14:32 uur 24-10-2017

Open brief van Mats Granryd, Director-General, GSMA

Elektronische communicatiecode: dringende actie nodig om Europese digitale ambities te bevorderen naarmate we het 5G-tijdperk betreden

BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– Geachte ministers,

Zoals u ongetwijfeld wel weet, vertrouwen de Europese burgers en bedrijven dagelijks op mobiele netwerken om te socialiseren, zaken te doen en toegang te krijgen tot informatie in elke hoek van elke lidstaat van de Unie. De sociale en economische activiteiten die via deze digitale infrastructuur plaatsvinden, bevorderen de economische groei, geven vorm aan de toekomstige innovatie en ondersteunen samenlevingen die insluitender zijn. Terwijl u zich voorbereidt op de vergadering van de ministerraad van morgen, moet ik mijn ernstige bezorgdheid uitspreken over de huidige stand van zaken over de voorgestelde Europese elektronische communicatiecode (de Code).

Hoewel de visie van de Europese Unie op een ‘Gigabit Society’ en de recente discussies onder de Europese staatshoofden een sterke ambitie tonen om het digitale leiderschap van de regio te herwinnen en de volledige kracht van digitaal te benutten om de groei, de werkgelegenheid en het concurrentievermogen te stimuleren, zien wij geen actie die gericht is op het leveren van tastbare resultaten.

De GSMA verwacht dat meer dan een derde van de mobiele verbindingen van Europa tot 2025 op 5G-netwerken zouden kunnen draaien, zodat burgers en bedrijven toegang krijgen tot wijdverbreide ultrasnelle connectiviteit. Deze bemoedigende projectie is echter geen voldongen feit. Het leiderschap van Europa in het 5G-tijdperk hangt sterk af van de hervorming van telecomregulering om investeringen en innovatie te stimuleren. De Code vormt een unieke gelegenheid om lang verouderde opvattingen over de digitale markt achter ons te laten en eindelijk een vooruitziend beleid op te stellen dankzij welk de Europese Unie weer gezien kan worden als een centrum van technologische innovatie.

Spectrum is het levensbloed van mobiele netwerken. Het is daarom van essentieel belang dat de instellingen van de EU het spectrumbeheer van Europa hervormen, op basis van de volgende overwegingen om de levensvatbaarheid van 5G en de Gigabit Society op de lange termijn te waarborgen:

  • Meer zekerheid en voorspelbaarheid voor spectrumlicenties, inclusief een minimale licentieduur van 25 jaar met een sterke veronderstelling van vernieuwing, een bewezen manier om meer lopende investeringen in de volgende generatie infrastructuur aan te trekken
  • Een efficiënt peer-review mechanisme om het delen van de beste praktijken op het gebied van het ontwerp en de procedures voor het toekennen van spectrum te bevorderen
  • Vrijwillig delen van spectrum om concurrentie, innovatie en differentiatie mogelijk te maken waar de Europese burger profijt van heeft
  • Tariefstructuren die de kortzichtige generatie van opbrengsten achter zich laat ten gunste van structuren die het efficiënte en effectieve gebruik van spectrum en de dekkingsverplichtingen weerspiegelen

Wij erkennen de soevereine belangen van de lidstaten ten aanzien van de spectrumbron. Maar nu is het tijd voor gedurfde actie om het spectrumbeheer te hervormen als Europa enige hoop wil houden op het herwinnen van een leiderspositie op het gebied van digitale technologieën. Vasthouden aan de status quo zal Europa gefragmenteerd houden, waardoor we achterop zullen raken ten opzichte van andere regio’s en geen werkelijke digitale interne markt zullen bereiken. Ik moedig ons allemaal aan om gebruik te maken van ons erfgoed als mobiele pionier met GSM om de soort stapsgewijze verandering te bewerkstelligen die nodig is om de investeringen in connectiviteit te stimuleren, zodat de implementatie van geavanceerde mobiele oplossingen in industrieën en openbare diensten wordt bevorderd. Voor alle duidelijkheid, het gaat hierbij om veel meer dan het alleen maar duurzaam maken van de zakelijke omgeving voor mobiele operators. Het gaat om wat essentieel is voor de maatschappelijke en economische behoeften van Europa op de lange termijn.

Nu de onderhandelingen over de Code het laatste stadium bereiken, dring ik er bij alle Europese instellingen op aan om druk te blijven zetten voor de hervorming van het telecomkader en om specifieke maatregelen in de Code rigoreus te beoordelen ten opzichte van de politieke doelstellingen en de digitale ambities van Europa, wat van kritisch belang is. Hoewel er wellicht portfolio’s zijn die meer publieke aandacht opleveren, zou ik in alle bescheidenheid willen stellen dat er maar weinig belangrijker zijn voor de maatschappelijke en economische toekomst van Europa, haar burgers en industrieën.

Hoogachtend,

Mats Granryd
Director General
GSMA

Over de GSMA
De GSMA vertegenwoordigt de belangen van mobiele operators wereldwijd en verenigt bijna 800 operators met meer dan 300 bedrijven in het bredere mobiele ecosysteem, waaronder makers van handsets en apparaten, softwarebedrijven, leveranciers van apparatuur en internetbedrijven, alsook organisaties in aangrenzende sectoren. De GSMA produceert ook toonaangevende evenementen zoals Mobile World Congress, Mobile World Congress Shanghai, Mobile World Congress Americas en de Mobile 360 Series-conferenties.

Voor meer informatie kunt u terecht op de GSMA corporate website op www.gsma.com.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Voor de GSMA:
Clare Fenny, +44 20 7067 0749
CFenny@webershandwick.com
of
GSMA-persbureau
pressoffice@gsma.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr