18:45 uur 21-07-2021

INNIO Jenbacher-gasmotoren klaar voor waterstof

  • Vanaf vandaag zijn Jenbacher Type 4-gasmotoren verkrijgbaar als ‘Ready for H2‘-motoren, die kunnen werken op tot 100% waterstof
  • Vanaf 2022 worden alle andere motortypes aangeboden als ‘Ready for H2‘, met de optie om te werken met maximaal 25% (v) waterstof in pijpleidinggas
  • Alle ‘Ready for H2‘-eenheden en de meeste van de momenteel geïnstalleerde Jenbacher-motoren op aardgas kunnen worden omgebouwd om op 100% waterstof te werken, aangezien waterstofgas op grotere schaal beschikbaar komt

JENBACH, Oostenrijk–(BUSINESS WIRE)– Als een belangrijke enabler en een integraal onderdeel van de energietransitie, heeft INNIO vandaag de lancering aangekondigd van zijn ‘Ready for H2-portfolio met 100% door waterstof aangedreven Jenbacher H2-motoren. INNIO’s ‘Ready for H2-gasmotorportfolio is gebaseerd op een lange geschiedenis van innovatie met meer dan 30 jaar ervaring en expertise in het gebruik van hernieuwbare brandstoffen en waterstofrijke brandstoffen, zoals syngas en procesgassen voor energieopwekking.

Dit persbericht bevat multimedia. Bekijk hier het volledige persbericht: https://www.businesswire.com/news/home/20210721005784/nl/

Jenbacher Engine Type 4 (Photo: Business Wire)

Jenbacher Engine Type 4 (Photo: Business Wire)

INNIO’s ‘Ready for H2‘-portfolio

Vanaf vandaag zijn Jenbacher Type 4-gasmotoren – met een vermogen van ongeveer 500 tot 900 kilowatt (kW) – beschikbaar voor gebruik met 100% waterstof of mengsels van aardgas en waterstof.

Vanaf 2022 zullen alle andere INNIO Jenbacher-gasmotoren worden aangeboden met een ‘Ready for H2-optie, die kan werken met maximaal 25% waterstofvolume in pijpleidinggas en die gemakkelijk kan worden omgezet van werking op aardgas naar werking op 100% waterstof.

Bovendien kan het grootste deel van de momenteel geïnstalleerde INNIO Jenbacher-vloot op aardgas worden geüpgraded om te werken met maximaal 25% waterstofvolume in pijpleidinggas of omgezet van werking op aardgas naar werking op 100% waterstof.

INNIO Jenbacher-gasmotoren zijn uniek gepositioneerd om waterstofstroomopwekking te leveren.

Voortbouwend op tientallen jaren ervaring

Twintig jaar geleden liep de eerste Jenbacher 150 kW-testmotor op 100% waterstof in een demonstratiefabriek in Noord-Duitsland. Twee decennia later, in 2020, werkten INNIO en HanseWerk Natur, na verschillende aanvullende demonstratieprojecten, samen aan de toepassing van waterstofgasmotoren op industriële schaal. De bedrijven demonstreerden een vlaggenschipproject met behulp van variabele waterstof-aardgasmengsels, waaronder 100% waterstof, op ‘s werelds eerste 1-megawatt (MW) gasmotor.

“Ik ben trots op INNIO’s aankondiging van het eerste ‘Ready for H2 -productportfolio in de stroomopwekkingsruimte voor 200 kW – 10,4 MW. Ons brede portfolio van innovatieve en brandstofflexibele Jenbacher-gasmotoren – die kunnen werken op aardgas, koolstofneutraal biogas of waterstofrijke brandstoffen – helpen de weg vrij te maken voor een groenere energietoekomst,” aldus Carlos Lange, president en CEO van INNIO. “De gasmotoren van Jenbacher die tegenwoordig op aardgas lopen, kunnen worden omgezet naar H2-werking wanneer waterstof gemakkelijker beschikbaar komt. Dit betekent dat klanten die vandaag in Jenbacher aardgasmotoren investeren, ook investeren voor de toekomst.”

Met ongeveer 90 waterstofrijke brandstofprojecten in 28 landen, heeft INNIO meer dan 30 jaar ervaring met motoren die draaien op tot 70% waterstofvolume in de brandstof, wat meer dan 250 MW oplevert. Deze installaties zijn op alle continenten te vinden met diverse INNIO Jenbacher Type 2-, Type 3-, Type 4- en Type 6-gasmotoren.

De kracht van waterstof

Groene waterstof, als energiedrager voor opslag van vluchtige hernieuwbare energie, kan duurzame energie maanden of seizoenen opslaan. Dit maakt hernieuwbare energiebronnen betrouwbaar en inzetbaar en ondersteunt de versnelling van de vervanging van fossiele brandstoffen in de energiesector.

INNIO zet zich in om de implementatie van H2-motoren te leiden die de versnelling en transformatie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zullen vergemakkelijken. Doorgaans zullen INNIO Jenbacher-gasmotoren op waterstof werken in een gecombineerde warmte- en krachtconfiguratie, waarbij een waterstofverbruik van ongeveer 90% wordt bereikt.

###

In 2021 kende EcoVadis de INNIO Jenbacher een zilveren medaille toe als eerbetoon aan de toewijding van het bedrijf aan een klimaatneutrale, groenere en veiligere energietoekomst. Dit plaatst de INNIO Jenbacher in de top 17% van motoren in de sector die richting duurzaamheid werken.

Over INNIO

INNIO is een toonaangevende leverancier van oplossingen en diensten op basis van hernieuwbaar gas, aardgas en waterstof voor energieopwekking en gascompressie op of nabij het gebruikspunt. Met onze Jenbacher- en Waukesha-gasmotoren helpt INNIO gemeenschappen, de industrie en het publiek toegang te bieden tot duurzaam, betrouwbaar en economisch vermogen van 200 kW tot 10 MW. We voorzien ook in levenscyclusondersteuning en digitale oplossingen voor de meer dan 53.000 geleverde gasmotoren wereldwijd, via ons servicenetwerk in meer dan 100 landen. We leveren innovatieve technologie die wordt aangedreven door decarbonisatie, decentralisatie en digitalisering om het pad te effenen naar een groenere toekomst. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Jenbach, Oostenrijk, heeft ook primaire activiteiten in Welland, Ontario, Canada, en Waukesha, Wisconsin, VS. Ga voor meer informatie naar de website van het bedrijf op www.innio.com. Volg INNIO op Twitter en LinkedIn.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Susanne Reichelt

INNIO

+43 664 80833 2382

susanne.reichelt@innio.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr