13:07 uur 26-01-2023

Saoedi-Arabië bevestigt opnieuw zijn toewijding aan het overbruggen van wereldwijde scheidslijnen, het stimuleren van de energietransitie en inclusieve economische groei op WEF23

Riyad, Saoedi-Arabië–(BUSINESS WIRE)– Vorige week, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) 2023 in Davos Zwitserland, herhaalde Saoedi-Arabië zijn toewijding aan het overbruggen van geopolitieke en economische scheidslijnen.

Zijne Hoogheid Prins Faisal bin Farhan Al Saud, minister van Buitenlandse Zaken, leidde de Saoedische delegatie van negen ministers en hoge functionarissen en vertelde de wereld dat geopolitieke stabiliteit de sleutel is tot energiezekerheid en dat het Koninkrijk “de ontmoetingsplaats is geworden tussen het oosten en het westen”.

Tijdens de week organiseerde Saudi-Arabië een sessie met de titel ‘Op weg naar een veerkrachtige stedelijke hulpbronnennexus’ (‘Toward a Resilient Urban Resource Nexus’) met belangrijke belanghebbenden uit de publieke en private sector van regionale en mondiale organisaties die de duurzaamheid van toekomstige steden bespraken.

Zijne Hoogheid Prins Faisal, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Reema, Zijne Excellentie Alswaha, Zijne Excellentie Alkhorayef en Zijne Excellentie Alibrahim namen deel aan een multilaterale bijeenkomst met WEF-leidinggevende Klaus Schwab, Oprichter en Uitvoerend Voorzitter en Børge Brende, President, om gebieden van wederzijds belang te verkennen.

Tijdens de bijeenkomst ondertekenden Zijne Excellentie Alswaha, voorzitter van het bestuur van King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) en voorzitter van het bestuur van de Research, Development and Innovation Authority (RDIA) en Brende, een intentieverklaring (LoI) om een nieuw acceleratorprogramma op te zetten om innovatie in Saoedi-Arabië te stimuleren.

De Saoedische afgevaardigden benadrukten de rol van het Koninkrijk als baanbrekende partner in het Globale Samenwerkings Dorp (‘Global Collaboration Village’) van het Forum, dat de Metaverse zal gebruiken om de wereldwijde gemeenschap te dienen.

Los daarvan organiseerde het ministerie van Investeringen, in samenwerking met het ministerie van Energie en het ministerie van Industrie en Minerale Hulpbronnen, een bespreking op hoog niveau voor leidinggevenden uit de sectoren energie, petrochemie en mijnbouw om de impact van de energietransitie, de rol van petrochemische industrieën en investeringen die nodig zijn om tegen 2060 netto nul te bereiken.

Ondertussen lanceerde het Ministerie van Economie en Planning van Saudi-Arabië, in samenwerking met het WEF open innovatieplatform UpLink, een uitdagingsproject (‘challenge’) om transformatieve oplossingen te crowdsourcen om lokaal voedsel veilig te stellen in landen die worden getroffen door weinig regenval, droogte en woestijnvorming.

De Voedselecosystemen en droge klimaten Uitdaging (‘Food Ecosystems and Arid Climates Challenge’) is een wereldwijde oproep aan voedselondernemers, start-ups, sociale ondernemingen en kmo’s om oplossingen in te dienen waarin simplele of gevanceerde technologieën of voorouderlijke reacties zijn verwerkt.

Tijdens de week sloot Saudi-Arabië – vertegenwoordigd door het ministerie van Economie en Planning – zich tevens aan bij het WEF Jobs Consortium, een coalitie van CEO’s, internationale organisaties, ministers en andere leiders met als gemeenschappelijk doel een betere arbeidstoekomst voor iedereen te bevorderen door de creatie van banen en baantransities mogelijk te maken.

De Saoedi-Arabische delegatie nam ook deel aan een breed scala aan bilaterale bijeenkomsten, dialogen met wereldleiders, ministers en CEO’s en – voor het eerst – openbare panelsessies als onderdeel van WEF’s Open Forum. Deze omvatten besprekingen met hooggeplaatste vertegenwoordigers uit de publieke en particuliere sector uit verschillende landen en vormden een geode gelegenheid om de visie van het Koninkrijk te delen en potentiële partnerschappen en samenwerkingsgebieden te betasten.

Source: AETOSWire

Contacts

Wauod Alquaied walquaied@mep.gov.sa

Check out our twitter: @NewsNovumpr