18:09 uur 20-12-2022

INNIO en NorthC Datacenters bouwen eerste noodstroomoplossing op waterstof met motoren wereldwijd

  • Het Lighthouse-project omvat het eerste datacenter ter wereld met groene H22-motoren in de 1-MW-klasse
  • Zes Jenbacher-motoren van elk 1 MW zorgen voor noodstroom met groene H2
  • Jenbacher-waterstofmotoren vervangen traditioneel gebruikte dieselgeneratoren als back-upoplossing voor noodgevallen

EINDHOVEN, Nederland–(BUSINESS WIRE)– INNIO heeft vandaag aangekondigd dat zijn Jenbacher Ready for H2-motortechnologie is geselecteerd door NorthC Datacenters (NorthC) om een noodstroomoplossing te leveren voor zijn nieuwste datacenter, dat zal worden gebouwd in Eindhoven, Nederland. Zes Jenbacher-waterstofmotoren zullen koolstofvrije back-upstroom leveren in geval van stroomuitval. De Jenbacher Type 4-waterstofmotoren genereren een totaal vermogen van zes megawatt en worden geleverd als containerpakket. Het datacenter in Eindhoven, inclusief de waterstofnoodstroomoplossing en de onsite waterstofopslagoplossing, is een greenfield-project dat naar verwachting in de tweede helft van 2023 operationeel zal zijn.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20221220005416/nl/

(Photo: Business Wire)

(Photo: Business Wire)

“We zijn verheugd en trots om samen met NorthC de eerste noodstroomoplossing op 100% groene waterstof met motoren voor datacenters wereldwijd te bouwen,” aldus Dr. Olaf Berlien, president en CEO van INNIO. “Als koolstofvrije energiebron is waterstof een belangrijke pijler van de energietransitie.”

“We hebben de Jenbacher-technologie van INNIO geselecteerd om onze elektriciteitsopwekking op groene waterstof te ondersteunen vanwege hun jarenlange ervaring en bewezen staat van dienst met speciale gassen, zoals waterstof,” stelde Jarno Bloem, COO van NorthC Datacenters. “Met INNIO’s Jenbacher-oplossing voor noodstroom op waterstof in combinatie met de hernieuwbare energiebronnen van het elektriciteitsnet, zijn we in staat om onze volledige infrastructuur voor energievoorziening koolstofvrij te maken.”

NorthC heeft een strategie geïmplementeerd om tot 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Dit gebeurt via vier duurzaamheidspijlers: 100% groene stroom, modulair bouwen, efficiënt omgaan met restwarmte en groene waterstof. Het datacenter in Eindhoven wordt gevoed met zonne- en windenergie van het net.

Om NorthC extra flexibiliteit en veiligheid te bieden, zijn de zes Jenbacher Type 4-motoren geconfigureerd als dual-gasmotoren. Bij een uitval van het elektriciteitsnet draaien de motoren op de ter plekke opgeslagen waterstof. Voor langere netonderbrekingen heeft NorthC de mogelijkheid om tijdens de werking van de motoren over te schakelen op aardgas als energiebron, in geval van een tekort aan de H2-toevoerinfrastructuur. De cloudgebaseerde digitale myPlant Performance-platformoplossing van INNIO voorziet NorthC van veilige, realtime monitoring van de noodstroomoplossing. Het project ondersteunt de Nederlandse strategie om tot 2050 klimaatneutraal te zijn.

Over INNIO

INNIO is een toonaangevende leverancier van energieoplossingen en -diensten die industrieën en gemeenschappen in staat stelt om duurzame energie vandaag te laten werken. Met onze productmerken Jenbacher en Waukesha en ons digitale platform myPlant, biedt INNIO innovatieve oplossingen voor de stroomopwekkings- en compressiesegmenten die sectoren en gemeenschappen helpen om op duurzame wijze energie op te wekken en te beheren terwijl ze omgaan met het snel veranderende landschap van traditionele en groene energiebronnen. We zijn individueel qua bereik, maar wereldwijd qua schaal. Met onze flexibele, schaalbare en veerkrachtige energieoplossingen en -diensten stellen we onze klanten in staat om de energietransitie langs de energiewaardeketen te beheren, waar ze zich ook bevinden in hun transitietraject.

Het hoofdkantoor van INNIO is gevestigd in Jenbach (Oostenrijk), met andere primaire activiteiten in Waukesha (Wisconsin, VS) en Welland (Ontario, Canada). Een team van meer dan 3.500 experts biedt levenscyclusondersteuning aan de meer dan 54.000 geleverde motoren wereldwijd via een servicenetwerk in meer dan 80 landen.

INNIO’s ESG Risk Rating plaatst het op nummer één van de meer dan 500 wereldwijde bedrijven in de machine-industrie die door Sustainalytics zijn beoordeeld.

Ga voor meer informatie naar de website van INNIO op www.innio.com. Volg INNIO op Twitter en LinkedIn.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Susanne Reichelt

INNIO

+43 664 80833 2382

susanne.reichelt@innio.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr