the secure low power connection that can meet future demand.”

The GSMA also announced that there are now 34 IoT Labs in operation around the world which are available to any operator, module vendor or application provider to develop LPWA devices and applications for a wide variety of different verticals. The Labs provide organisations with the opportunity to perform end-to-end and interoperability testing on the network. AT&T became the latest operator to participate in the IoT Labs initiative, with the support of three AT&T Foundry locations in Atlanta, Georgia and Plano and Houston, Texas, and the AT&T Device Radio Lab (DRL) in Austin, Texas.

Mobile IoT at Mobile World Congress 2018

At Mobile World Congress in Barcelona, the GSMA’s Internet of Things programme will host the ‘6th Mobile IoT Summit’ on 25 February at 1:00pm at the Hesperia Tower Hotel. The Summit will focus on the rapid growth and momentum of Mobile IoT technologies and their power to connect billions of new devices. The programme will also be present at the GSMA Innovation City, showcasing how the IoT is transforming peoples’ lives across the globe in an immersive urban environment. Further, the programme will host dedicated seminars on IoT Big Data and IoT Security and Drones.

The GSMA Mobile IoT Initiative

The GSMA Mobile IoT Initiative was created to help the industry deliver commercial LPWA solutions in licensed spectrum. These new networks are part of the adaptable 5G sliced architecture designed to support mass market IoT applications across a wide variety of applications such as industrial asset tracking, safety monitoring or water and gas metering, that are low cost, use low data rates, require long battery lives and often operate in remote locations. It is currently backed by 74 global mobile operators, device makers and chipset, module and infrastructure companies worldwide. Mobile IoT networks are part of the evolution of the mobile platform and form a key element of the 5G future. For further information: https://www.gsma.com/iot/mobile-iot-initiative/.

-ENDS-

Notes to Editors

1. NB-IoT networks are available from 3 Hong Kong (Hong Kong); China Mobile (China, Hong Kong); China Telecom (China); China Unicom (China); Chunghwa Telecom (Taiwan); Cosmote (Greece); Deutsche Telekom (Austria, Germany, Netherlands); Dialog (Sri Lanka); Etisalat (UAE); KT (South Korea); LGU+ (South Korea); M1 (Singapore); Mobitel (Sri Lanka); Orange (Belgium); Slovak Telecom (Slovakia); Telia (Finland, Norway); Telstra (Australia); TIM (Italy); T-Mobile (Austria, Germany, Netherlands, Poland); Turkcell (Turkey); Velcom (Belarus) and Vodafone (Australia, Czech Republic, Ireland, Italy, Netherlands, Spain, Turkey).

2. LTE-M networks are available from AT&T (US, Mexico); Etisalat (UAE); KDDI (Japan); KPN (Netherlands); Orange (Belgium); Telstra (Australia); Turkcell (Turkey) and Verizon (US).

About the GSMA

The GSMA represents the interests of mobile operators worldwide, uniting nearly 800 operators with more than 300 companies in the broader mobile ecosystem, including handset and device makers, software companies, equipment providers and internet companies, as well as organisations in adjacent industry sectors. The GSMA also produces industry-leading events such as Mobile World Congress, Mobile World Congress Shanghai, Mobile World Congress Americas and the Mobile 360 Series of conferences.

For more information, please visit the GSMA corporate website at www.gsma.com. Follow the GSMA on Twitter: @GSMA.

 

Contacts

For the GSMA
Beau Bass
+44 79 7662 4962
beau.bass@webershandwick.com
or
Pau Guerrero / Gloria Almirall
+34 93 236 09 00
PGuerrero@webershandwick.com
or
GSMA Press Office
pressoffice@gsma.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is. Check out our twitter: @NewsNovumpr