18:56 uur 09-09-2022

Syntagma Capital start exclusieve onderhandelingen om een aanzienlijk deel van de activiteiten van Imerys gericht op de papiersector af te splitsen, voor een handelswaarde van € 390 miljoen

BRUSSEL–(BUSINESS WIRE)– Syntagma Capital kondigt vandaag aan dat het exclusieve onderhandelingen heeft geïnitieerd om bepaalde activa te verwerven van Imerys, een onderneming die kaolien, GCC (gemalen calciumcarbonaat), PCC (geprecipiteerd calciumcarbonaat) en talk produceert, in hoofdzaak voor de papierindustrie, maar ook voor de pulp-, karton-, verpakkingsmaterialen-, keramiek- en bouwsector, voor een handelswaarde van € 390 miljoen, inclusief een earn-out op basis van de toekomstige prestaties van de bedrijfsactiviteiten. Deze activiteiten worden uitgevoerd door ongeveer 950 werknemers in 24 vestigingen, 7 distributieterminals en 2 R&D-centra in Europa, Amerika en Azië. In 2021 waren deze activiteiten in totaal goed voor een verkoop van circa € 400 miljoen.

Men verwacht dat de voorgestelde transactie, die aan de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden moet voldoen, inclusief het informeren en raadplegen van ondernemingsraden en andere wettelijke goedkeuringen, tegen het einde van de eerste helft van 2023 zal zijn afgerond.

“Syntagma is enthousiast over de mogelijkheid om te investeren in deze onderneming, een wereldleider die inspeelt op kritieke behoeften van klanten in een scala aan eindmarkten. Deze activiteiten vormden al jarenlang een fundamenteel onderdeel van Imerys en we waarderen het vertrouwen van Imerys in onze bekwaamheid om de onderneming vooruit te helpen en een transactie te bieden die voor alle belanghebbenden opportuun is. Syntagma kijkt ernaar uit om de nauwe samenwerking met Imerys, die een langetermijnpartner blijft, voort te zetten om de activiteiten te laten uitgroeien tot een succesvolle zelfstandige onderneming. Deze transactie weerspiegelt Syntagma’s strategie om bedrijven te verwerven die er belang bij hebben om van eigenaar te veranderen om een nieuw groeitijdperk in te zetten,” aldus Sebastien Kiekert Le Moult, Managing Partner bij Syntagma. “Onze uitgebreide afsplitsingsexpertise en bekwaamheid om met complexe situaties om te gaan, bevestigen Syntagma als voorkeurpartner voor grote ondernemingen bij complexe, grensoverschrijdende afsplitsingstransacties.”

Alessandro Dazza, CEO van Imerys, verklaart: “In Syntagma hebben we een partner gevonden die de waarden en passie van Imerys voor het op verantwoorde wijze leveren van minerale oplossingen deelt. We hebben er vertrouwen in dat onze werknemers, klanten en de bedrijfsactiviteiten in het algemeen onder het nieuwe eigenaarschap zullen bloeien en zich ontwikkelen. Ik wil graag de teams bedanken die actief zijn op het vlak van bestuur, bedrijfsvoering en functies voor hun uitstekende werk bij het opbouwen van deze onderneming in de loop der jaren. Ik ben ervan overtuigd dat zij ook in de toekomst uitstekende resultaten zullen blijven leveren.”

“Het team van Syntagma heeft uitgebreide ervaring op gebied van investeren en beheren van complexe, internationele industrieën en materiële bedrijfsactiviteiten. De onderneming is een uitstekend platform met aanzienlijke kansen om te groeien,” stelt Frank Coenen, Partner van Syntagma. “We verwachten optimaal gebruik te maken van de wereldwijde aanwezigheid, sterke klantrelaties, R&D en technische mogelijkheden van het bedrijf om de groei ervan te versnellen, zowel organisch als via doelgerichte M&A-investeringen in belangrijke productgebieden en regio’s. We zijn enthousiast om in deze activiteiten te investeren en kijken ernaar uit om met het managementteam, de werknemers, klanten en leveranciers van het bedrijf samen te werken.”

Leden van het team van Syntagma betrokken bij de transactie zijn Sebastien Kiekert Le Moult (Managing Partner), Frank Coenen (Partner), Benjamin Dahan (Partner), Fabio Yamasaki (Vice President), Ludovic Ruffenach (Senior Associate) en Gabriele Lo Monaco (Associate).

Over Syntagma Capital

Syntagma investeert in bedrijven die belang kunnen hebben bij hands-on werkingsexpertise om de groei te versnellen en de prestaties voor alle belanghebbenden te verbeteren. We zijn bewezen operators met ervaring wat het werken in en het beheren van bedrijven op wereldvlak betreft, waarbij onze eigen resources worden aangewend om succesvolle strategieën te ontwikkelen, ze uit te voeren om hun volle potentieel tot stand te brengen en duurzame waarde op lange termijn te creëren. Syntagma investeert en exploiteert ondernemingen in vele verschillende sectoren, met een specifieke focus op de materialensector, chemische industrie, industriële en handelsservicemarkten, met inbegrip van maakwerk, distributie, vervoer en logistiek, verhuur van uitrustingen, metaalservices en andere industrieën. Syntagma onderschrijft hoge ESG-criteria in al haar investeringen en is gevestigd in Brussel, in België. Meer info vindt u bij: https://syntagmacapital.com

Over Imerys

Op wereldvlak geldt Imerys als toonaangevende leverancier van gespecialiseerde oplossingen voor de industrie op basis van mineralen, met € 4,4 miljard omzet en 17.000 werknemers in 2021. Imerys levert functionele oplossingen met grote toegevoegde waarde voor een groot aantal sectoren, van verwerkingsindustrieën tot consumentengoederen. De Groep benut haar inzicht in toepassingen, technologische kennis en expertise in materiaalwetenschap om oplossingen aan te bieden die het resultaat zijn van hun minerale grondstoffen, synthetische mineralen en formules. Via de oplossingen van Imerys verwerven de producten van klanten fundamentele eigenschappen en krijgen de prestaties van deze producten een meerwaarde, ook op het vlak van warmteweerstand, hardheid, geleidbaarheid, opaciteit, duurzaamheid, zuiverheid, lichtheid, filtering, absorptie en waterafstotendheid. Imerys is vastberaden om op verantwoorde wijze verder te ontwikkelen, vooral door de noodzaak voor milieuvriendelijke producten en processen te koesteren. www.imerys.com

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Marie Ciparisse
Tel.: +32 (0)2 315 70 12
E-mail mciparisse@syntagmacapital.com

Check out our twitter: @NewsNovumpr